Investitiile directe cu impact semnificativ in economie s-au ridicat in primele 7 luni ale acestui an la 4 miliarde de RON, cu 48 la suta mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor furnizate de Agentia Romana pentru Investit

Investitiile directe cu impact semnificativ in economie s-au ridicat in primele 7 luni ale acestui an la 4 miliarde de RON, cu 48 la suta mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor furnizate de Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS). Cresterea considerabila a nivelului fondurilor externe care au intrat in Romania este de apreciat in conditiile in care Romania nu are un set de avantaje care sa atraga oamenii de afaceri straini. "ARIS functioneaza in sistemul unei institutii de consultanta guvernamentala, fara comision de la investitori, si trebuie sa lucram cu un buget relativ mic. De ani de zile, de cand functionam, am reusit sa ne facem un brand in lume si sa concuram cu agentii din tari concurente, pentru ca nu dau navala investitorii in Romania fara sa caute si alte locatii. Inainte sa demareze o investitie, un investitor mare face marketing in 3-4 tari. Deci, din start, pentru o investitie trebuie sa facem fata concurentei cu Bulgaria, Ungaria, Slovacia etc. si, odata ce aleg Romania, pentru noi este o mare realizare", au declarat oficiali din cadrul institutiei.
Estimarea agentiei pentru totalul investitiilor din 2006 este de 6,2 miliarde lei, in timp ce anul trecut totalul investitiilor straine s-a situat la 5,2 miliarde lei.
ARIS a fost creata in urma unui raport al Bancii Mondiale, in care Romania era foarte aspru criticata pentru ca existau numeroase institutii de mici dimensiuni la usile carora investitorii straini trebuiau sa bata atunci cand luau decizia de a-si stabili una dintre afaceri in Romania, iar BM a sugerat crearea unei agentii destinate sprijinului acestora.
Pe acest fond au intervenit si atacurile din ultima perioada la adresa agentiei, desi in continuare forul financiar international insista sa existe o transparenta cat mai mare pentru ca, in momentul in care un investitor decide sa contacteze guvernul roman, sa stie care este usa la care sa bata.
ARIS a devenit in urma cu doi ani membra a asociatiei agentiilor de promovare a investitiilor straine din toata lumea si are incheiate acorduri de colaborare cu mai multe institutii nationale de profil, printre cele mai recente fiind cele cu institutiile similare din Coreea de Sud si China.
Principalele domenii in care s-a investit anul acesta sunt telecomunicatii, servicii, comert, industria lemnului, celulozei si hartiei, industria energetica, industria constructoare de masini, constructii si materiale de constructii, industria electronica si electrotehnica, industria metalurgica.

Vestul tarii - "aspirator" de investitii

"Motivul oricarei investitii este profitul, iar investitorii cauta sa-si plaseze investitiile in locatii unde costurile sunt reduse. Din acest punct de vedere, Romania este inca si va mai ramane, chiar si dupa aderarea la Uniunea Europeana, o destinatie cu costuri reduse.
Cu un salariu mediu de 1,9 euro pe ora, ramane o destinatie favorita a investitorilor", sustin reprezentantii agentiei.
De asemenea, printre atuuri se mai numara forta de munca foarte bine calificata si asezarea geografica, Romania avand granite cu UE si urmand sa devina in scurt timp membru al Uniunii. Acesta reprezinta un mare avantaj din punct de vedere logistic, demonstrat si de faptul ca cea mai mare parte a investitiilor sunt concentrate in partea de vest a tarii, unde merg cele mai multe investitii de tip greenfield, in timp ce in Bucuresti sunt concentrate cele mai multe proiecte financiare pe domeniul serviciilor.
Din aceste motive, adevarate "aspiratoare" de investitii sunt orasele Timisoara, Sibiu, Arad, Brasov, Satu Mare, Cluj, care sunt preferate de investitorii care isi relocheaza fabricile din Europa de Vest in Est. Ritmul de crestere a preturilor din Romania este in continuare foarte lent in comparatie cu celelalte tari din regiune, un nivel mai scazut fiind inregistrat doar in Bulgaria.
Dintre investitorii straini care au depus proiecte de investitii a caror valoare depaseste echivalentul a 1 milion de dolari SUA, investitorii din Olanda ocupa primul loc, cu investitii in valoare de 1.357 milioane dolari, reprezentand 22,23% din totalul investitiilor, urmati de cei din Austria, cu 722 milioane dolari, respectiv 11,82% din totalul investitiilor, din Franta, cu 504 milioane dolari, respectiv 11,82% din totalul investitiilor, si din Germania, cu 437 milioane dolari, respectiv 7,16 % din totalul investitiilor. Potrivit datelor ARIS, 83% din investitiile straine in Romania provin din tari europene, dar aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va determina cresterea investitiilor straine care provin din statele din afara Europei, cum este China, careia tara noastra ii ofera accesul la o piata unica foarte mare.
Investitiile chineze vor ajunge anul viitor la cateva sute de milioane de euro, una dintre acestea fiind F&J, care va construi o fabrica de tigari la Calarasi, cu investitii de 100 de milioane de euro (suma din care anul acesta vor fi investiti 20 de milioane de dolari), iar o alta reprezentata de un mare producator de biciclete.
"In afara de proiectele mari de infrastructura care nu se discuta la nivel de ARIS, au inceput sa apara anul acesta, mai ales dupa semnarea acordului cu agentia similara chineza CIPA, intalniri cu firme mari care ulterior au facut investitii in Romania. Mai exista negocieri cu o firma chinezeasca din domeniul tipografic, o alta companie de biciclete, deci se poate spune ca firmele mari din China au intrezarit oportunitatea de a face afaceri in Romania. Una dintre problemele care trebuie solutionate este cea a fortei de munca, in multe cazuri companiile chinezesti preferand sa aduca forta de munca din tara de origine", au afirmat oficialii agentiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.