Comisia Europeana a propus vineri o serie de masuri destinate simplificarii modului in care companiile implicate in carteluri pot informa autoritatile referitor la aceste activitati, transmite Reuters. In mod separat, cele 25 de state membre ale UE s
Comisia Europeana a propus vineri o serie de masuri destinate simplificarii modului in care companiile implicate in carteluri pot informa autoritatile referitor la aceste activitati, transmite Reuters. In mod separat, cele 25 de state membre ale UE si executivul european au adoptat o procedura model de informare privind cartelurile, care va fi supusa dezbaterii publice pana la 31 octombrie.
Comisia Europeana a primit, in perioada 2002-2005, 167 de notificari privind existenta unor organizatii de acest tip, dupa ce a decis ca nu va impune sanctiuni impotriva primului membru al unui cartel care ofera informatii autoritatilor. Companiile vor putea notifica Comisia Europeana inainte de obtinerea tuturor informatiilor necesare privind cartelul. In baza propunerii, firmele vor putea anunta executivul european ca intentioneaza sa ofere informatii in curand, primind in schimb un "indicator".
Astfel, ceilalti membri ai cartelului nu vor putea obtine amnistiere din partea autoritatilor, in cazul in care ofera detalii. Companiile vor avea la dispozitie cateva saptamani pentru a oferi Comisiei Europene informatiile necesare in vederea programarii unor controale.
O alta modificare importanta, anuntata anterior, este faptul ca vor fi luate in considerare declaratiile verbale ale reprezentantilor companiilor, nu doar cele scrise. Comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes, apreciaza ca modificarile propuse vor creste eficienta sistemului actual. Pe langa schimbarile propuse de autoritatile de la Bruxelles, cele 25 de state membre UE vor incerca sa adopte un sistem simplificat de notificare la nivel national, care va putea fi utilizat in completarea informarilor transmise autoritatilor europene.
Un numar de 19 state ale blocului comunitar au programe de reducere a sanctiunilor pentru companiile care semnaleaza existenta unui cartel, dar reglementarile difera in functie de tara, astfel ca este dificil pentru o firma sa informeze in acelasi timp autoritatile nationale si Comisia Europeana.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.