Peste 100 de tineri si virstnici au facut ieri, in Parcul Carol, piramida populatiei, pentru a arata Romaniei ce-o asteapta in 2050.

Evenimentul, organizat de Fondul ONU pentru Populatie (UNFPA) pe treptele din fata Monumentului Eroulu
Peste 100 de tineri si virstnici au facut ieri, in Parcul Carol, piramida populatiei, pentru a arata Romaniei ce-o asteapta in 2050.

Evenimentul, organizat de Fondul ONU pentru Populatie (UNFPA) pe treptele din fata Monumentului Eroului Necunoscut din Parcul Carol, a adunat ieri peste 100 de persoane care au simulat prezentul si viitorul populatiei Romaniei.

Piramida umana portocaliu-albastra a fost construita pentru a arata ca, daca in prezent populatia este alcatuita din sase milioane de pensionari, cinci milioane de copii si tineri si 10,5 milioane de adulti, in 2050, raporturile se vor schimba dramatic.

In conditiile in care natalitatea va continua sa scada, iar numarul emigrantilor romani va creste, peste aproape jumatate de secol populatia Romaniei va scadea de la 21,6 milioane de oameni la doar 16 milioane si mai mult de jumatate dintre acestia vor fi pensionari, potrivit UNFPA. Astfel, raportul de dependenta ar putea ajunge unu la noua, ceea ce inseamna ca un adult activ va contribui la pensiile, alocatiile si la serviciile de sanatate si de educatie a noua persoane.

Facem prea putini copii

Dr. Peer Sieben, ambasadorul Fondului ONU pentru Populatie la Bucuresti, participant el insusi la piramida umana din Parcul Carol, a declarat ca Romania este nevoita sa restructureze sistemul medical, sistemul de educatie si pe cel de asigurari sociale pentru a putea face fata acestor schimbari demografice.

"Scenariul de astazi, pentru 2050, reprezinta varianta cea mai sumbra, in cazul in care nu se va face nimic", a spus Sieben. Acesta sustine ca fertilitatea Romaniei este "mult sub nivelul european", adica o romanca naste in medie 1,3 copii in loc de 2,1, o medie care ar asigura inlocuirea populatiei.

Reforma in portofele si in scoli

Fondul ONU pentru Populatie propune si o serie de masuri in cele trei domenii, educatie, sanatate si protectie sociala, pe care Romania ar trebui sa le ia in urmatorii ani. In ceea ce priveste educatia, UNFPA sustine doua tipuri de masuri: venituri mai mari si conditii de munca menite sa le permita romanilor sa aiba citi copii isi doresc si reformarea sistemului de educatie, pe baza cerintelor actuale ale pietei.

Parintii ar trebui sa aiba un program de munca mai flexibil, iar tinerele mame sa fie reintegrate mai usor pe piata muncii si sa fie stimulate financiar pentru a naste mai multi copii. UNFPA sugereaza autoritatilor romane sa restructureze reteaua scolara, specializarile sa fie corelate cu piata muncii, iar cursurile de arte si meserii care ofera tinerilor o calificare sa fie dezvoltate mai mult.

Medicina preventiva si in slujba batrinilor

Cit despre sistemul sanitar, Fondul ONU pentru Populatie sustine o medicina indreptata catre fenomenul imbatrinirii populatiei, prin servicii performante destinate virstinicilor, sustinute de mai multe fonduri alocate acestei categorii sociale.

O alta recomandare ONU vizeaza si prevenirea imbolnavirilor. Metodele profilactice sugerate sint un stil de viata sanatos, cu o nutritie echilibrata si combaterea sedentarismului si a consumului de tutun si de alcool.

Pensii private si investitii in oameni

Sistemul social trebuie reformat, mai ales ca raportul de unu la noua ar putea duce la colapsul sistemului de pensii. UNFPA recomanda asigurarile de pensii private, cresterea virstei de pensionare si a ratei de ocupare a populatiei, in special a populatiei de peste 45 de ani si a celei feminine.

Cit despre fenomenul emigratiei, acesta trebuie tinut mai bine sub control, dar si redus prin investitii in forta de munca romaneasca si elaborarea de politici targhetate pe virste si categorii profesionale, mai spun specialistii Fondului ONU pentru Populatie.

100 de ani de natalitate Datele demografice folosite de Fondul ONU pentru Populatie fac parte dintr-un raport al Academiei Romane, din 2004. Studiul "Anul 2050 - Va ajunge populatia Romaniei la mai putin de 16 milioane de locuitori?" prezinta o previziune mai complexa asupra evolutiei demografice. In 2010, vom fi aproximativ 21,3 milioane de romani, cu peste 20% virstnici, iar in 2025, populatia va ajunge la 20 de milioane, cu aproape 25% persoane peste 60 de ani. Dupa ce in 2050 vor mai ramine doar 16 milioane de romani in tara, pina in 2100, Romania va cunoaste o redresare demografica, atingind o populatie de peste 19 milioane.

Situatia populatiei pe virste in 2006: virful de pe palierul 30-35 ani este format de decreteii lui Ceausescu.

Situatia estimata pentru 2050, cu batrinii majoritari. Situatia ideala ar fi ca piramida sa fie inversata.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.