Salariul unui incepator cu studii superioare a crescut cu aproximativ 19%.

Potrivit studiului PayWell, anul acesta un tinar cu studii superioare aflat la inceputul carierei cistiga in medie cu 19% mai mult decit anul trecut, adica 2.00
Salariul unui incepator cu studii superioare a crescut cu aproximativ 19%.

Potrivit studiului PayWell, anul acesta un tinar cu studii superioare aflat la inceputul carierei cistiga in medie cu 19% mai mult decit anul trecut, adica 2.000 de lei. Tot un debutant, dar de data aceasta fara studii superioare, primeste lunar cu 45% mai putin decit un tinar cu facultate, adica 1.400 de lei.

Bonusul variabil creste in importanta

Indiferent daca este vorba despre un novice sau despre un salariat cu experienta, in ceea ce priveste structura veniturilor unui angajat fata de anii precedenti se observa ca angajatorii pun tot mai mult accent pe bonusurile variabile (ce tin de cele mai multe ori cont de rezultatele fiecarui angajat), care detin acum 9% din intregul pachet salarial, fata de 5% cit reprezenta anul trecut. Tot ca pondere, in crestere este si bonusul fix, acesta ajungind de la 6% in 2005 la 7% anul acesta. Astfel, salariul de baza reprezinta acum doar 84% din pachetul salarial primit de un angajat. Printre beneficiile acordate tuturor angajatilor se numara tichetele de masa, asigurarile de viata, abonamente la clinicile de sanatate private si, nu in ultimul rind, abonamente de sport. Mai precis, anul acesta, 64% dintre companiile intervievate ofereau angajatilor tichete de masa, 42% asigurari de viata, 53% abonamente de sanatate la o clinica privata si 26% abonamente de sport. Ca trend, se observa o usoara crestere a numarului companiilor care ofera bonuri de masa si o limitare sau chiar o reducere a celor care ofera celelalte doua tipuri de stimulente nonfinanciare.

Studiul cuprinde date furnizate de 140 de companii, majoritatea multinationale, incluzind 150.000 de salariati. De asemenea, au fost luate in calcul informatiile salariale despre 500 de posturi din 10 sectoare de activitate, respectiv banci, asigurari, bunuri de larg consum, retail, hoteluri, industrie, productie auto, vinzari auto, IT&C, farmaceutic. Toate valorile mentionate reprezinta medii ale salariilor de baza brute lunare.

Cele mai banoase departamente

Potrivit aceluiasi studiu, departamentele de marketing inglobeaza angajatii cu cele mai mari salarii: 5.470 de lei fata de 4.640 cit obtin in medie juristii. Acestea sint de altfel singurele departamente unde salariul mediu depaseste 4.000 de lei brut. Aproape de aceasta suma, mai precis de 3.880 de lei, cistiga insa in medie angajatii din birourile de resurse umane, acestia fiind urmati de cei ce se ocupa de IT, care incaseaza lunar un brut de 3.270 de lei. De asemenea, angajatii din departamentele de financiar si vinzari primesc in medie putin peste 2.700 si respectiv 2.500 de lei. Cel mai prost platiti sint cei ce se ocupa de logistica si productie, care incaseaza lunar in jur de 1.400 si respectiv 1.000 de lei pe luna.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.