Medicii de familie sesizeaza autoritatile centrale si locale asupra faptului ca majoritatea consiliilor locale din tara nu vor sa le vanda cabinetele medicale. Desi Legea 236/2006, prin care se modifica si se completeaza OUG 110/2005, privind vanzare

Medicii de familie sesizeaza autoritatile centrale si locale asupra faptului ca majoritatea consiliilor locale din tara nu vor sa le vanda cabinetele medicale. Desi Legea 236/2006, prin care se modifica si se completeaza OUG 110/2005, privind vanzarea spatiilor cu destinatie de cabinete medicale, precum si a spatiilor in care se desfasoara activitati conexe actului medical, a intrat in vigoare la 1 iulie a.c., aceasta nu a fost pusa in practica, in teritoriu, nici la ora actuala.
George Haber, presedintele Societatii Nationale de Medicina a Familiei ne-a declarat ca ''in prezent, vanzarea cabinetelor medicale este blocata la nivelul tuturor judetelor. Nu am informatia ca, undeva, s-ar fi facut vanzarea spatiilor catre medicii de familie. In schimb, Colegiul Medicilor din Romania (CMR) si Ministerul Sanatatii Publice (MSP) au primit numeroase sesizari, potrivit carora autoritatile locale nu vor sa vanda spatiile''. Potrivit acestuia, ''MSP cunoaste ceea ce se intampla in teritoriu, insa, conform legii, nu este abilitat sa rezolve situatia''. In cursul saptamanii trecute, reprezentantii medicilor de familie s-au intalnit cu cei ai MSP si Ministerului Administratiei si Internelor (MAI). ''S-a luat decizia ca MSP si MAI sa trimita catre toti prefectii adrese prin care li se spune sa atentioneze consiliile locale asupra fatului ca trebuie sa aplice legea. Totodata, fiecare filiala judeteana a CMR va trimite catre prefecturi adrese in care sa prezinte situatiile conflictuale de la nivelul fiecarui consiliu local din judet'', a adaugat Haber. Acesta mai explica faptul ca ''potrivit Legii 236/2006, singurele in masura sa vanda cabinetele medicale sunt autoritatile locale. Din pacate, in cumpararea spatiilor, medicii de familie s-au lovit de consiliile locale. Nu ne explicam de ce acestea se tem sa le vanda. Probabil este vorba de rea-vointa sau de teama ca medicii de familie sa nu se imbogateasca''. George Haber reaminteste autoritatilor locale ca legea prevede clar ca ''spatiile vandute medicilor nu pot avea, ulterior, alte destinatii. In aceste spatii nu se pot desfasura decat servicii medicale. Daca medicul care a cumparat cabinetul decedeaza, se pensioneaza sau vinde spatiul, cel care vine dupa el nu poate decat sa desfasoare acolo activitati medicale. Deci, aceste autoritati nu au de ce sa aiba temeri. Mai mult, in cazul in care apar probleme, autoritatile locale pot sa recumpere, ca sa spunem asa, cabinetul medical''. Haber ne-a spus ca ''medicii de familie pot da in judecata autoritatile locale care refuza vanzarea cabinetelor''.

Medicii de familie din Covasna, in asteptare

Primariile din judetul Covasna nu vor vinde medicilor de familie nici un cabinet. In schimb, autoritatile locale promit ca pana la sfarsitul anului 2007 le vor moderniza pe toate la standarde europene.
Prefectul judetului Covasna, Gyorgy Ervin, a declarat, ieri, ca a constatat, la o intalnire intre conducerea Prefecturii, a Consiliului Judetean si a primarilor din judet, ca primarii sunt decisi sa nu vanda cabinetele medicale, cu toate ca acest lucru provoaca nemultumiri in randul medicilor de familie.
Prefectul a spus ca la aceeasi intalnire s-a decis ca primariile, din fonduri proprii, sa investeasca in modernizarea cabinetelor si a imobilelor in care functioneaza acestea, pentru ca pana la sfarsitul anului viitor sa fie la standarde europene.
Ervin a afirmat ca a fost informat de un un reprezentant al medicilor de familie din judet ca doctorii au primit o promisiune din partea Ministerului Sanatatii Publice ca va transmite Prefecturii Covasna o cerere ca aceasta institutie sa atace in contencios administrativ hotararile consiliilor locale referitoare la refuzul de a vinde cabinetele. Prefectul de Covana a adaugat ca nu stie daca informatia oferita de reprezentantul medicilor de familie este corecta sau nu. ''In orice caz, nu am baza legala sa atac aceste hotarari, daca ar exista, fiindca din informatiile mele un singur consiliu local a adoptat o hotarare in acest sens'', a precizat Gyorgy Ervin, citat de Mediafax.
Presedintele Colegiului Medicilor Covasna, Kerekes Jeno, atragea atentia, cu putin timp in urma, asupra faptului ca nici o primarie din Covasna nu a solicitat Colegiului sa numeasca un reprezentat in comisia de vanzare a cabinetelor medicale, aflate in proprietatea localitatilor si ca pana la data limita de 15 august, nici o primarie nu a publicat lista cabinetelor care urmeaza a fi vandute. ''Se pare ca in judet legea nu este aplicata. Din acest motiv vom apela la justitie. In judetul Covasna isi desfasoara activitatea 107 medici de familie in 90 de cabinete, toti fiind interesati sa cumpere aceste spatii'', a mai spus Kerekes Jeno.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.