Destinul Serviciului Secret al Ministerului Administratiei si Internelor este, de ieri, in mainile unui tanar de doar 32 de ani. Alexandru Boer, fostul sef de cabinet al ministrului Vasile Blaga, a fost propus pentru ocuparea postului detinut, pana l

Destinul Serviciului Secret al Ministerului Administratiei si Internelor este, de ieri, in mainile unui tanar de doar 32 de ani. Alexandru Boer, fostul sef de cabinet al ministrului Vasile Blaga, a fost propus pentru ocuparea postului detinut, pana la declansarea scandalului fugii lui Omar Hayssam, de celebrul general Virgil Ardelean. Anuntul privind instalarea lui Boer la carma Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) a fost facut chiar de Blaga, insa se pare ca premierul Tariceanu nu agreeaza ideea.
Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a comunicat ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, ca nu este de acord cu propunerea de numire in functia de sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) din MAI a lui Alexandru Boer. "Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a transmis deja ministrului de Interne, Vasile Blaga, ca nu-l sustine pe Alexandru Boer pentru sefia DGIPI din MAI", au declarat surse guvernamentale, citate de Mediafax.
Desi este membru PNL, Boer - in prezent director de cabinet al lui Vasile Blaga - nu este dorit de Tariceanu, motivul fiind acela ca seful Executivului ar vrea in fruntea acestui serviciu o persoana independenta politic. Refuzul premierului in acest caz vine pe fondul nemultumirii sale fata de faptul ca a fost instiintat despre propunerile presedintelui Traian Basescu, privind sefiile SRI si SIE, doar cu putin timp inaintea anuntului oficial. In aceasta situatie, Blaga ar trebui sa se gandeasca la alta persoana. Pana atunci insa...
Ieri, ministrul de Interne l-a propus pe seful sau de cabinet, Alexandru Boer, pentru functia ocupata, pana la scandalul fugii lui Omar Hayssam, de generalul Virgil Ardelean. Dupa ce fusesera inaintate propunerile pentru conducerea SRI si SIE, dar si pentru cea de procuror general al Romaniei, fosta unitate de informatii "doi si-un sfert" era ultimul loc unde nu se numise un nou sef. Destul de necopt, am putea spune, pentru o "palarie" asa de mare cum este Serviciul Secret al MAI, Boer ar putea totusi sa se descurce remarcabil intr-un asemenea post. Blaga, care a facut anuntul dupa ce a participat la ceremonia de dezvelire a statuii lui Charles de Gaulle, a precizat ieri ca a inaintat deja aceasta propunere premierului Calin Popescu Tariceanu.
Raspunsul premierului da insa peste cap toate planurile. Alexandru Boer a ocupat functia de director al cabinetului ministrului Blaga de la 7 ianuarie 2005. Absolvent al Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca - Facultatea de Stiinte Politice si Administrative in anul 1997 si detinatorul unui masterat in stiinte politice si analiza politica, Boer este nascut la 9 aprilie 1974, la Brasov. Tanarul a fost membru al Partidului Alternativa Romaniei (PAR) din 1996, iar intre 1999-2003 a facut parte din Consiliul National al Uniunii Fortelor de Dreapta (UFD). Ulterior s-a inscris in PNL, unde a fost secretar general-adjunct.

Loial, curajos, stapan pe sine

Alexandru Boer ar trebui sa aiba cel putin doua dintre calitatile pe care le cere un astfel de post si, implicit, sa fie dispus la orice fel de sacrificiu care se face intr-un Serviciu Secret. Printre conditiile postate pe site-ul DGIPI pentru cei care doresc sa activeze intr-o astfel de structura, se regasesc, pe langa cunostintele obligatorii in domeniul in care este specializat, si o serie de alte cerinte. De exemplu, Boer ar trebui in primul rand sa aiba o personalitate bine structurata si sa fie disponibil pentru o activitate frustranta, complexa, cu mare consum psihic si fizic, gata oricand pentru renuntari private in favoarea institutiei. De asemenea, Alexandru Boer ar trebui sa fie obisnuit cu lucrul in echipa, sa aiba un bun autocontrol, sa fie curajos, loial si sa fie motivat pentru o cariera dedicata adevarului si aplicarii legii.
Toate acestea par insa niste "mizilicuri" in comparatie cu ceea ce-l asteapta ca activitati zilnice. Noul sef al DGIPI trebuie sa stie ca institutia pe care o va conduce actioneaza pentru stocarea si valorificarea informatiilor privind monitorizarea gruparilor criminale. Practic, tot ce tine de fenomene infractionale care manifesta mod de operare deosebit, trafic, fapte de coruptie, contrabanda, migratie ilegala, moneda falsa, criminalitate financiara si informatica.
De asemenea, DGIPI are in sarcina si monitorizarea operatiunilor cu produse si tehnologii strategice, supuse controlului destinatiei finale. Si nu in ultimul rand, institutia urmareste prevenirea si combaterea terorismului si ale actiunilor conexe acestuia. Lucru care, in cazul sirianului Omar Hayssam, nu s-a prea intamplat, motiv pentru care generalul Virgil Ardelean sau "Vulpea", cum a fost numit, s-a vazut nevoit sa-si dea demisia.

"Vulpea", pacalita de Hayssam

Cu toate acestea, fostul titular al postului de la DGIPI nu se considera in niciun fel vinovat de disparitia lui Omar Hayssam. Ardelean a declarat, la 26 iulie a.c., in cadrul audierii sale de catre Comisia de Aparare a Senatului, ca a atras atentia asupra riscului ca Omar Hayssam sa plece din tara inca din luna mai. Au fost doua informari pe care DGIPI le-a remis, pe data de 5 mai si pe 5 iunie, catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). Fara a nominaliza nicio institutie, Ardelean a insinuat totusi ca sunt organisme care au grad de vinovatie. Prima este chiar DIICOT.
"Au aparut la inceputul lunii mai date care, prin interpretarea lor extensiva, puteau susceptibiliza o potentiala intentie a lui Hayssam de a parasi tara. Le-am trimis la beneficiarii legali, in special la DIICOT", a declarat Ardelean. DIICOT avea competenta de a instrumenta dosarul, iar "orice act de ascultare sau de filare era decizia procurorului", a mai spus Ardelean. In lipsa acestei decizii, serviciile de informatii nu aveau competente legale in aceasta directie. Seful DGIPI a adaugat ca, in pofida situatiei, vina va fi aruncata tot pe umerii politistilor sau ofiterilor de informatii. "Se pot citi legile pentru a vedea competentele fiecaruia" a mai spus Ardelean. Pe de alta parte, acesta a recunoscut ca "in fata presedintelui Romaniei, nimeni din serviciile de informatii nu are voie sa spuna ca nu stie unde-i acel om". In al treilea rand, un alt motiv al cererii de schimbare din functie inaintate lui Blaga a fost acela ca DGIPI are nevoie de figuri noi la conducere si ca, dupa opt ani la sefia Directiei, Ardelean are nevoie de odihna.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.