Oficialii europeni si-au dat acordul ca Romania si Bulgaria sa devina membre ale UE la 1 ianuarie 2007. Ei au felicitat cele doua state pentru eforturile depuse, in special in ultimele luni, dar au atras atentia ca acestea trebuie continuate. Raportu

Oficialii europeni si-au dat acordul ca Romania si Bulgaria sa devina membre ale UE la 1 ianuarie 2007. Ei au felicitat cele doua state pentru eforturile depuse, in special in ultimele luni, dar au atras atentia ca acestea trebuie continuate. Raportul de tara a fost prezentat ieri in plenul Parlamentului European de catre comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn.
"In ultimele luni, ambele state au demonstrat ca sunt pregatite sa adere la UE", a afirmat Olli Rehn. El a explicat ca acest raport este bazat pe un sistem de conditionare mult mai riguros decat cel aplicat in trecut, insa acest lucru nu este un motiv de ingrijorare pentru ca strategia aplicata in luna mai, la precedentul raport, a functionat in beneficiul Romaniei si Bulgariei. "Pe ansamblu, pregatirea celor doua state a fost realizata. Raportul de astazi (ieri, n.r.) se concentreaza pe zonele care necesita mai mult progres", a precizat comisarul european.
In privinta Romaniei, el a mentionat progresele obtinute in reformarea sistemului judiciar si in lupta impotriva coruptiei unde "sunt rezultate concrete", ca si inasprirea regulilor privind finantarea partidelor politice. Totusi, Rehn a reafirmat ca "trebuie acuzate faptele de inalta coruptie".

Clauze de salvgardare mentinute sub titlul de mecanisme de verificare

"Exista sectoare unde trebuie sa vedem mai multe progrese pana si dupa aderare. Trebuie stabilite mecanisme de cooperare si verificare, in principal in privinta sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei", a explicat comisarul european. El a explicat ca prin fixarea unor astfel de mecanisme stricte, Comisia Europeana va putea sa verifice daca progresele solicitate sunt facute sau nu. Romania si Bulgaria vor avea datoria de a prezenta cate doua rapoarte pe an, in care sa mentioneze progresele facute. Primul raport trebuie inaintat in luna martie 2007.
In cazul in care Comisia constata ca cele doua state nu au indeplinit cerintele respective, vor fi aplicate clauze de salvgardare. Ca posibile sanctiuni, Rehn a amintit anularea ori suspendarea subventiilor, daca se constata fraude ori ilegalitati. Ca exemplu a fost dat sectorul agricol. Daca cele doua state nu vor reusi sa termine pregatirile pana in 2007, UE va reduce banii acordati in acest sens. In privinta sigurantei alimentare, clauza de salvgardare va fi mentinuta timp de trei ani de zile. "Trebuie sa ne asiguram ca banii contribuabililor vor fi protejati", a motivat comisarul european.

Este o evaluare obiectiva

La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso a afirmat ca "decizia de aderare la 1 ianuarie 2007 este bazata pe o evaluare obiectiva". Gradul de pregatire al Bulgariei si Romaniei este rezultatul direct al progreselor facute de cele doua tari, in special din luna mai si pana acum, a spus Barosso. El a adaugat ca aderarea celor doua state reprezinta "o realizare istorica". "Comisia isi asuma rolul de gardian al aderarii foarte in serios. Extinderea va intari si nu va compromite functionarea Uniunii", a explicat Barosso.

Moscovici: Romania adera la UE in "conditiile cele mai dure de pana acum"

Raportorul Parlamentului European pentru Romania, Pierre Moscovici, a salutat noul Raport de tara favorabil Bucurestiului, precizand insa ca acesta mai are multe conditii dure de indeplinit pentru a confirma increderea acordata de UE.
"Nu e vorba acum de aderare, ci de reusita ei. Mentionand ca poate activa clauzele de salvgardare timp de trei ani dupa aderare, Comisia indeamna Romania sa-si continue eforturile mai ales in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei si subventiile europene", a precizat oficialul european, intr-un interviu acordat BBC.
In ceea ce priveste conditiile de aderare, Pierre Moscovici apreciaza ca acestea sunt "cele mai dure de pana in prezent, pentru ca si extinderea este cea mai dura". "Daca Romania si Bulgaria ar fi fost pregatite, ar fi aderat in 2004. Toata lumea stie ca mai au un drum lung de parcurs, deci UE ofera un semn de incredere politica", a adaugat el.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.