Presedintele Traian Basescu a declarat ca obiectivul asumat in programul de guvernare a fost indeplinit. "Cand am semnat Tratatul de aderare putin aveau optimismul ca vom intra in Uniune mai devreme de 2008", a spus Basescu. Declaratia sa a fost de u

Presedintele Traian Basescu a declarat ca obiectivul asumat in programul de guvernare a fost indeplinit. "Cand am semnat Tratatul de aderare putin aveau optimismul ca vom intra in Uniune mai devreme de 2008", a spus Basescu. Declaratia sa a fost de un entuziasm retinut apreciind ca "intrarea in UE este doar un obiectiv de etapa", constatand ca in domeniile semnalate de Comisia Europeana cu galben, situatia trebuie imbunatatita deoarece inca ne aflam in zona mediocritatii.
Accederea in UE ne va pune in situatia de a trai intr-un mediu care ne cere performanta. Seful statului a avertizat ca viata romanilor nu se va schimba radical de la 1 ianuarie 2007, ci ca vor trebui depuse in continuare eforturi sustinute pentru a obtine prosperitatea. "Prosperitatea nu se da gratis, ci cu performanta in toate zonele sociale si economice. Acum avem fundamentele pe care putem construi prosperitatea", a aratat seful statului. El a mentionat pericolul cu care s-au confruntat tarile admise dupa aderare, care au inceput sa cheltuie mai mult decat produceau, "tari care au crezut ca pot promite populatiei orice". Ce se va schimba cu certitudine pe 1 ianuarie va fi statutul romanilor in lume, a incheiat Basescu.

Tariceanu: "Nu ne vedem cu sacii in caruta"

Premierul Tariceanu a spus ca "romanii au motive sa fie mandri de ei si de tara lor" odata cu raportul pozitiv al Comisiei Europene. "Este o examinare corecta si exigenta care ne da increderea ca intram pe baza meritelor proprii si nu a unor proptele politice", considera seful Executivului. Acesta a promis ca Guvernul nu va incetini ritmul reformelor pentru a creste nivelul de trai si calitatea vietii romanilor. Tototdata, continuarea schimbarilor va garanta respectarea standardelor Uniunii, obligatorii pentru fiecare stat membru. Tariceanu este satisfacut si de faptul ca raportul CE nu a prevazut introducerea clauzelor sectoriale de salvgardare, fapt care arata, in opinia sa, ca intram in Uniune in aceleasi conditii in care au intrat si cele 10 tari admise in 2004. In agenda publica post aderare a Guvernului, vor fi prioritare descentralizarea administratiei publice, finalizarea reformei in sanatate si educatie, reducerea decalajelor din mediu rural si cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.