Mircea Geoana vrea sa puna capat luptelor interne din PSD prin organizarea referendumului intern. Daca membrii de rand ai partidului vor aproba masurile propuse, Geoana va invoca rezultatul in fata criticilor sai si va putea sa spere la un nou mandat

Mircea Geoana vrea sa puna capat luptelor interne din PSD prin organizarea referendumului intern. Daca membrii de rand ai partidului vor aproba masurile propuse, Geoana va invoca rezultatul in fata criticilor sai si va putea sa spere la un nou mandat de presedinte al PSD.
Conform spuselor purtatorului de cuvant al PSD, senatorul Cristian Diaconescu, referendumul va fi axat pe doua teme mari: oferta politica pentru viitoarele alegeri si echipa cu care social-democratii vor veni in fata electoratului. "Aceasta initiativa a referendumului intern apartine presedintelui Mircea Geoana. Prin acest referendum se incearca o clarificare doctrinara, pe de o parte, si o reforma interna, pe de alta parte", a declarat Diaconescu, citat de agentia Mediafax.

Sustinut de grupul de la Cluj

Dincolo de sintagma "reforma interna", se intentioneaza alegerea conducerii pe baza de motiune, procedura folosita de PD si PNL. Astfel, delegatii de la Congres vor vota un program propus de fiecare candidat la functia de presedinte si, totodata, echipa de conducere cu care acesta intentioneaza sa-l duca la indeplinire. Motiunile pierzatoare nu vor avea niciun reprezentant la varful partidului. Initiativa lui Geoana are deja sprijinul grupului de la Cluj.
"Cred ca o candidatura a unui om singur caruia i se construieste dupa aceea o echipa printr-un sistem de selectie haotic nu functioneaza la noi foarte bine, astfel incat un presedinte care-si face de la inceput echipa si candideaza alaturi de ea cred ca este cea mai buna solutie - pentru omogenitatea echipei, dar si pentru a se putea vota in cunostinta de cauza", a declarat senatorul Vasile Dancu, cel care a primit sarcina de a organiza consultarea interna.
Astfel, experimentul democratiei de partid este pe cale sa esueze si in PSD, dupa ce si-a dat obstescul sfarsit in PNL, odata cu trecerea, in timpul presedintiei lui Stolojan, la un sistem similar. Chiar daca disciplina de partid va deveni deseori tiranica, Geoana este pe cale sa obtina ce nu a reusit pana acum: un partid fara dispute majore interne, mai dornic sa faca opozitie decat sa piarda vremea in scandaluri cu propriii disidenti.
Propunerea de referendum, preconizat pentru luna noiembrie, vine intr-un moment potrivit, cand nu mai este timp pentru convocarea unui Congres Extraordinar, deoarece Congresul ordinar va avea loc la inceputul lui 2007.
"Nu avem nici mize noi, nu avem nici personaje noi, nici dezvoltari politice noi pe scena politica. Nu vad la ce ar folosi in acest moment un congres extraordinar", a mai spus Dancu.

Iliescu se opune

Daca modificarile de statut vor fi aprobate la Consiliul National din toamna aceasta, Geoana va avea, practic, mana libera. El cauta sa obtina sprijinul membrilor obisnuiti ai partidului pentru a-i putea indeparta pe liderii importanti, cu vechime in PSD, care-i sugereaza periodic sa nu-i supere daca vrea sa-si pastreze functia de presedinte. Modelul pe care-l doreste Geoana a fost folosit cu succes de Mao Zedong in timpul "revolutiei culturale" din China anilor '70, cand contestatarii sai au fost inlaturati din functii cu ajutorul tinerilor comunisti, in numele puritatii ideologice. Mizele si ideologia sunt altele, in schimb metoda este aceeasi.
Opozitia la acest proiect este previzibila. Primul care s-a pronuntat impotriva a fost Ion Iliescu, care a apreciat ca termenul de "referendum" este o alegere proasta. "Referendumul implica raspuns la o intrebare prin da sau nu. Aici noi nu avem ce sa intrebam, ca sa primim un astfel de raspuns", a spus Iliescu.
Acesta a spus ca pledeaza mai degraba pentru o consultare privind situatia actuala a PSD si a societatii romanesti, consultare in care intentioneaza sa se implice activ. Cat priveste sporirea atributiilor presedintelui PSD, Iliescu a spus ca este o problema separata de dezbaterea interna privind starea partidului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.