Pana la sfarsitul lunii august 2007, asiguratii vor incheia contracte cu casele de asigurari de sanatate la care sunt inscrisi. Incheierea contractelor de asigurari sociale de sanatate va fi facuta de asigurati prin intermediul angajatorilor sau dire

Pana la sfarsitul lunii august 2007, asiguratii vor incheia contracte cu casele de asigurari de sanatate la care sunt inscrisi. Incheierea contractelor de asigurari sociale de sanatate va fi facuta de asigurati prin intermediul angajatorilor sau direct, in functie de modalitatea de plata a asigurarii de sanatate. Contractul de asigurari sociale de sanatate se va transfera de la un angajator la altul, ca urmare a modificarii raporturilor de munca sau de serviciu, in conditiile legii.
''In principal, aceste contracte vor putea fi folosite pentru rezolvarea unor eventuale litigii aparute intre parti - intai pe cale amiabila si apoi prin intermediul instantelor judecatoresti, in cazul in care nu se ajunge la o solutie amiabila. Nu inseamna ca incheierea contractului ii va asigura intotdeauna asiguratului castig de cauza. Daca o casa de asigurari de sanatate este data in judecata de catre un asigurat care sustine ca s-a imbolnavit sau ca boala lui s-a agravat din cauza ingrijirilor medicale necorespunzatoare, ori din alte cauze care vizeaza nerespectarea obligatiilor fata de pacient ale casei de asigurari de sanatate, respectiva casa de asigurari de sanatate ar putea avea castig de cauza daca poate demonstra unele lucruri. Astfel, aceasta ar putea dovedi, pe baza actelor pe care le are de la medicul de familie sau de la specialist, privind prescrierea de medicamente si investigatiile efectuate, ca pacientul care a chemat in instanta casa de asigurari de sanatate nu a facut la timp analizele recomandate sau nu a urmat tratamentul prescris, ceea ce a dus fie la imbolnavire, fie la agravarea bolii. Daca pacientul poate dovedi ca a efectuat tot felul de investigatii si ca a urmat tratamentele prescrise de medici, dar s-a imbolnavit sau i s-a agravat boala de care deja suferea, atunci situatia se schimba'', ne-au explicat surse autorizate din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Dupa 3 luni de neplata a asigurarii, contractul se suspenda

Litigiile privind incheierea, executarea, modificarea si incetarea contractului vor fi supuse unei proceduri prealabile de solutionare pe cale amiabila.
Daca, in decurs de 15 zile, asiguratul si casa de asigurari de sanatate nu rezolva pe cale amiabila o divergenta contractuala, fiecare parte se poate adresa instantelor judecatoresti.
In acelasi timp, obiectul contractului il constituie si asigurarea serviciilor medicale pentru asigurat si coasiguratii acestuia, atat in caz de imbolnavire, cat si pentru prevenirea bolilor. Totodata, contractul prevede drepturile si obligatiile asiguratilor si ale caselor de asigurari. Contractul este valabil de la data semnarii si pana la data pierderii dreptului de domiciliu sau de sedere in Romania.
In cazul in care asiguratul nu-si respecta obligatiile referitoare la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, contractul se suspenda dupa 3 luni de la ultima plata a contributiei. Pe perioada suspendarii, asiguratul si coasiguratii sai beneficiaza numai de pachetul de servicii cuprins in pachetul minimal. Suspendarea inceteaza numai la data la care asiguratul achita contributia de asigurari sociale de sanatate si majorarile de intarziere.
Pe langa drepturile privind asigurarea serviciilor medicale, asiguratul va avea si o serie de obligatii, printre care: sa respecte cu strictete tratamentul si indicatiile medicului, sa aiba o conduita civilizata fata de personalul medico-sanitar, sa depuna lunar, trimestrial sau anual, dupa caz, declaratia de venituri si sa prezinte furnizorilor de servicii medicale documentele justificative ce atesta calitatea de asigurat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.