Modelul tarilor europene care au intrat inaintea noastra in UE indica faptul ca intrarea Romaniei in Uniunea Europeana poate aduce ieftinirea apartamentelor.

Preturile mari care se practica in prezent la apartamentele din Bucuresti pot
Modelul tarilor europene care au intrat inaintea noastra in UE indica faptul ca intrarea Romaniei in Uniunea Europeana poate aduce ieftinirea apartamentelor.

Preturile mari care se practica in prezent la apartamentele din Bucuresti pot scadea incepind cu 1 ianuarie 2007. "Socul economic care va lovi Romania, o data cu intrarea in UE, va face ca interesul cumparatorului pentru proprietatile imobiliare sa scada in detrimentul produselor de baza care se vor scumpi. Iar daca cererea va scadea, inseamna ca si preturile locuintelor din Bucuresti vor inregistra o scadere, cu pina la 15%", a declarat ieri, in cadrul Congresului International Imobiliar Bucuresti, Ruxandra Cleciu, presedinte ARAI. Integrarea in Uniune inseamna un val de scumpiri la alimentele de baza. Chiar daca se preconizeaza si cresterea salariilor, ea va fi mai lenta. In aceste conditii, romanii vor fi mai preocupati de ce maninca decit de cumpararea unei proprietati imobiliare.

Confirmare externa

Spusele Ruxandrei Cleciu par a fi confirmate de tarile care au aderat la UE in 2004. In majoritatea acestora, piata imobiliara a inregistrat o usoara scadere, dupa care a revenit la normal. "Intrarea Cehiei in UE, in 2004, a facut ca piata imobiliara sa inregistreze o usoara scadere, ca apoi sa isi revina. Pe piata rezidentiala, de exemplu, preturile au crescut extrem de mult inainte de integrarea in Uniunea Europeana, dupa care s-a inregistrat o scadere a acestora. Treptat insa, preturile au revenit la nivelul dinainte", a spus, in cadrul aceleiasi conferinte, Kamil Kosman, presedinte al Comisiei de supervizare a Asociatiei pentru Dezvoltarea Pietei Imobiliare (ARTN) din Cehia.

Randament bun

Investitiile in spatiile de birouri din Bucuresti genereaza randamente de pina la 8%, in timp ce pe segmentele comercial si industrial acestea sint mai mari si ajung pina la 10%. Pe pietele pe care opereaza Kosman, ele sint mai mici, astfel ca, in Praga, randamentele sint de 6% pentru investitiile in spatii de birouri, 7% pentru spatii comerciale si 8% pentru proiectele industriale. De asemenea, in Bratislava, investitiile genereaza randamente de 7% in cazul imobilelor de birouri, 8,5% pentru retail si 9% pentru industrial. Doar randamentele investitiilor in capitala Croatiei sint apropiate de nivelul inregistrat in Bucuresti, respectiv 9,5% pentru birouri si 10% pentru retail si industrial.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.