Stadionul Stefan cel Mare a gazduit miercuri seara derby-ul campionatului de fotbal Dinamo-Steaua. Aceeasi arena a fost insa scena unui adevarat razboi intre suporterii stelisti si jandarmi. Un conflict violent si insangerat care a fost castigat d
Stadionul Stefan cel Mare a gazduit miercuri seara derby-ul campionatului de fotbal Dinamo-Steaua. Aceeasi arena a fost insa scena unui adevarat razboi intre suporterii stelisti si jandarmi. Un conflict violent si insangerat care a fost castigat detasat de catre fortele de ordine. Bilantul este unul nemaiintalnit in Romania. In afara sutelor de scaune rupte in peluza in care au stat fanii stelisti, zeci de persoane au ajuns la spital. Unele cu rani usoare, altele impuscate. Toti au fost insa victima unor jandarmi care, desi au datoria de a preveni si preintampina actele de violenta, miercuri seara, au lasat ei insisi impresia unor huligani. ZIUA nu scuza deloc comportamentul suporterilor dinamovisti si stelisti care si-au dat in petec. Prezenti in numar de peste 1200 pe stadionul Dinamo, sustinatorii Stelei au avut un comportament ce lasa de dorit, dar care este intalnit pe toate arenele de fotbal din tara noastra si nu numai. Violentele verbale si chiar fizice au putut fi intalnite si de aceasta data. In mod cert, aceste lucruri trebuie sa inceteze. La fel cum trebuie interzisa prezenta pe stadioane a suporterilor agresivi.
De macelul care a avut loc cu ocazia meciului Dinamo - Steaua, nu suporterii sunt insa vinovatii principali. Responsabili pentru zecile de victime sunt jandarmii. Fortele de ordine prezente pe stadionul Stefan cel Mare care, miercuri seara, ne-au adus aminte de minerii anilor '90. Zeci de oameni au cazut victime acestor jandarmi care au raspuns la violenta cu o si mai mare violenta. "Pulanele", gazele lacrimogene si chiar gloantele de cauciuc au fost arsenalul folosit de "minerii in uniforma" impotriva fanilor stelisti. Niste jandarmi care, poate, de multe ori ei sunt cei care provoaca si care enerveaza prin rigurozitatea absurda de care dau dovada. Care poate ar trebui sa nu mai fie prezenti pe stadioane. Si inlocuiti cu forte de ordine cu adevarat profesioniste. Cum ar fi Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei "Vlad Tepes". Sau, de ce nu?, trupele DIAS. Totodata, se poate urma si modelul occidental. Acolo unde jandarmii si politistii nu sunt vazuti pe stadion. Linistea este asigurata de stewarzi. Fortele de ordine intervin doar in momentele critice.
Agresori cu epoleti
Ceea ce este insa mai important e modul in care fortele de ordine au ales sa intervina miercuri seara. Pentru a aplana un conflict care poate fi intalnit aproape etapa de etapa. Luptele intre suporterii adversi sau cele dintre suporteri si fortele de ordine sunt lucruri deja banale pentru microbisti. Ultima data acest lucru s-a intamplat chiar duminica. La meciul dintre Steaua si Rapid. Atunci mai multi sustinatori ai Rapidului au incercat sa sparga barajul jandarmilor si sa ajunga la suporterii stelisti. Interventia fortelor de ordine a fost una cumpatata. Jandarmii au format un cordon in fata fanilor recalcitranti, astfel ca situatia a revenit la normal in cateva minute. Deci exista posibilitatea ca asemenea scene precum cele de miercuri seara sa fie evitate.
Daca duminica jandarmii au actionat corect, ceea ce au facut miercuri seara depaseste orice imaginatie. Fara nici o urma de indoiala se poate spune ca ei au fost adevaratii agresori. Ei au fost cei care in loc sa opreasca conflictul l-au amplificat. Si practic s-au razbunat pe cei care, etapa de etapa, saptamana de saptamana, ii injura si ii ironizeaza.
Scanteia
Totul a inceput in repriza a doua a meciului Dinamo-Steaua. Trei suporteri dinamovisti, care aveau ecusoane de organizator cu care puteau sa patrunda pe pista din jurul terenului, au smuls de pe garduri un banner ale galeriei steliste. Aceasta a fost scanteia care a aprins conflictul. Imediat mai multi fani ai Stelei au sarit pe garduri si au incercat sa patrunda pe pista pentru a impiedica furtul steagurilor. Cei trei dinamovisti au fost retinuti. La fel si trei stelisti in ajutorul carora au sarit mai multi colegi din galerie. Din acest moment si-a intrat in rol Jandarmeia. Care, asa cum spuneam, la violenta a raspuns cu si mai mare violenta. Fortele de ordine au inceput sa pulverizeze gaze lacrimogene pentru a-i indeparta de pe garduri pe fanii Stelei. Timp de cateva minute in zona nu s-a mai putut respira. Incidentele insa au continuat. Jandarmii, in loc sa procedeze asa cum au facut-o la meciul de duminica Steaua - Rapid, au avut ei insisi un comportament huliganic. Fortele de ordine, care trebuiau sa asigure linistea, au amplificat conflictul in momentul in care au inceput sa traga cu gloante in suporterii stelisti. Gloante de cauciuc, este adevarat. Totusi, gloante care provoaca rani. Si inca unele grave.
Busculada in peluza
In acest moment cei peste 1200 de fani ai Stelei s-au calcat efectiv in picioare in incercarea de scapa de furia "minerilor in uniforma". Decizia de a se trage a creat o adevarata busculada in peluza in care se afla galeria ros-albastra. Toti cei prezenti in acea zona a stadionului au incercat sa ajunga in partea superioara a peluzei pentru a reusi sa iasa din stadion si sa scape de gazele si gloantele jandarmilor. Peluza dinamovista este insa imprejmuita, in partea ei superioara, de un gard de de peste trei metri. Suporterii chiar daca ar fi reusit sa escaladeze acest gard nu ar fi avut cum sa scape. Peluza este la o inaltime de circa sase-sapte metri fata de sol. Astfel, daca ar fi sarit, suporterii Stelei ar fi riscat sa se aleaga cu rani serioase. De asemenea, peluza era inconjurata de alte trupe de jandarmi. In mijlocul carora ar fi ajuns fanii Stelei in cazul in care sareau de la sase-sapte metri inaltime.
In aceste conditii, se poate considera, fara dubii, ca rationamentul jandarmilor de a trage cu gloante de cauciuc in suporteri si de a face uz de gazele lacrimogene in mod obsedant a fost unul total gresit. Sefii dispozitivului de jandarmi nu au luat deloc in considerare faptul ca suporterii se vor calca in picioare si ca nu au unde sa se retraga. Pentru fortele de ordine mai important a fost ca fanii sa fie agresati, batuti si impuscati fara nici un fel de mila.
Batuti si in afara stadionului
Macelul parea ca s-a sfarsit o data cu terminarea meciului. Ei bine, a fost doar o simpla impresie. Gresita. Conflictul a continuat si pe strazile din zona stadionului Stefan cel Mare. Suporterii Stelei au fost prinsi la mijloc de aceeasi "mineri in uniforma". Odata evacuati din stadion, stelistii au fost intampinati de alte forte de ordine. Inarmate corespunzator desigur. Si puse pe fapte mari. Dornice sa "restabileasca calmul". Prin orice metode. Jandarmii au continuat sa faca ceea ce stiu ei mai bine si in afara stadionului. Sa dea cu "pulanul", sa pulverizeze gaz lacrimogen, sa impuste si apoi sa dea amenzi pentru incalcarea celebrei Legi 61, privind tulburarea ordinii si linistii publice.
Traumatisme si urme de gloante
Cert este ca in urma meciului de miercuri seara dintre Dinamo si Steaua, zeci de suporteri au ajuns la spital. Unii cu rani grave, altii cu rani mai superficiale. Toti insa au fost batuti sau impuscati de jandarmi. Care, in mare parte, miercuri seara, au dat tonul violentelor. Si care au lovit in stanga si in dreapta netinand cont ca printre tintele lor se afla copii sau femei. Fotele de ordine pot sa se laude, dupa meciul de miercuri seara, si sa-si treaca in palmares inca 20 de victime. Cel putin. Despre 20 de fani se stie ca au fost raniti. Pentru ca acestia s-au dus la spital. Numarul lor poate fi insa mult mai mare. Doua dintre victime au fost impuscate de jandarmi cu gloante de cauciuc, starea uneia dintre ele putandu-se agrava daca medicii nu ar fi intervenit la timp. De asemenea, un alt fan al echipei Steaua a fost internat dupa ce a suferit un traumatism cranio-facial minor, contuzie forte de maxilar si torace posterior, precum si contuzii usoare la abdomen, genunchi si organe genitale.
Cea mai crunta razbunare
Victimele jandarmilor sustin ca fortele de ordine nu au fost interesate decat sa ii bata si ca multi dintre cei loviti nu au avut nici o vina. In acest sens, un tanar a precizat ca a vazut cum jandamii se napustesc asupra unui barbat, iar cand le-a zis "sa-l lase in pace ca-l omoara", a fost luat la randul sau la bataie.
Jandarmii pot sa-si savureze victoria. Au acest drept. Este cea mai crunta razbunare fata de cei care ii ironizeaza meci de meci. Acestia din urma au fost infranti. In ce mod nu conteaza. Totusi, in urma ramane imaginea unor forte de ordine ce ne-au adus aminte de violenta minerilor. A unor jandarmi care data viitoare ar putea folosi gloante adevarate.
Georgescu: Vom interveni ca si pana acum
Comandatul Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti, Daniel Georgescu, a organizat, ieri, o conferinta de presa in care a explicat ceea ce s-a intamplat miercuri seara. Cum era de asteptat seful Jandarmeriei considera ca principalii vinovati pentru macelul produs sunt suporterii. "Suntem scuipati, injurati, agresati facuti in toate felurile de <<onorabilii huligani>>", a spus Georgescu, adaugand ca la meciul Dinamo - Steaua si el a fost jignit de suporteri care au strigat: "Georgescu, un criminal, un asasin. Georgescu esti o mizerie!". Daniel Georgescu a recunoscut insa ca exista aproximativ doi - trei jandarmi care au actionat ilegal. In ceea ce priveste impuscarea suporterilor, Georgescu sustine ca jandarmii au folosit arme neletale pentru a se apara.
Altfel, suporterii Stelei au cerut, printr-un comunicat. demisia lui Daniel Georgescu. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.