Cele peste 5.000 de firme care au conturile blocate de AVAS pentru datoriile la Sanatate pot sa-si desfasoare activitatea lejer prin conturi straine.

Deschiderea unui cont in strainatate face imposibila urmarirea unui debitor ale carui
Cele peste 5.000 de firme care au conturile blocate de AVAS pentru datoriile la Sanatate pot sa-si desfasoare activitatea lejer prin conturi straine.

Deschiderea unui cont in strainatate face imposibila urmarirea unui debitor ale carui conturi din Romania au fost blocate, recunoaste AVAS.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a blocat conturile a peste 5.100 de firme cu datorii la Casa Nationala de Ajutor de Sanatate, pentru recuperarea unor creante totale in valoare de 17,61 milioane de lei.

Pot plati doar salariile

Potrivit legii de functionare a AVAS, dupa comunicarea catre debitor a titlului executoriu, institutia poate dispune, prin ordin, blocarea prin poprire a conturilor bancare de orice natura pe care debitorul le detine in orice banca sau organizatie cooperatista de credit, indiferent de moneda in care sint constituite. Poprirea se face asupra oricaror sume prezente si viitoare din conturi.

Firmele care se afla in aceasta situatie nu pot face nici un fel de plati, in afara de plata salariilor si dispunerea sumelor pentru acoperirea datoriilor catre Fondul de Sanatate.

"Conturile vor ramine blocate pina in momentul in care vor fi achitate datoriile", ne-a declarat Giliola Ciorteanu, oficialul AVAS care se ocupa cu recuperarea creantelor.

Sansa din instanta

Administratorii acestor firme mai au insa o sansa in justitie. Ei pot da in judecata AVAS, iar daca argumentele lor sint mai "tari" decit cele ale Autoritatii, pot obtine o hotarire judecatoreasca de ridicare a popririi, a confirmat Ciorteanu.

AVAS, invinsa de contul din strainatate

Firmele pot infiinta alte conturi. Dar le pot folosi numai daca sint deschise la o banca ce n-a primit lista AVAS cu firmele impotriva carora s-a luat masura popririi. Cum toate bancile din Romania au primit aceasta lista, o reusita ar fi exclusa in tara. Insa pot infiinta conturi in banci din strainatate. Pentru deschiderea unuia intr-o banca straina ar fi nevoie de notificarea Bancii Nationale a Romaniei, care ar trebui sa-si dea acordul pentru operatiune. Acest regim se aplica tuturor persoanelor fizice si juridice, cu exceptia agentilor economici care au o filiala in strainatate.

In realitate, multe firme si persoane fizice si-au deschis conturi in banci externe fara sa notifice BNR. Datorita regulilor foarte stricte in ce priveste confidentialitatea in bancile straine, bancii centrale sau altor autoritati le este aproape imposibil sa gaseasca aceste conturi. Acest fapt este recunoscut si de AVAS. "Din pacate trimitem liste doar la bancile din Romania. Este extrem de complicat sa urmarim conturile straine ale unui debitor", a spus Ciorteanu. Crearea unui cont curent la o banca straina este o operatiune cit se poate de simpla. Este de ajuns un mail trimis bancii ca functionarii sa stie la ce adresa sa trimita formularele de inscriere. In plus, un cont curent in Vest este net mai ieftin decit in Romania, iar serviciile de transfer online fac transferurile rapide si necostisitoare.

Printre cei 5.112 debitori se numara firmele Mobilux International Moinesti, Sanex Cluj-Napoca, Sinteza Oradea, Romania Cable Systems, Romania Cable Holdings Bucuresti, Scut Compania de Paza si Protectie, Flamingo International SRL Sibiu, Bega Reparatii Vagoane Timisoara, Europharm Holding Brasov, Radef Romania Film, Scoala de soferi amatori Timisoara, Fabrica de Nutreturi Tulcea si Alpha Metal Bucuresti.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.