O serie de tari europene au anuntat ca intentioneaza sa renunte definitiv, in viitorul destul de apropiat, la televiziunea cu semnal analog.

Un studiu al Strategy Analytics arata faptul ca trecerea la televiziune digitala este mai r
O serie de tari europene au anuntat ca intentioneaza sa renunte definitiv, in viitorul destul de apropiat, la televiziunea cu semnal analog.

Un studiu al Strategy Analytics arata faptul ca trecerea la televiziune digitala este mai rapida ca niciodata in Europa de Vest. Conform companiei de cercetare, in acest an, numarul utilizatorilor de televiziune digitala va creste, in Europa de Vest, la 75 de milioane, comparativ cu 56 de milioane la sfirsitul anului 2005. Pina in 2010, estimeaza Strategy Analytics, televiziunea digitala va fi folosita de 127 de milioane de locuinte in regiune, aproape 77% din totalul locuintelor care detin aparate tv. Cresterea abrupta a tehnologiilor DTT (Digital Terrestrial) si a televiziunii pe IP (IPTV) ameninta operatorii prin cablu si satelit, care domina piata televiziunii platite atit in Europa, cit si in alte zone dezvoltate ale lumii. Noile platforme vor incuraja milioane de consumatori sa acceseze programe tv din surse multiple, in special in tarile unde se lanseaza servicii hibrid, care inglobeaza canale gratuite DTT cu continut IPTV in banda larga.

DTH versus cablu

Sistemele de transmisie digitala DTH sint prezente in cele mai multe tari ale lumii, fiind o alternativa la transmisiile traditionale prin operatorii de cablu. Printre avantajele acestui sistem se numara o calitate superioara a sunetului si a imaginii, precum si posibilitatea de a introduce in grila de programe un numar mult mai mare de posturi decit in cazul companiilor de cablu (numarul acestora poate ajunge chiar si la citeva sute). De asemenea, din punct de vedere tehnologic, sistemul DTH permite dezvoltarea unor servicii aditionale pentru clienti, cum ar fi televiziunea interactiva sau ghidul de programe tv.

Adio analog?

Olanda se pregateste sa devina prima tara europeana care renunta la serviciile de tip analog. Trecerea pe format digital inseamna, pentru olandezi, inchiderea a trei posturi nationale de televiziune si a altor 13 retele regionale.

Si Finlanda ar putea sa desfiinteze televiziunea cu semnal analog si a anuntat pentru 31 august 2007 data-limita de functionare a acestui serviciu. Suedia intentioneaza sa faca acelasi lucru, insa nu mai devreme de toamna anului viitor, in timp ce Marea Britanie a anuntat demararea procedurilor in 2008, ultimele zone urmind a fi decuplate de la vechiul semnal in 2012. Peste Ocean, Statele Unite si-au stabilit ca data-limita luna februarie a anului 2009.

Romania pe harta digitala

Potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), la finele anului 2005, numarul abonatilor DTH din Romania depasea 150.000, in conditiile in care, in prezent, DigiTV anunta peste 350.000 de abonati iar Focus Sat peste 21.000.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.