Parlamentarii, reuniti ieri in sedinta comuna, au luat act de demisiile directorilor SRI, Radu Timofte, si SIE, Gheorghe Fulga, functiile acestora fiind declarate vacante. Presedintele Traian Basescu urmeaza sa inainteze conducerii Parlamentului p
Parlamentarii, reuniti ieri in sedinta comuna, au luat act de demisiile directorilor SRI, Radu Timofte, si SIE, Gheorghe Fulga, functiile acestora fiind declarate vacante. Presedintele Traian Basescu urmeaza sa inainteze conducerii Parlamentului propunerile pentru sefia serviciilor de informatii. Investirea in functie a noilor sefi SRI si SIE urmeaza sa aiba loc pe 4 octombrie, in cadrul unei sedinte comune, dupa cum au stabilit Birourile Permanente ale celor doua Camere. Inainte de investire, candidatii nominalizati vor fi audiati de cele doua Comisii parlamentare de control a activitatii SRI si SIE. Presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu a spus ca presedintele Traian Basescu l-a asigurat ca va trimite la Parlament pana astazi dimineata nominalizarile pentru ocuparea functiilor de directori SRI si SIE.
Vacaroiu a mentionat ca a avut o discutie in aceasta saptamana cu seful statului, caruia i-a explicat ca nu poate fi conditionata numirea sefilor SRI de adoptarea de catre Parlament a pachetului de legi privind siguranta nationala. Vacaroiu a precizat ca ar mai dura pana la dezbaterea legilor sigurantei nationale si ca in aceasta perioada trebuie sa existe conducere la nivelul SRI si SIE. In opinia lui Vacaroiu, in fruntea celor doua servicii nu pot fi numiti decat civili.
Vor civili
Seful deputatilor liberali Crin Antonescu a spus ca PNL vrea persoane civile, neinregimentate politic, in fruntea serviciilor secrete. Antonescu a tinut sa sublinieze ca PNL va respecta prerogativele presedintelui Traian Basescu in ceea ce priveste desemnarea sefilor serviciilor secrete. "PNL nu vrea pe cineva anume la conducerea serviciilor secrete. Este o prerogativa a presedintelui aceea de a propune. Noi, spre deosebire de presedinte, respectam prerogativele constitutionale ale altora", a comentat Antonescu. "PNL vrea servicii moderne si democratice, care sa semene cu cele din tarile NATO si UE", a mai comentat liberalul.
Si pesedistii vor ca la sefia serviciilor secrete sa fie numiti civili. "Din punctul meu de vedere, vreau ceea ce se intampla in toata Europa: un civil", a spus deputatul Victor Ponta, chestionat in legatura cu cei care vor fi numiti la sefia serviciilor. El a precizat ca PSD va decide cum va vota in Parlament la sefia SRI si SIE, in functie de persoanele pe care presedintele Traian Basescu le va nominaliza pentru aceste functii. Potrivit lui Ponta, PSD va stabili atunci si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca viitorii directori ai serviciilor de informatii. Alt pesedist, senatorul George Maior a anuntat, marti, ca PSD va propune un amendament potrivit caruia directorul SIE sau cel al SRI sa provina automat din opozitie, "pentru a asigura independenta si neutralitatea politica a serviciilor de informatii".
Boc exclude trocul politic
Pe de alta parte, liderul democrat Emil Boc este de parere ca structurile de siguranta nationala nu trebuie sa constituie subiect de troc politic. "Mi se pare o idee nefericita sa politizezi sefii serviciilor secrete. Nu cred ca propunerea PSD este una viabila, de a politiza raporturile dintre putere si opozitie in domeniul sigurantei nationale. Siguranta nationala este una si trebuie facuta in conformitate cu prevederile legale si constitutionale. Politizarea ar avea un efect daunator asupra calitatii si performantelor acestor servicii", a spus Boc, citat de Mediafax. In opinia acestuia, sefii serviciilor secrete trebuie sa fie oameni potriviti la locul potrivit, care cunosc si pricep sistemul, inclusiv oameni din sistem. (V.D.)
Posibili sefi pentru SRI si SIE
Coldea si Saftoiu au sanse sa ajunga in fruntea Serviciilor
Numele vehiculate pentru sefia SRI sunt Florian Coldea si Alexandru Cosac, iar pentru SIE Silviu Predoiu si Claudiu Saftoiu, au declarat ieri surse democrate, citate de Mediafax. Aceleasi surse au mai spus ca presedintele Basescu ar putea amana propunerile pentru sefii serviciilor de informatii, viitorul sef al SRI avand sanse sa fie Florian Coldea, iar la SIE reintrand in carti numele lui Claudiu Saftoiu. Sursele citate mai sustin ca presedintele Traian Basescu "a aflat de la televizor" de anuntul lui Nicolae Vacaroiu, potrivit caruia seful statului urma sa trimita ieri sau cel tarziu astazi propunerile pentru sefii SRI si SIE. Sursele PD au mai spus ca principalul candidat pentru functia de director al SRI este actualul sef interimar, colonelul Florian Coldea. Ofiter cu specializare antiterorista, Coldea a participat la actiunea de recuperarea a jurnalistilor ostatici in Irak. Pentru ocuparea postului de director al SRI s-a mai vehiculat un nume aproape necunoscut, Alexandru Cosac, despre care se spune ca ar proveni din Directia Vamilor si ca ar fi un apropiat al lui Traian Basescu. Cosac ar fi, se pare, unul dintre oamenii de legatura ai presedintelui cu oficiali ai SUA. "In carti a reintrat acum si Claudiu Saftoiu pentru functia de sef al SIE. El vrea si poate sa fie director al SIE, iar presedintele stie asta", au declarat sursele PD. Acestea au spus ca Saftoiu si-ar fi exprimat chiar dorinta de a ocupa functia de sef SIE. (V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.