Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au admis ieri contestatiile formulate de aparatorii familiei Popescu, potrivit carora 14 dintre articolele cuprinse in Legea 115/1996 sunt in contradictie cu prevederile Constitutiei, si au suspendat p
Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au admis ieri contestatiile formulate de aparatorii familiei Popescu, potrivit carora 14 dintre articolele cuprinse in Legea 115/1996 sunt in contradictie cu prevederile Constitutiei, si au suspendat procesul. Totodata, judecatorii au decis trimiterea dosarului la Curtea Constitutionala pentru a fi analizate exceptiile si a se decide daca articolele la care au facut referire avocatii sunt sau nu neconstitutionale.
Dezbaterile asupra exceptiilor invocate de aparatori, in favoarea carora s-a pronuntat si procurorul de caz, au fost luate in discutie inca de luni.
Potrivit avocatei Ana Diculescu Sova, confiscarea averii se poate face doar in cazul in care a fost dobandita ilicit, prin comiterea unor infractiuni, in timp ce procedura din Legea 115/1996 de control a averii demnitarilor este una civila si nu poate fi aplicata in dosarul Dan Ioan Popescu.
Din aceste motive Sova a cerut Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) suspendarea procesului privind averea familiei Popescu, considerand ca judecatorii Curtii Constitutionale trebuie sa stabileasca daca articole din Legea 115 incalca legea fundamentala a tarii.
La jumatatea lunii iunie, avocatul Sova declarase ca Legea 115/1996 este un hibrid, odata ce dispozitiile legii sunt completate cu Codul de procedura civila.
"Cine isi asuma responsabilitatea penala asupra acestui demers?", a intrebat Sova, sustinand ca sesizarea Comisiei speciale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) este de fapt "o adresa", iar la numele procurorului general al Romaniei este trasata o bara si o semnatura "M.S." (Marcel Sampetru, procuror general adjunct - n.r.).
Dezbaterile de la Inalta Curte de Casatie si Justitie privind averea familiei Popescu survin unei decizii a Comisiei speciale a instantei supreme de control referitoare la modul in care si-a dobandit bunurile fostul ministru PSD al Economiei. Comisia speciala a pus sechestru asupra bunurilor imobile ale familiei Popescu, masura fiind contestata la completul de trei judecatori.
Sotii Popescu au fost acuzati ca nu pot justifica legal 46 de miliarde de lei din veniturile obtinute in intervalul 2001 - 2004, perioada in care au cumparat 23 de imobile si terenuri situate in Azuga si Bucuresti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.