Cresterea economica mondiala s-ar putea apropia de apogeu, ca urmare a influentei exercitate de preturile ridicate ale petrolului si de intensificarea tendintelor protectioniste, avertizeaza Rodrigo de Rato, directorul Fondului Monetar International

Cresterea economica mondiala s-ar putea apropia de apogeu, ca urmare a influentei exercitate de preturile ridicate ale petrolului si de intensificarea tendintelor protectioniste, avertizeaza Rodrigo de Rato, directorul Fondului Monetar International (FMI), citat de Financial Times, informeaza Mediafax.
"Ciclul cresterii economice globale s-ar putea apropia de punctul cel mai inalt", a declarat de Rato la deschiderea sedintei plenare comune a FMI si a Bancii Mondiale, la Singapore.
De Rato apreciaza ca intensificarea schimburilor comerciale la nivel international constituie cea mai importanta sursa pentru mentinerea ritmului accelerat de crestere economica. Oficialul FMI mai spune ca, in cazul in care nu se iau masuri in acest sens, perspectivele economice sunt mai putin optimiste.

Riscurile sunt date de tendintele protectioniste

Totodata, de Rato a avertizat asupra persistentei riscurilor pe care le presupune pierderea de sub control a balantelor de cont curent. "Exista un risc tot mai accentuat ca tendintele protectioniste sa se impuna in fata bunului simt. In acest caz, toate celelalte riscuri vor deveni mai puternice", a afirmat de Rato.
Directorul FMI a solicitat statelor avansate si celor in curs de dezvoltare sa isi reafirme angajamentul fata de adoptarea unor politici comerciale care sa asigure o echilibrare globala a balantei comerciale si sa deblocheze, pe aceasta cale, runda de negocieri de la Doha. "Speranta cea mai mare pentru mentinerea ritmului accelerat de crestere economica se afla in intensificarea cooperarii comerciale la nivel international. Suspendarea negocierilor din cadrul rundei de la Doha reprezinta o dezamagire puternica, cu efecte daunatoare", a aratat oficialul FMI.
De Rato a explicat ca suspendarea negocierilor comerciale internationale amana incheierea unui acord care ar putea contribui la cresterea prosperitatii si ar sustine avansul economic in toata lumea. Totodata, blocarea discutiilor alimenteaza tendintele catre bilateralism sau chiar protectionism.
Comentariile lui de Rato au survenit la o zi dupa ce FMI a aprobat un plan de majorare imediata a cotelor de vot acordate Chinei, Coreei de Sud, Mexicului si Turciei, lansand astfel o reforma fundamentala a institutiei internationale.
Proiectul a fost aprobat, luni, de 90,6% din membrii FMI, in conditiile in care erau necesare 85% din voturi pentru a intra in vigoare.
In total, 23 din cele 184 de state membre FMI, intre care se numara si Brazilia, India, si alte tari din America Latina si Orientul Miljociu, au votat impotriva planului. Obiectivul reformei il constituie repartizarea echilibrata a puterii decizionale in cadrul FMI, in concordanta cu influenta fiecarui stat in economia mondiala. In cadrul aceluiasi proiect de reforma este prevazuta si lansarea unei noi formule de calcul pentru stabilirea cotelor de vot acordate altor state emergente.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.