Anul acesta se implinesc 575 de ani de la nasterea domnitorului Vlad Tepes (1431-1476). Numele sau legendar este legat atat de lupta sa apriga impotriva turcilor, a tradarii si injustitiei de orice fel, cat si de existenta Bucurestiului, oras pe care
Anul acesta se implinesc 575 de ani de la nasterea domnitorului Vlad Tepes (1431-1476). Numele sau legendar este legat atat de lupta sa apriga impotriva turcilor, a tradarii si injustitiei de orice fel, cat si de existenta Bucurestiului, oras pe care l-a dorit puternic si de neinvins.
Primul document care atesta numele "Cetatii Bucuresti" este un hrisov in limba slava, emis la 20 septembrie 1459 de Vlad Tepes. Vlad Tepes a fost unul din cei trei fii ai lui Vlad Dracul (numit astfel, dupa ordinul Dragonului cu care fusese investit de imparatul Sigismund) si nepotul marelui domnitor muntean Mircea (cel Batran) care-i umilise pe turci in vestita batalie de la Rovine (1395). Adevarat cavaler al dreptatii si libertatii, Vlad Tepes a reusit in scurta viata de 46 de ani (din care 16 ani petrecuti in inchisoare) sa-l infrunte pe Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului, sa-i hartuiasca si sa-i pedepseasca pe turcii care i-au ucis tatal (Vlad Dracul) si pe fratele sau Mircea, sa starpeasca tradarea si hotia din centrul tarii, sa lupte cu intrigile si nepasarea puterilor europene, care l-au lasat singur la greu, in cruciada antiotomana.
El a ramas in posteritate cu aura de spirit justitiar, invocat in momente de cumpana si inechitate ("Cum nu vii tu, Tepes Doamne!") si a fortificat cetatea de pe Dambovita, desi nu a avut ragazul sa cladeasca mai multe ctitorii care sa-i poarte numele.
Temut si respectat de dusmani, abil strateg si aprig conducator, voievodul Vlad Tepes a intruchipat in vremurile crunte ale Evului Mediu, simbolul binelui si al dreptatii, intrand definitiv in constiinta populara: "Atat de mult ura raul in tara sa, ca daca savarsea cineva vreun rau, hotie sau talharie sau vreo minciuna, acela nu era chip sa ramana viu".
La 575 de ani de la nasterea lui Vlad Tepes, unul din ctitorii Bucurestiului, nu putem sa nu ne gandim la mostenirea istorica a primei urbe a tarii, defavorizata de neintelegere si indiferenta fata de monumente primordiale de patrimoniu, repere ale memoriei orasului ce ar trebui pastrate cu sfintenie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.