Liderii PNL au fost de acord ieri, in spatele usilor inchise, ca lepadarea de presedintele Traian Basescu reprezinta o necesitate. Surse liberale ne-au precizat insa ca, desi si-au exprimat asentimentul pentru disocierea de seful statului, liberalii
Liderii PNL au fost de acord ieri, in spatele usilor inchise, ca lepadarea de presedintele Traian Basescu reprezinta o necesitate. Surse liberale ne-au precizat insa ca, desi si-au exprimat asentimentul pentru disocierea de seful statului, liberalii se tem de eventualitatea alegerilor anticipate. Amfitrionii proiectului anti-Basescu au fost deputatul Crin Antonescu si vicepresedintele Puiu Hasotti (foto). Liderul de la Camera a trecut in revista momentele in care seful statului s-a comportat ca un "inamic politic" al PNL si a indemnat la reactii "mai prompte" din partea conducerii. Nici democratii lui Boc n-au scapat nesifonati de tirul lui Antonescu care i-a acuzat ca actioneaza, in Parlament si pretutindeni, numai la porunca Cotrocenilor. Explicatiile lui Antonescu au fost dublate, vehement, de Hasotti. Senatorul a sustinut ca, in teritoriu, multi liberali sunt nemultumiti de actele lui Basescu si Boc. Premierul Tariceanu a pozat intr-un lider mai mult decat echilibrat, care asculta si despica firu-n patru. El a incercat sa-i potoleasca pe Antonescu si Hasotti si a insinuat ca pozitiile prea transate ale celor doi grabesc moartea Protocolului de colaborare cu PD. Tariceanu a evidentiat si neintelegerile cu PC si UDMR vizavi de ANI, spunand ca situatia politica actuala este oricum una incordata. Premierul i-a atentionat pe ceilalti lideri ca alegerile prezidentiale sunt abia in 2009 si a spus ca cea mai inteleapta cale este ca liberalii sa astepte si sa analizeze viitoarele gesturi politice ale lui Basescu. El a recunoscut insa ca, daca atitudinea Cotrocenilor ramane constanta, PNL trebuie sa se gandeasca la un candidat propriu pentru Presedintie. La randul sau, Antonescu s-a aparat spunand ca nu a vorbit despre incheierea Protocolului, atunci cand a anuntat limitarea colaborarii cu PD la Camera. Hasotti si-a manifestat nemultumirea ca, desi majoritatea liderilor PNL vor debarasarea de Basescu si critica atitudinea PD, conducerea per ansamblu refuza sa ia masuri "radicale". Discutiile au intrat in derizoriu in momentul in care s-a pus problema sondajelor de opinie care reflecta o realitate nu tocmai placuta pentru liberali. In acest context, liderii PNL s-au exprimat, odata in plus, impotriva alegerilor anticipate.
Stroe, in carti la Aparare
Tariceanu a fost mandatat de Biroul Permanent Central (BPC) al partidului sa numeasca un interimar la Ministerul Apararii, anuntul in acest sens urmand sa fie facut public, potrivit sefului Executivului, "peste doua-trei zile". In cadrul sedintei, Tariceanu a propus ca Radu Stroe, care era membru supleant al BPC, sa devina membru plin, propunere care va trebui ratificata de Delegatia Permanenta a formatiunii. Mentionam ca, in cursul saptamanii trecute, numele senatorul Stroe era vehiculat ca interimar la Aparare. Desi ministrul delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului este preferatul lui Tariceanu, exista si solutia numirii lui Cristian David la Aparare, aceasta datorita multiplelor responsabilitati care cad in jurisdictia lui Radu Stroe.
S-a luat act
In fata camerelor de luat vederi, Puiu Hasotti a tinut sa spuna ca lideri importanti ai PNL "agreeaza" propunerea de incetare a sustinerii presedintelui Basescu de catre liberali. "In legatura cu declaratia liderului grupului PNL din Camera Deputatilor, Crin Antonescu, referitoare la o incetare a sustinerii domnului presedinte Traian Basescu, s-a luat act ca sunt unii lideri importanti ai partidului - parlamentari, presedinti de filiala - care agreeaza aceasta posibilitate", a declarat Hasotti, vizibil nemultumit. El a explicat ca, despre aceasta problema, nu s-a discutat intr-un mod concret, nu s-a votat nimic in BPC, s-a luat act doar ca exista asemenea atitudini. "Situatia este generata, din pacate, de domnul presedinte Traian Basescu, care ne-a dat dovada de ostilitate in mai multe randuri, iar acest fapt genereaza o anumita tensiune intre PNL si PD", a completat vicepresedintele PNL. Cu jumatate de gura, el a apreciat ca ar exista inca "disponibilitati" in ceea ce priveste continuitatea in Alianta. "Inca avem credinta ca Alianta PNL-PD are suficiente disponibilitati politice si suficienta intelepciune pentru a continua. Solicitam, in acelasi timp, o atitudine obiectiva fata de PNL din partea domnului presedinte Traian Basescu", a conchis Hasotti.
PD vrea precizari
Tot ieri, liderul PD, Emil Boc, i-a somat pe liberali sa precizeze public daca declaratiile unor lideri PNL reprezinta fie pozitia oficiala a acestei formatiuni, fie sunt simple voci izolate, aparute in urma libertatii de exprimare, asa cum este inteleasa ea in PNL. Facand referire la afirmatiile lui Antonescu, democratul a spus: "Atata vreme cat asemenea declaratii sunt facute in nume personal, nu ne intereseaza. Deocamdata le-am luat sub rezerva ca nu reprezinta un punct de vedere oficial al PNL si nu le-am dat importanta", s-a culcat pe-o ureche Boc in timp ce, in sedinta de conducere a PNL, liberalii hotarasera ca lepadarea de Basescu ramane in carti. Desi la Camera, ostilitatile PNL-PD sunt gata sa scrie epitaful Aliantei, Boc a apreciat senin ca, intre "aliati", toate-s bune si frumoase. El a tinut-o una si buna ca relatia democratilor cu liberalii "functioneaza foarte bine" pe baza Protocolului Aliantei si a Programului de guvernare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.