Investitorii autohtoni au cumparat 77% din obligatiunile in valoare de 525 milioane de lei lansate de Banca Mondiala pe piata romaneasca la sfarsitul lunii august. Emisiunea a fost suprasubscrisa cu 21%, se arata intr-un comunicat al Bancii Mondiale,
Investitorii autohtoni au cumparat 77% din obligatiunile in valoare de 525 milioane de lei lansate de Banca Mondiala pe piata romaneasca la sfarsitul lunii august. Emisiunea a fost suprasubscrisa cu 21%, se arata intr-un comunicat al Bancii Mondiale, ABN Amro Bank Romania si Intercapital Invest. Aproximativ 55% din obligatiuni au fost cumparate de corporatii, 35% de banci si 10% de catre companii de asigurari, fonduri de pensii si societati de administrare a investitiilor. Persoanele fizice au preluat mai putin de 1% din totalul emisiunii desi ordinele subscriere ale acestora au reprezentat jumatate din totalul ordinelor plasate in piata. Operatiunea este prima emisiune straina supranationala din Romania, iar titlurile, cu scadenta la trei ani, vor fi primele notate de agentiile de rating cu calificativul maxim, "AAA". Fondurile vor fi utilizate pentru finantarea de proiecte generale in tarile membre ale institutiei financiare internationale. Dobanda obligatiunilor este de 6,5% pe an, platita semianual. Titlurile au fost emise la valoarea nominala. Titlurile urmeaza sa fie listate la Bursa de valori Bucuresti, cel mai probabil la inceputul lunii octombrie. ABN AMRO Bank Romania a fost consultant financiar, grup de distributie si agent de plata, iar Intercapital Invest a intermediat operatiunea. Obligatiuni in lei a mai lansat Banca de Dezvoltare a Germaniei (Kreditanstalt fur Wiederaufbau). Agentia pentru Credite de Export din Norvegia, Eksportfinans, a plasat, pe piata din Londra, o emisiune de obligatiuni in lei, in valoare de 176 milioane lei. De asemenea, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a aratat ca ar putea vinde in 2007 obligatiuni in lei, reprezentand echivalentul a 50 milioane dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.