Asociatia Civic Media a cerut, ieri, reprezentantilor Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) sa informeze opinia publica despre continutul dosarelor de Securitate ale acestora si ale membrilor fostului Colegiu CNSAS, in c
Asociatia Civic Media a cerut, ieri, reprezentantilor Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) sa informeze opinia publica despre continutul dosarelor de Securitate ale acestora si ale membrilor fostului Colegiu CNSAS, in cazul in care ele se regasesc in arhivele CNSAS, SRI, SIE, Ministerului Apararii Nationale si Ministerului Justitiei. Conform unui comunicat semnalat de Rompres, o cerere similara a fost formulata si referitor la membrii Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania si ai Consiliulului de conducere al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, Civic Media oferind si datele lor pentru a simplifica munca cercetatorilor CNSAS.
Civic Media si-a motivat solicitarea prin dorinta de a ii ajuta pe conducatorii acestor institutii, Vladimir Tismaneanu si, respectiv, Marius Oprea, in urma dezvaluirilor privind cazul fostului membru al Comisiei prezidentiale Sorin Antohi si suspiciunile legate de alti membri. "Din informatiile noastre, detalii asupra colaborarii cu Securitatea a cel putin doi dintre acestia - fara sa luam in considerare si alegerea nepotrivita a mitropolitului Nicolae Corneanu - se vor regasi atat in ACNSAS, cat si in ASIE", se arata in comunicat. Civic Media considera ca prezenta unor colaboratori ai Securitatii in aceste comisii risca sa compromita cel mai important demers al Romaniei in ce priveste fostul spatiu european ocupat si dominat de Uniunea Sovietica - condamnarea comunismului.
"In ultima perioada de dupa depunerea cererii noastre din cadrul campaniei "Voci curate", destinata cercetarii jurnalistilor si formatorilor de opinie, s-au relevat fapte noi si tulburatoare, pentru unii", se arata in comunicat. "Poate cel mai grav caz, tinand cont de implicatiile sale, este cel al profesorului Sorin Antohi, considera coordonatorul ACM, Victor Roncea.
Jurnalistul a amintit ca acesta s-a auto-demascat, dupa ce Asociatia Civic Media a adresat o scrisoare deschisa semnaland existenta unor informatori ai Securitatii in Comisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comunismului si Institutul guvernamental pentru investigarea Crimelor Comunismului. (Rompres)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.