Sorin Rosca Stanescu ma someaza sa nu mai fac trimiteri la bibliografiile de specialitate din domeniul intelligence, ci sa dau exemple concrete de spioni prinsi de serviciile noastre de informatii. In general, serviciile secrete nu isi deconspira suc
Sorin Rosca Stanescu ma someaza sa nu mai fac trimiteri la bibliografiile de specialitate din domeniul intelligence, ci sa dau exemple concrete de spioni prinsi de serviciile noastre de informatii. In general, serviciile secrete nu isi deconspira succesele pe linie contrainformativa. Doar in cazuri exceptionale se intampla asa ceva. Un caz cu adevarat senzational a implicat deconspirarea publica de catre FBI a sotilor Julius si Ethel Rosenberg, agenti acoperiti ai serviciilor sovietice, care au furnizat regimului totalitar condus de Stalin secretele bombei atomice. Sotii Rosenberg au fost arestati, judecati, condamnati la moarte pentru inalta tradare si executati.
Restul cazurilor curente de spioni prinsi si expatriati sau neprinsi nu beneficiaza de publicitate. Uneori, marturiile apar dupa multe decenii. Am sa dau mai jos un asemenea exemplu, pe care serviciile romanesti nu l-au descoperit, insa documentele sovietice au ajuns in posesia britanicilor si apoi a americanilor.
Desi Romania comunista a fost un stat creat de NKVD si GRU, ceea ce a creat premisele infiltrarii si manipularii absolute, care continua si astazi, pe masura ce comunistii romani s-au emancipat (partial) de dependenta totala de Kremlin, sovieticii si-au intensificat si diversificat munca de spionaj pe teritoriul Romaniei. Documente exceptionale privind modul cum a operat KGB-ul de la infiintare (Cheka) si pana la inceputul anilor 1980 au aparut in "The Sword and the Shield. The Mitrokhin Archive and the Secret History of the KGB" de Cristopher Andrew si Vasili Mitrokhin. Mitrohin a fost un agent KGB care a activat cateva decenii in Occident si si-a dat seama de superioritatea politica si economica a democratiilor capitaliste occidentale fata de regimul totalitar sovietic. Cand a devenit prea batran pentru munca de teren, a fost retras si a lucrat doisprezece ani in arhiva externa a KGB. Meticulos, Mitrohin copia in fiecare zi cateva pagini din arhive, le ducea acasa, iar la sfarsit de saptamana le transporta in afara Moscovei, unde avea o "dacha," si dactilografia continutul documentelor. Apoi, le ingropa in gradina. A iesit la pensie. Dupa cativa ani, comunismul s-a prabusit. Mitrohin s-a dus cu cateva documente la o ambasada britanica dintr-o republica baltica. Ofiterii britanici au fost socati sa afle ca fostul kaghebist avea zeci de mii de pagini de o inestimabila valoare. In 1992, SIS a organizat scoaterea din Rusia a lui Mitrohin, a familiei sale si a intregii arhive. A durat cativa ani munca de citire si descifrare a arhivei ce a dus la deconspirarea a mii de fosti agenti sovietici infiltrati in guvernele, diplomatia, armata, serviciile secrete, presa, de pe cinci continente. Mitrohin si-a publicat cartea in 1999, impreuna cu expertul britanic Andrew, care a devenit best-seller in mai multe tari (recent a aparut cel de-al doilea volum din "Arhiva Mitrohin").
Dintre miile de operatiuni care reies din documente, unul priveste operatiunea PROGRESS, desfasurata in 1971, prin care KGB a trimis in Cehoslovacia si Polonia agenti care sa contracareze efectele evenimentelor din 1968. Tot in 1971, dar din motive diferite, KGB-ul a trimis suplimentar 13 agenti in Romania, 9 in Iugoslavia, 7 in Germania de Est, 4 in Ungaria, 3 in Bulgaria. Agentii KGB trimisi in Romania au venit deghizati ca occidentali, iar misiunea lor era sa colecteze informatii despre relatiile Romaniei cu SUA si China, pretentiile Romaniei asupra teritoriilor din Basarabia si nordul Bucovinei, baza economica si politica a opozitiei fata de URSS, situatia minoritatilor germana si maghiara, cultul personalitatii lui Ceausescu, starea PCR. Principalele surse ale agentilor KGB au fost ziaristi din redactiile "Scanteia" si "Volk und Kultur" (publicatie de limba germana).
Operatiunea s-a desfasurat in 1971, a iesit la iveala in 1999, dar nimeni nu a scris despre ea in presa romaneasca, desi cartea lui Mitrohin a fost tradusa. Daca nu s-ar fi intamplat incredibila poveste a lui Mitrohin, nu am fi aflat niciodata despre respectiva operatiune. Desi munca de tip contrainformativ a Securitatii a culminat cu infiintarea unei "celebre" unitati de lupta anti-KGB a Securitatii, nu vom sti curand daca romanii au mirosit vreodata ceva, mai ales ca prabusirea lui Ceausescu si a comunismului au fost orchestrate din afara tarii. Inainte de a vota legislatia privitoare la munca din contrainformatii sau despre operatiunile acoperite, ar trebui sa reflectam asupra motivatiilor care au condus la functionarea serviciilor secrete din democratiile consolidate. Pentru ca asa cum a fost pregatita informativ prabusirea comunismului, ar putea fi pregatita si prabusirea democratiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.