Romii considera ca au trait cel mai bine in perioada lui Ion Iliescu, in timp ce Gigi Becali obtine cea mai buna nota acordata unui politician, potrivit unui sondaj publicat ieri de CURS.

Peste 40% dintre romi afirma ca au trait mai bi
Romii considera ca au trait cel mai bine in perioada lui Ion Iliescu, in timp ce Gigi Becali obtine cea mai buna nota acordata unui politician, potrivit unui sondaj publicat ieri de CURS.

Peste 40% dintre romi afirma ca au trait mai bine in timpul presedintiei lui Ion Iliescu, in timp ce Emil Constantinescu este apreciat de doar 2% dintre acestia, iar 14% dintre subiectii chestionati au indicat presedintia lui Traian Basescu. Dar cei mai multi dintre romi (51%) cred ca din punct de vedere economic o duceau mai bine in perioada comunista. In ceea ce priveste libertatile politice, 47% dintre romi apreciaza perioada actuala, 27% perioada comunista, iar 11% considera ca nu s-a schimbat nimic.

Alianta D.A., detronata pe locul doi

Ca optiuni de vot, Partida Romilor Social Democrata din Romania se afla pe primul loc in preferintele romilor cu 30%, urmata de Alianta D.A., cu 24%, PSD (16%), PNG (10%), Alianta pentru Unitatea Romilor si UDMR, cu cite 8%. La alegerile parlamentare din noiembrie 2004, 39% dintre romi declara ca au votat cu Alianta D.A., 36% cu Uniunea PSD+PUR, 11% cu Partida Romilor si 9% cu UDMR. PNG inregistra 2% din preferintele romilor, in 2004. PNG este si partidul care a obtinut din partea romilor cea mai mare nota pentru activitate, 6,61, urmat de PSD, cu nota 5,74, si de PD, cu 5,51. Cele mai mici note le-au obtinut PNTCD (3,91), UDMR (3,86) si PIN (3,61). Cea mare nota pentru activitatea desfasurata ca lider de partid politic a primit-o din partea romilor intervievati Gigi Becali - 7,82, urmat de Traian Basescu - 6,55, Mircea Geoana - 5,41, Calin Popescu Tariceanu - 5. Emil Boc, Corneliu Vadim Tudor, Dan Voiculescu, Marko Bela, Cozmin Gusa si Gheorghe Ciuhandu au primit note intre 4 si 5, releva studiul CURS. Madalin Voicu si Nicolae Paun sint liderii romilor cei mai apreciati, 34% si, respectiv, 32%, dintre romii chestionati considera ca cei doi fac cel mai mult pentru etnia lor. Potrivit studiului, romii i-au mai indicat ca persoane care fac ceva pentru ei pe Ion Cioaba - 9%, Marian Mare - 6%, Gigi Becali - 4%, Florin Cioaba - 3%, Iulian Radulescu - 1%.

Unul din doi se declara somer

Aproape o treime dintre romi - 32% - cred ca traiesc la fel ca aceia care nu sint de etnie roma, in timp ce 22% au declarat ca traiesc mai rau, iar 15% dintre romii intervievati au spus ca traiesc mult mai rau. Doar 19% au afirmat ca traiesc mai bine sau mult mai bine. Unu din doi romi se declara somer sau fara nici o ocupatie, in timp ce 12% sustin ca sint pensionari. Doar un rom dintr-o suta este elev sau student. 2% dintre membrii comunitatii rome isi cistiga piinea in agricultura. Prin comparatie, respondentii de origine nonroma se declara someri in proportie de 12%, pensionari - 35%, in timp ce muncitorii calificati reprezinta 20% din rindul acestora.

O treime se considera romi romanizati

Aproape 40% dintre cei chestionati au declarat ca au absolvit intre cinci si opt clase, 21% au maximum patru clase, in timp ce 19% afirma ca nu au nici un fel de studii. 14% sustin ca nivelul lor de educatie este de 10 clase sau scoala profesionala. Doar sase procente dintre respondenti au absolvit un liceu, in conditiile in care nici un rom nu a urmat o scoala profesionala. Unu dintr-o suta de romi are studii superioare. 40% dintre subiectii interviului se declara romi sau tigani, in timp ce 35% sustin ca sint romi romanizati. 6% se declara vatrasi, 3% - rudari, caldarari sau ursari, iar 2% - caramidari. Studiul CURS a fost realizat in perioada 8-20 august, pe un esantion de 600 de romi, 600 de nonromi si 200 de romi integrati, adulti.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.