In urma cu cateva saptamani, ziarul nostru prezenta cazul unui locuitor al orasului Zalau, care acuza Centrul din Cluj-Napoca al SC Revital Casimex SRL de ''inselatorie curata a inscrisilor la cursul de reflexoterapie''.
Reclamantul, Iulian S

In urma cu cateva saptamani, ziarul nostru prezenta cazul unui locuitor al orasului Zalau, care acuza Centrul din Cluj-Napoca al SC Revital Casimex SRL de ''inselatorie curata a inscrisilor la cursul de reflexoterapie''.
Reclamantul, Iulian Sauca, afirma ca si-a inscris fiul la un asemenea curs. ''Acest curs a inceput la 1 decembrie 2005 si a costat 7.500.000 ROL. Prin contractul de formare profesionala nr. 125/01.12.2005, SC Revital Casimex SRL se angaja sa instruiasca beneficiarul teoretic si practic pentru ocupatia de reflexoterapeut, atestat de Ministerul Muncii'', afirma Sauca.
Potrivit acestuia, pe parcursul derularii cursului au aparut cateva probleme: ''La pregatirea teoretica s-au schimbat unii lectori, iar aceasta pregatire s-a facut destul de sumar.
La pregatirea practica nu s-a realizat indrumarea continua, atenta si sistematica a cursantilor pentru insusirea corecta a tehnicii masajului. Aproape de la inceput cursantii au fost pusi sa faca tratament pacientilor, fara indrumarea corespunzatoare''.
In aceste conditii, in data de 12 aprilie 2006, Iulian Sauca a trimis un memoriu catre Consiliul National pentru Formarea Profesionala a Adultilor (CNFPA). De aici, in data de 28 aprilie 2006, a primit un raspuns prin care ''se preciza ca SC Revital Casimex SRL a fost autorizata de Comisia de Autorizare a Municipiului Bucuresti pentru un program de calificare <>, deci nu reflexoterapeut cum scria in contract, dar ca in urma numeroaselor sesizari din partea beneficiarilor, autorizatia a fost retrasa, iar incepand cu data de 20 octombrie 2005, SC Revital Casimex SRL nu mai putea organiza programe de formare profesionala care sa fie <> de Ministerul Muncii''.
La vremea respectiva, Iulian Sauca ne-a declarat ca asteapta ''interventia institutiilor statului cu atributii in a proteja cetatenii de ilegalitati si inselatorii''.

ANPC extinde controlul asupra serviciilor prestate de cele doua societati

In urma numeroaselor reclamatii primite si de la alti participanti la cursul de formare si calificare profesionala ''Tehnician maseur'', presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Catalin Teodorescu, a dispus, cu caracter preventiv, extinderea controlului serviciilor prestate de SC Revital Saenciuc SRL si SC Revital Casimex SRL.
Aceasta, dupa ce, tot in urma reclamatiilor primite, OJPC Brasov a efectuat verificari in ceea ce priveste activitatea SC Revital Saenciuc SRL si SC Revital Casimex SRL, cu sediul social in Bucuresti.
Controlul a scos la iveala o serie de nereguli privind activitatea de formare si calificare profesionala ''Tehnician maseur''. Certificatele de absolvire eliberate nu erau legale din cauza ca ''Revital'' nu a putut prezenta ''autorizatii de functionare la puncte de lucru din alte localitati si autorizatii emise de catre CNFPA pentru organizarea cursurilor de formare profesionala. Totodata, s-a constatat ca nu exista temei legal de transfer a responsabilitatilor intre societati pentru organizarea cursurilor de formare profesionala''.
In urma verificarilor s-a mai constatat faptul ca ''inceperea cursurilor se facea la o data ulterioara incheierii contractului, instruirea practica si teoretica a cursantilor era facuta de persoane neautorizate, orele de curs nu erau efectuate in totalitate, iar mentiunile de avizare a certificatelor de catre Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei si Cercetarii erau ilegale''.
Potrivit ANPC, reprezentantii ''Revital'' au fost invitati de mai multe ori la sediul OJPC Brasov pentru ''remedierea deficientelor'', insa ''nimeni nu a dat curs invitatiilor''. Pentru neregulile gasite, agentul economic, a fost amendat cu 7.000 RON, iar ''deficientele'' trebuie remediate in termen de 60 de zile lucratoare.
In ceea ce priveste controlul efectuat de ANPC la sediul social din Bucuresti al Revital, si aici au fost constatate o serie de nereguli, ''pentru care s-au aplicat sanctiuni contraventionale in valoare de 2.000 RON si s-au dispus masuri de incetare a publicitatii si corectarea acesteia, in termen de 14 zile''. Si de aceasta data, reprezentantii ''Revital'' au fost chemati la sediul ANPC, insa nimeni din partea agentului economic nu s-a prezentat la discutii. In aceste conditii, pe langa amenzile aplicate, ANPC a dispus, ca masura complementara, ''oprirea temporara a prestarii serviciilor de catre SC Revital Saenciuc SRL si SC Revital Casimex SRL, pana la remedierea deficientelor''.
De asemenea, ANPC a sesizat si CNFPA, care sustine ca s-au luat deja o serie de masuri impotriva celor doua societati pentru neregulile constatate''. In acelasi timp, ANPC a solicitat un punct de vedere din partea mai multor institutii: Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie a Municipiului Bucuresti, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si Ministerul Educatiei si Cercetarii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.