Conservatorii au anuntat ieri ca incep demersurile pentru a declansa procedura de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu. Motivul invocat a fost acela ca seful statului face propaganda in favoarea statului totalitar si intentioneaza su
Conservatorii au anuntat ieri ca incep demersurile pentru a declansa procedura de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu. Motivul invocat a fost acela ca seful statului face propaganda in favoarea statului totalitar si intentioneaza subminarea PSD, PNL si PC.
"Isi depaseste mandatul constitutional prin implicarea sa directa in lupta politica. Urmareste infiintarea unui partid prezidential, totalitar. Ca atare, incepand de azi (ieri, n.r.), ma declar oficial adversarul lui Traian Basescu", a spus Voiculescu. Reactia conservatorilor vine ca urmare a intalnirii pe care seful statului a avut-o sambata cu cativa lideri ai PD. "Pe langa faptul ca este ipocrit si nepriceput, seful statului dovedeste ca este si iresponsabil", a sustinut liderul PC.
"Nu pot concepe ca un presedinte sa discute in localuri publice teme de politica majora, s-o faca cu evident partizanat politic vorbind numai cu membrii unui partid politic, sa discute despre subminarea unor partide parlamentare - PSD, PNL si PC", a adaugat el.
Desi a sustinut ca nu detine mai multe date decat cele prezentate de mass-media, Voiculescu a declarat ca, la intalnirea respectiva, cei patru democrati au vorbit si despre "subminarea autoritatii unor institutii ale statului".
El a adus drept argument expresia pe care, potrivit relatarii din presa, Basescu a folosit-o la adresa procurorilor - "pe procurori nu te poti baza pentru ca sunt niste jigodii". Prin urmare, Biroul Politic al PC incepe strangerea de semnaturi pentru retragerea din functie a sefului statului. O initiativa similara anuntase si PRM, in urma cu cateva saptamani. Ulterior, liderul partidului, Corneliu Vadim Tudor, a spus ca renunta la aceasta intentie pana la o intalnire cu seful statului.
Articolul 95 din Constitutie prevede ca, in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale.
Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.
Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta presedintelui.
Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea sefului statului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.