Societatea Nationala Nuclearelectrica se confrunta cu un accentuat deficit de operatori nucleari, numarul acestora reducandu-se in 10 ani cu circa 150 de angajati. Principalul motiv pentru care numarul operatorilor, grupul critic de angajati, este as

Societatea Nationala Nuclearelectrica se confrunta cu un accentuat deficit de operatori nucleari, numarul acestora reducandu-se in 10 ani cu circa 150 de angajati. Principalul motiv pentru care numarul operatorilor, grupul critic de angajati, este asa de mic il reprezinta proasta salarizare a acestora.
Astfel, specialistii in domeniu, si asa foarte restrictiv din punct de vedere profesional, prefera sa migreze in tari precum Canada, unde acestia sunt mult mai motivati din punct de vedere salarial. Mai mult de atat, lipsa specialistilor operatorilor pune sub semnul intrebarii securitatea angajatilor Centralei.
"Personalul necalificat poate provoca accidente de munca cu efecte dezastruoase", a declarat Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa.
Totodata, peste 150 de sindicalisti de la Centrala Nuclearelectrica Cernavoda sunt in greva japoneza din 7 septembrie, cerand, printre altele, majorarea salariilor cu 30 la suta, rectificare bugetara care sa impiedice migrarea personalului specializat in alte tari. Presedintele Sindicatului Operatom Cernavoda, Sorin Dinu, a declarat ca cei 160 de membri de sindicat se afla de joi in greva japoneza, dar spera ca autoritatile le vor satisface solicitarile, impiedicand astfel eventuale proteste.

Sindicalistii cer cresteri salariale de 30%

Sindicalistii cer cresterea salariului net al angajatilor din productie cu minimum 30 de procente, incadrarea locurilor de munca in conditii speciale, scoaterea Societatii Nationale Nuclearelectrica de pe lista monitorizata (cu pierderi) de Fondul Monetar International, pentru ca - precizeaza acestia - societatea nu inregistreaza pierderi, are profit si nu are datorii la bugetul de stat.
De asemenea, liderul sindical a afirmat ca va cere Ministerului Economiei si Comertului sa sustina rectificari bugetare care sa poata satisface solicitarile minimale ale grupului de operare din CNC, pentru a mentine specialistii formati in Romania si stoparea migrarii personalului calificat in tari care ofera salarii si conditii de munca superioare celor din Romania.
Dinu a precizat ca statul roman cheltuieste cu pregatirea unui singur specialist 15.000 de dolari, iar aceasta pregatire dureaza patru ani, abia apoi acesta putandu-se considera specialist, fiind obligat prin contract sa mai ramana un an in tara, apoi se poate duce sa munceasca in strainatate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.