Companiile romanesti din domeniul siderurgic trebuie sa faca eforturi considerabile pentru a deveni viabile pana in 2008, deoarece ar putea fi inchise, potrivit site-ului euractiv.ro. In Tratatul de Aderare este prevazut ca acele companii care nu vor
Companiile romanesti din domeniul siderurgic trebuie sa faca eforturi considerabile pentru a deveni viabile pana in 2008, deoarece ar putea fi inchise, potrivit site-ului euractiv.ro. In Tratatul de Aderare este prevazut ca acele companii care nu vor indeplini coeficientii de viabilitate pana la sfarsitul anului 2008 vor trebui sa ramburseze ajutoarele de stat primite pana la 1 ianuarie 2005, iar aceasta ar putea duce la inchiderea companiilor.
In Uniunea Europeana, se considera ca ajutoarele de stat distorsioneaza concurenta, avantajand anumite companii. De aceea, ajutoarele pentru siderurgie sunt acordate doar pentru perioade limitate, cu conditia ca aceste companii sa devina profitabile la finalul perioadei de restructurare si ca unele capacitati de productie sa fie inchise. Pentru Romania, finalul acestei perioade de restructurare este sfarsitul anului 2008. Conform negocierilor, autoritatile romane trebuiau sa supravegheze inchiderea capacitatilor de productie si faptul ca aceste companii nu mai primesc noi ajutoare de stat dupa 1 ianuarie 2005. In schimb, companiile trebuie sa devina profitabile pana la sfarsitul lui 2008. Comisia Europeana a apreciat, in Raportul din mai 2006, ca autoritatile romane si-au respectat integral angajamentele asumate.
Atingerea viabilitatii depinde, insa, de managementul acestor companii private.
Conform unei analize a Guvernului, care va fi transmisa Comisiei Europene la 15 septembrie 2006, atingerea viabilitatii pana la sfarsitul lui 2008 este sub semnul intrebarii pentru unele companii. De aceea, autoritatile romane au lansat un apel companiilor, in special celor din domeniul mediului, sa accelereze programele de investitii, pentru a evita rambursarea ajutoarelor de stat primite. Avand in vedere cuantumul acestora, o rambursare a ajutoarelor deja alocate poate duce la inchiderea companiilor. Sase companii din domeniul siderurgic se afla pe lista monitorizata de Comisia Europeana. Lista include si combinatele siderurgice de la Galati si Hunedoara ale gigantului Mittal Steel care, dupa fuziunea cu Arcelor, a devenit cea mai mare companie siderurgica din lume. Productia totala a concernului Mittal Arcelor este de 110 milioane tone anual, adica de 3 ori mai mult decat urmatoarea clasata intre principalii producatori mondiali. Pentru comparatie, productia anuala de otel in Romania este de aproximativ 6 milioane tone.
La nivel global, Uniunea Europeana se afla pe locul doi in lume dupa Asia. Indeplinirea angajamentelor pe care le presupune restructurarea industriei siderurgice este monitorizata permanent de catre Comisia Europeana prin rapoarte bianuale, transmise la 15 martie si 15 septembrie si prin evaluari periodice de catre autoritatile romane facute de experti independenti. Acest proces de monitorizare va fi finalizat la incheierea perioadei de restructurare a sectorului siderurgic, respectiv la finalul anului 2008.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.