Desi mai sunt cateva zile pana la inceperea noului an scolar, putine unitati sunt pregatite sa-si primeasca elevii in spatii corespunzatoare desfasurarii procesului de invatamant. Autoritatile centrale si locale cunosc faptul ca ''jumatate dintre uni

Desi mai sunt cateva zile pana la inceperea noului an scolar, putine unitati sunt pregatite sa-si primeasca elevii in spatii corespunzatoare desfasurarii procesului de invatamant. Autoritatile centrale si locale cunosc faptul ca ''jumatate dintre unitatile de invatamant preuniversitar sunt focare de microbi'', insa au gasit ''vinovatul'': subfinantarea de pana acum a sistemului.
Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, apreciaza ca sistemul pe care il coordoneaza a primit, in acest an, bani foarte multi fata de anii anteriori: ''Finantarea Invatamantului din acest an este fara precedent, dar este facuta tarziu, atat de tarziu incat inceputul anului scolar 2006-2007 va gasi multe scoli din Romania in plin santier''. Ii asigura insa pe profesori, elevi si parinti ca ''in conformitate cu programul de guvernare al Aliantei D.A., la sfarsitul anului 2008 nu ne vom mai intalni cu situatii de scoli neautorizate sanitar, in conditiile in care si in 2007 si in 2008, Ministerul Educatiei si Cercetarii va avea un buget de 6% din PIB''.
In ceea ce priveste inceperea anului scolar 2006-2007, Hardau prezinta finantarile primite, dar si explicatii referitoare la incetineala cu care avanseaza lucrarile pe ''santierele scolare": ''Infrastructura in invatamantul universitar si preuniversitar este in plin proces de ameliorare si trebuie sa fim naivi sa credem ca o finantare de 100 milioane de euro, din luna mai, poate sa conduca la remedierea situatiei intr-un sistem subfinantat de 16 ani. La rectificarea bugetara din luna august au fost prevazute un numar de 365 de scoli pentru asigurarea utilitatilor cu apa curenta si instalatii sanitare, in valoare de 35,6 milioane RON. La rectificarea din luna septembrie, Ministerul Educatiei si Cercetarii va propune printr-o Hotarare de Guvern un numar de 791 unitati scolare pentru alocari de investitii in vederea asigurarii utilitatilor in valoare de 66,4 milioane RON''.
Referitor la igienizarea gradinitelor, scolilor, liceelor si grupurilor scolare, ministrul Mihail Hardau afirma doar ca ''pana la 15 septembrie toate unitatile de invatamant au sarcina de a realiza igienizari''.

''In Capitala, fondul total de investitii din 2006 este de cinci ori mai mare ca in 2005''

In Bucuresti, conform unei statistici a Ministerului Sanatatii Publice, 14 gradinite si 23 de scoli, licee si grupuri scolare sunt ''neautorizabile in anul scolar 2006-2007''. Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) recunoaste ca situatia prezentata de Ministerul Sanatatii Publice este reala, insa incearca sa explice si cauzele.
Astfel, potrivit ISMB, 106 unitati de invatamant bucurestene au primit, printr-un program BEI, fonduri in valoare de 150 de milioane de euro. ''Deocamdata se lucreaza doar la 11 unitati. Programul BEI este mult ramas in urma avand in vedere ca si procedurile sunt greoaie. In acest program sunt cuprinse unitati precum Scoala de Muzica nr. 3, Liceul <> si Scoala nr. 7, unde putem sa spunem ca se dau peretii jos si se refac aproape din temelii cladirile. Din fondurile BEI s-a cheltuit, pana in prezent, doar 15 la suta. Programul este girat si controlat de Primaria Capitalei'', ne-au explicat reprezentantii ISMB.
Pe de alta parte, unitatile de invatamant din Capitala au mai primit bani prin doua Hotarari de Guvern, printr-o a treia HG urmand sa fie alocate alte fonduri. ''Prin HG 615 au fost alocate 5 milioane RON, iar prin HG 1001 s-au primit 12,6 milioane RON. Deja, intr-o prima etapa, o parte din bani au fost alocati unui numar de 12 scoli unde lucrarile sunt terminate in proportie de 80 la suta. Alte 22 de unitati vor primi bani, dupa finalizarea licitatiilor prin care vor fi desemnate firmele care se vor ocupa de consolidare, reabilitare si igienizare'', precizeaza ISMB. Totodata, pentru igienizare, hidroizolatii si repararea acoperisurilor unitatilor de invatamant, ''fiecare primarie de sector a alocat cate 20-30 de milioane RON''. Potrivit reprezentantilor ISMB, ''in Bucuresti, fondul total de investitii, in acest an, este de cinci ori mai mare ca in 2005''.
Pe de alta parte, ISMB sustine ca exista o serie de greutati intampinate in derularea lucrarilor in gradinite, scoli, licee si grupuri scolare, care nu tin de autoritati. ''Printre aceste greutati se numara: perioada scurta de vacanta si faptul ca majoritatea liceelor au fost centre de examen pe perioada vacantei, cand trebuiau efectuate lucrarile de consolidare, reparatii si igienizare. In aceste conditii, trebuie gandita o noua strategie astfel incat sa scoatem din functiune scolile pe o perioada mai mare. Aici mai trebuie avut in vedere faptul ca aceste lucrari nu trebuie grabite avand in vedere ca la mijloc este viata copiilor'', ne-au declarat reprezentantii ISMB.
La ora actuala, conform statisticii ISMB, in Capitala exista 482 de unitati de invatamant care functioneaza in 636 corpuri de cladiri. Un numar de 109 cladiri au fost construite intre anii 1900-1940, 392 - intre anii 1941 si 1977, iar restul in perioada 1978-2000. ''Deci, infrastructura este depasita'', au precizat reprezentantii ISMB.
In ceea ce priveste supraaglomerarea gradinitelor, aspect reclamat si de autoritatile sanitare care, recent, au controlat unitatile de invatamant, ISMB sustine ca, in prezent, exista un deficit de 11.000 de locuri: ''Avem 180 de gradinite, iar multe functioneaza in spatii nationalizate. Deja s-au retrocedat noua cladiri. In plus, in ultimii ani nu s-au mai construit gradinite. Acum, asistam la o crestere demografica pe segmentul 0-7 ani, ceea ce inseamna o crestere a cerintelor de inscriere la gradinite de 1.000 de copii pe an. Noi am sesizat Ministerul Educatiei si Cercetarii, Prefectura si Primaria Capitalei asupra acestor aspecte''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.