"Still Life", un film chinezesc despre viata unor oameni obisnuiti care sunt impotriva proiectului gigant Three Gorges Dam - cea mai mare centrala hidroelectrica si cel mai mare stavilar din lume pe raul Yangtze - a fost castigatorul Leului de Aur, c

"Still Life", un film chinezesc despre viata unor oameni obisnuiti care sunt impotriva proiectului gigant Three Gorges Dam - cea mai mare centrala hidroelectrica si cel mai mare stavilar din lume pe raul Yangtze - a fost castigatorul Leului de Aur, cea mai mare distinctie acordata in cadrul Festivalului de Film de la Venetia, ce s-a desfasurat in perioada 30 august - 9 septembrie, precizeaza Reuters.
Pelicula, regizata de producatorul independent Jia Zhang-Ke, a intrat in concurs pe ultima suta de metri, dar a castigat detasat in fata preferatelor criticii, "The Queen" a lui Stephen Frears, "Bobby" a lui Emilio Estvez si "Golden Door" a lui Emanuele Crialese.
Ceremonia de decernare a premiilor, care a avut loc pe plaja luxoasa din fata hotelului Lido, incheie maratonul de film de 11 zile, in cadrul caruia au fost prezentate peste 20 de filme in competitia principala. Still Life ("Sanxia Haoren") a fost filmat in satul Fengjie, care a fost distrus de catre constructorii barajului, si surprinde povestea oamenilor care se intorc pentru a-si apara proprietatea. Desi sustinatorii proiectului Three Gorges, a carui constructie a inceput in 1993, au scos in evidenta doar beneficiile economice, prevenirea inundatiilor si avantajul de a avea cea mai mare centrala hidroelectrica din lume, opozantii au adus in discutie, la acea vreme, relocarea a nu mai putin de un milion de persoane, pierderea unor situri cu valoare arheologica si culturala si efectele negative asupra mediului.
Intr-o conferinta care a precedat festivalul, regizorul Jia Zhang-Ke a declarat chiar ca era nerabdator sa aduca din nou aceste probleme in atentia publicului, acum, cand presa si-a pierdut interesul pentru subiectul amintit. "Au curs rauri de cerneala, atat in presa nationala, cat si in cea internationala, legate de proiectul Three Gorges, insa, atunci cand constructia a fost finalizata, jurnalistii au considerat afacerea incheiata, ceea ce este destul de grav stiind ca majoritatea celor implicati inca mai sufera de pe urma acestei constructii", a spus Jia.
Leul de Aur, trofeu care i-a revenit anul trecut peliculei "Brokeback Mountain", ridica moralul in tabara chineza. Trofeul reprezinta o distinctie simbolica acordata regizorilor chinezi dupa ce Lou Ye a avut interdictie sa mai faca film timp de cinci ani. Pedeapsa a venit in urma deciziei acestuia de a inscrie in competitia de la Cannes un film care nu a primit aprobarea oficiala.

Povestea Dianei, din nou subiect de film

Premiul pentru cea mai buna actrita i-a revenit lui Helen Mirren, protagonista peliculei "The Queen", o productie britanica a carei poveste scoate in prim-plan criza din familia regala britanica pricinuita, in 1997, de moartea Printesei Diana.
Premiul pentru cel mai bun scenariu i-a revenit tot peliculei "The Queen", iar laureatul serii, scenaristul Peter Morgan, a facut deliciul salii atunci cand s-a referit la situatia politica incerta a premierului Tony Blair, care coincide cu lansarea acestui film.
O alta surpriza a festivitatii a fost desemnarea lui Ben Affleck drept cel mai bun actor pentru rolul sau din "Hollywoodland".
Trofeul pentru regie i-a revenit veteranului Alain Resnais pentru "Private Fears in Public Places", filmul producatorului francez fiind aplaudat de critica si de public.
O alta productie ce a intrunit elogiile specialistilor a fost "Golden Door" - povestea unei familii din Sicilia venita in Statele Unite pentru o viata mai buna - care, din pacate, a plecat acasa doar cu titlul de "revelatia" festivalului.

Paradox cu sanse la Oscar

"Bobby", filmul regizat de Emilio Estvez, avea cele mai mari sanse de a fi desemnat castigatorul Leului de Aur. Lucrurile au stat insa altfel decat s-ar fi asteptat echipa, in ciuda faptului ca genericul a beneficiat de nume mari, precum Sharon Stone, Demi Moore, Anthony Hopkins si Lindsay Lohan.
Filmul aduce in discutie una dintre tragediile familiei Kennedy, uciderea lui Robert Kennedy in 1968. Desi critica se pare ca a apreciat diferit lucrurile, marele premiu revenind unei productii chinezesti, jurnalistii cred ca "Bobby" este singura pelicula din suita celor proiectate la Venetia cu sanse reale de a fi desemnata castigatoarea Oscarului pentru cel mai bun film.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.