Cei trei irakieni trimisi in judecata la sfarsitul saptamanii trecute impreuna cu un inspector fiscal al Primariei Ovidiu au "spalat" peste 4 milioane de dolari. Banii, obtinuti atat din rambursari ilegale de TVA, cat si din asa-zisele exporturi in T

Cei trei irakieni trimisi in judecata la sfarsitul saptamanii trecute impreuna cu un inspector fiscal al Primariei Ovidiu au "spalat" peste 4 milioane de dolari. Banii, obtinuti atat din rambursari ilegale de TVA, cat si din asa-zisele exporturi in Turcia, au fost "plimbati" prin cele trei firme ale lor, ajungand in final la MHH Company Beirut Liban. In ceea ce-l priveste pe inspectorul care i-a "ajutat", acesta este Haralambi Mihailov, judecat pentru savarsirea aceleiasi infractiuni in sprijinul lui Kesser Mehmet Fatih. Kesser a fost condamnat la 15 ani de inchisoare pentru spalare de bani si contrabanda, fiind anchetat la un moment dat si in legatura cu privatizarea Nitramonia si Colorom. Banii "spalati" de acesta ajungeau tot la MHH Company Beirut, contabila lui fiind aceeasi care-i ajuta pe irakieni. Mai mult, irakienii foloseau drept sediu al uneia dintre firme acelasi apartament (sediul social) utilizat de Kesser.
Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii Serviciului Teritorial Constanta - Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism, ancheta in cazul inculpatilor Amir K. Ismail - administrator al SC Sabanci International SRL Ovidiu judetul Constanta, Ehaab Abdal Rzaak Hussin - administrator al SC Crocodilul Verde SRL Voluntari, Kawa Taky - administrator al SC Kawa Taky Com SRL Bucuresti si inspectorul fiscal Mihailov Haralambi, functionar al Primariei Ovidiu, a demarat la 11 mai 2001, in urma controlului financiar privind rambursarile ilegale de TVA acordate firmei Sabanci.
In urma verificarilor si a cercetarilor penale efectuate in cauza, procurorii au estimat prejudiciul adus statului roman, in primele doua luni ale anului 2000: 8.148.878.369 lei vechi reprezentand TVA rambursat ilegal, 10.780.887.500 lei vechi reprezentand impozitul pe profit aferent tranzactiilor comerciale ilicite desfasurate in cauza, plus majorarile de intarziere, penalitatile si dobanzile aferente (toate la valoarea monedei nationale de la inceputul anului 2000).
"Aceste sume au fost transferate in afara Romaniei de catre cei trei invinuiti irakieni prin operatiuni fictive, alaturi de alte sume (aproximativ 4.000.000 dolari) provenite, probabil, din alte infractiuni savarsite pe teritoriul tarii noastre si spalate in acelasi mod", se arata in rechizitoriu.

Activitatea infractionala a irakienilor in Romania

Din primele verificari, anchetatorii au stabilit ca irakienii au intrat in Romania in perioada 1998-1999, in baza unor vize de sedere pentru desfasurarea activitatilor comerciale valabile pana in 2000. In primele doua luni ale anului 2000, cei trei au reusit sa puna la cale planul de spalare a banilor si de fraudare a statului roman. Irakienii au inceput prin a-si infiinta firmele "fantoma", dintre care numai Sabanci International a depus declaratiile de impozit, TVA sau bilanturi contabile, astfel incat sa poata obtine rambursarile ilegale.
Caracterul premeditat, sustin anchetatorii, este dat si de faptul ca societatile Kawa Taky Com si Crocodilul Verde si-au deschis conturi la aceeasi banca, RO Bank, avand numere de inregistrare consecutive (18492 si 18493), precum si de imprejurarea potrivit careia firmele nu au functionat la sediul declarat si nu au desfasurat activitati comerciale decat in perioada de referinta vizand rambursarea ilegala a TVA.
Observand asemanarea faptelor cu cele savarsite de catre Mehmet Fatih Kesser pe raza judetului Constanta, cu ajutorul aceluiasi inspector fiscal Haralambi Mihailov, procurorii de la Crima Organizata au stabilit ca invinuitul Kawa Taky a identificat o societate din Floresti - SC Detubari Sonde SA, in vederea cumpararii a 7.898 m.l. burlane de foraj reconditionate, la pretul unitar de 115.000 lei/m.l.

Pret marit succesiv de 158 de ori

Trecand prin contabilitatea celor trei societati conduse de irakieni, pretul burlanelor de foraj a fost majorat de la producator (societatea din Floresti) la exportator (Sabanci International) de 158 de ori. De aici, au fost intocmite documente de export catre o firma din Turcia, marfa fiind astfel exportata. In baza exporturilor, Sabanci a incasat, succesiv, 2,35 milioane de dolari (contravaloarea burlanelor de foraj), insa nu de la beneficiarul extern al marfurilor, ci de la alte persoane fizice si juridice din strainatate.
Suma astfel obtinuta a circulat, apoi, in sens invers, intre cele trei societati, facand in final obiectul unei plati externe cu titlu de avans import marfa (3.000.000 dolari).
Alaturi de scopul initial de "spalare" a sumelor de bani, irakianul Amir K. Ismail, sustinut de ceilalti doi, s-a hotarat sa exploateze in mod fraudulos legislatia romaneasca creata pentru a facilita exportul de produse din Romania.
Astfel, potrivit normelor legale in vigoare la acea data, exportul de produse era scutit de la plata TVA. Dupa efectuarea exportului, aceasta taxa urmeaza a fi restituita agentului economic de catre organul financiar-teritorial. In speta, potrivit unei scheme bine puse la punct, folosind societatile de tip suveica, Amir K. Ismail a solicitat si obtinut de la Circumscriptia Fiscala Ovidiu, cu sprijinul nemijlocit al lui Mihailov, rambursarea TVA in suma de 8.148.878.369 lei vechi corespunzatoare exportului de burlane de foraj in Turcia.
In ceea ce priveste evaziunea fiscala, anchetatorii au constatat ca statul roman a fost prejudiciat, de catre cele trei firme, prin neplata impozitului pe profit aferent operatiunilor comerciale, suma ridicandu-se la 10.780.887.500 lei vechi.
Sumele obtinute din incasarile pretins externe (in realitate, din alte activitati infractionale desfasurate pe teritoriul Romaniei sau a altor state), ca si din rambursarea ilegala de TVA, au fost fie platite, cu titlu de avans, catre o firma "fantoma" din strainatate, fie au fost insusite de catre cei trei invinuiti in cash si apoi externalizate, completand astfel circuitul aproape perfect al spalarii banilor.

Inspectorul "Nu stiu nimic"

Pe tot parcursul urmaririi penale, inspectorul Mihailov le-a spus procurorilor ca a gresit si ca nu stia exact cum stau lucrurile cu irakienii, in ciuda faptului ca, in aceeasi perioada, tot cu sprijinul lui, au primit rambursari ilegale si cetatenii straini Kesser Mehmet Fatih, Azinarik Firat, Kaia Selami, Iusuf Kaplan etc., cercetati sau condamnati pentru savarsirea infractiunilor de spalare de bani. Probele depuse la dosar de procurori au dovedit, insa, contrariul.
Inspectorul Haralambi Mihailov a fost desemnat sa efectueze verificari asupra legalitatii rambursarii TVA. Desi nu s-a deplasat la sediul declarat al SC Sabanci International SRL Ovidiu, acesta a completat, in fals, procesul verbal de constatare, potrivit caruia acolo functioneaza firma.
Cand i s-a prezentat materialul probator, Mihailov si-a sustinut nevinovatia, recunoscand insa, la un moment dat, ca e posibil "sa-i fi dat procesul verbal de control contabilei Petcu Teodora, care i l-a transmis administratorului societatii SC Sabanci International SRL Ovidiu pentru semnare, dupa care l-a readus la Circumscriptia Fiscala Ovidiu".
La randul ei, contabila angajata de Amir K. Ismail, Teodora Spanu (fosta Petcu), le-a declarat anchetatorilor ca nu s-a dus niciodata la sediul firmei Sabanci, fiind contactata numai pentru a intocmi si prezenta la Circumscriptia Fiscala Ovidiu dosarul de rambursare. Teodora Spanu a "tinut" si contabilitatea celorlalte firme implicate, la Constanta, in rambursarile ilegale de TVA. Inclusiv a lui Mehmet Fatih Kesser.

Societatile-fantoma

SC Sabanci International Ovidiu, cu sediul declarat la numarul 2 al Soselei Nationale, judetul Constanta, a fost "inchiriat" de la SC Ovidius Mercado SRL. Acelasi birou fusese inchiriat anterior de catre SC Sam-Ka International, prin intermediul careia Mehmet Fatih Kesser si alti cetateni turci au desfasurat exact aceleasi operatiuni infractionale de inselaciune si "spalare" de bani. Pentru obtinerea rambursarilor de TVA pentru exporturile aceluiasi gen de marfuri (sape de foraj), beneficiau de ajutorul aceluiasi inspector Haralambi Mihailov. Mai mult, in aceeasi cladire au functionat formal si alte societati comerciale implicate in rambursari ilegale de TVA, respectiv SC Buket SRL, SC Koroplast Prim SRL si SC Petrro-Lin International SRL.
"Crocodilul Verde" a inchiriat fictiv un apartament din strada Racari, sectorul 3, Bucuresti numai in scopul inregistrarii firmei la Oficiul Registrului Comertului, fara a functiona vreodata la aceasta adresa. In acelasi mod a actionat si administratorul SC Kawa Taky Com SRL, care si-a stabilit initial sediul in Bucuresti, strada Caporal Anghelache sector 5, pentru ca ulterior sa se "mute" in comuna Voluntari, judetul Ilfov.

Spalarea banilor, prin Ro Bank...

In urma asa-ziselor operatiuni comerciale realizate pana la data de 10 februarie 2000, Sabanci International a incasat, cu titlu de plati pentru exporturile realizate, 4.121.843 dolari (potrivit raportului de expertiza intocmit de anchetatori), fata de suma de 2.350.000 dolari reprezentand valoarea exporturilor efectiv efectuate. Potrivit rechizitoriului, aceasta diferenta, precum si faptul ca firma Sabanci a incasat contravaloarea exporturilor nu de la clientul extern din Turcia (Korkmaz Su Sondaj), ci de la persoane fizice si juridice din Liban (suma de 3.806.895 dolari de la Hinno si 314.948 dolari de la Jamal Naser), demonstreaza operatiunile de spalare a banilor. Cele peste 4 milioane de dolari au fost convertite in moneda noastra, obtinandu-se suma de 76.011.141.280 lei vechi si circulata pe veriga de la SC Sabanci International, la Crocodilul Verde si apoi la Kawa Taky Com SRL.
"Din aceasta suma, Kawa Taky Com SRL a utilizat suma de 55.441.750.555 lei vechi pentru cumpararea a 3.005.672 dolari, diferenta fiind utilizata astfel: 1.228.080.000 lei vechi - plati catre SC Detubari Sonde SA Floresti pentru burlanele de foraj livrate in conditiile mentionate si 19.169.396.558 lei vechi - transfer in contul personal al invinuitului Kawa A. Taky, deschis la RO Bank - sucursala Bucuresti.

...pana in Liban

Valuta care a intrat in posesia SC Kawa Taky, 3.005.672 dolari, a fost platita de aceasta societate cu titlul de avans import marfa pe relatia Liban.
"In acest sens, organele de politie au ridicat de la Ro Bank Bucuresti si au depus la dosar documentele justificative pentru efectuarea platilor la extern, dispozitiile de plata valutara externa, contractul comercial nr. 41/ 27.01.2000 incheiat intre MHH Company Beirut Liban si SC Kawa Taky Com SRL", se arata in rechizitoriu.
In urma verificarii realitatii operatiunilor de import efectuate de Kawa Taky Com SRL a rezultat ca aceasta nu a efectuat niciodata importuri (conform adresei nr. 50285/9.098.2003 emisa de Ministerul Finantelor Publice - Directia Generala a Vamilor).

Irakienii n-au iesit din tara, dar... au disparut

Desi procurorii i-au cautat peste tot, irakienii nu sunt de gasit. Procurorii DIICOT sustin ca niciunul dintre ei "nu figureaza ca decedati, incarcerati si nici ca iesiti din tara prin punctele de frontiera".
"Cu toate acestea, nu exista posibilitatea (luata in calcul la inceputul cercetarilor) ca cei trei invinuiti irakieni sa nu fi existat in realitate sub aceasta identitate, in conditiile in care probele administrate in cauza au relevat prezenta lor nemijlocita in cursul unor activitati pe care le-au efectuat", se arata in rechizitoriu.
Sustinand ca irakienii se sustrag urmaririi penale, procurorii precizeaza ca, dupa data de 12 februarie, cele 13 operatiuni de export, in valoare totala de 8.671.600 dolari, nu s-au mai finalizat prin incasarea contravalorii acestora de la extern (cel putin, nu pe teritoriul Romaniei si in conturile societatilor administrate de irakieni).

Faimosul Fatih Kesser

Fatih Kesser a fost arestat, la 16 martie 2000, alaturi de doi inspectori fiscali de la Circumscriptia Fiscala Ovidiu, pentru derularea unor operatiuni fictive de export in valoare de 500 miliarde de lei, pentru care a obtinut rambursare de TVA de 100 de miliarde. Banii, "plimbati" prin reteaua de firme "fantoma", erau convertiti in valuta si trimisi "afara", in conturi ale MHH Company Beirut, prin Ro Bank, Banca Turco-Romana, Mind Bank, Misr Bank.
Cele peste 80 de milioane de dolari, rezultate din aceste activitati, reprezentau "avans marfa importuri".
Atunci, Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor sesiza autoritatile in legatura cu prejudiciile aduse de SC Sam-Ka International, in perioada noiembrie - decembrie 1999, prin operatiunile de export in baza carora solicitau si primeau rambursari de TVA.
Folosind aceleasi metode ca si irakienii, majorarea pretului, "exportul" si "plimbatul" banilor prin cele 12 firme "fantoma", filiera condusa de Kesser a prejudiciat statul cu peste 300 de miliarde de lei.

Privatizarea SC Colorom SA

Un alt dosar in care a fost trimis in judecata Kesser, alaturi de alte zece persoane, se refera tot la spalare de bani. In urma anchetei a rezultat ca Fatih Kesser si grupul sau au fraudat bugetul de stat prin incasarea ilegala de TVA, aferenta unor operatiuni comerciale si bancare fictive.
Gruparea criminala organizata era structurata in doua retele. Prima era specializata in folosirea societatilor de tip fantoma, infiintata de membrii retelei turce.
Acestia foloseau identitati false pentru a incheia contracte fictive de imprumut spre a justifica rularea unor sume importante de bani. Apoi solicitau DGFP Ilfov rambursarea de TVA aferenta operatiunilor comerciale. Cealalta, din care faceau parte Radu Dornel si Arikan Halil, era coordonata de Fatih Kesser. Dupa achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al SC Colorom SA de catre SC Fletcher Group LLC, acestia au creat circuite comerciale si financiar-bancare fictive, obtinand rambursari ilegale de TVA in suma de 18,9 miliarde de lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.