Odata cu deschiderea pe 7 septembrie a noii sesiuni parlamentare a Adunarii Nationale franceze, debuteaza in Franta si dezbaterea nationala privitoare la privatizarea Gaz de France. Sustinuta de Guvernul de dreapta francez, privatizarea companiei nat

Odata cu deschiderea pe 7 septembrie a noii sesiuni parlamentare a Adunarii Nationale franceze, debuteaza in Franta si dezbaterea nationala privitoare la privatizarea Gaz de France. Sustinuta de Guvernul de dreapta francez, privatizarea companiei nationale de gaz natural este un pas premergator realizarii unei aliante intre aceasta si cealalta importanta companie energetica franceza, Suez. Preluarea Gaz de France de catre Suez este dezbatuta de ceva vreme, atat la nivel national, cat si la nivel european, unde cele doua firme au de convins Comisia Europeana ca alianta nu va duce la crearea de monopoluri in domeniul energetic. In Franta, discutiile despre privatizarea Gaz de France au impartit scena politica in doua, pe de o parte aflandu-se partidul de guvernare si aliatii sai de dreapta, pe de alta parte, cea a opozantilor privatizarii, aflandu-se Partidul Socialist Francez si Partidul Comunist. Din acest motiv, este de asteptat ca dezbaterea parlamentara va anticipa campania electorala care va incepe in curand in Franta. Proiectul de lege pentru privatizarea Gaz de France este extrem de controversat, fapt dovedit si prin numarul record de amendamente care au fost propuse la proiectul de lege.
Dupa cum informeaza Le Monde, acesta se ridica la 140.000, cel mai mare numar de amendamente adus unei legi propuse de la infiintarea celei de-a cincea republici franceze. Interesanta este si pozitia ministrului de Interne Nicolas Sarkozy, care promisese sa se opuna privatizarii pe vremea cand era ministrul Economiei, dar in prezent si-a schimbat opinia, alegand sa se ralieze propriului partid, mai ales ca va avea nevoie de sprijinul acestuia in campanie.

Castiguri peste previziuni la Suez

Pe fondul deschiderii dezbaterilor in privinta privatizarii Gaz de France, Suez a anuntat rezultate semestriale execelente pentru prima jumatate a 2006. Fata de perioada similara de anul trecut, grupul Suez a avut o cifra de afaceri mai mare cu 10,2%, ajungand la 22,4 miliarde de euro. La randul sau, profitul net al companiei a crescut si el cu 39,5%, situandu-se in prezent la 2,2 miliarde de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.