Primul-ministru irakian, Nouri Maliki, a preluat ieri in mod oficial conducerea trupelor armate ale tarii sale de la coalitia de mentinere a pacii condusa de Statele Unite. Dupa cum informeaza BBC, ceremonia de preluare a controlului armatei ar fi tr

Primul-ministru irakian, Nouri Maliki, a preluat ieri in mod oficial conducerea trupelor armate ale tarii sale de la coalitia de mentinere a pacii condusa de Statele Unite. Dupa cum informeaza BBC, ceremonia de preluare a controlului armatei ar fi trebuit sa aiba loc in urma cu cinci zile, dar a fost amanata din motive inca necunoscute public.
Desi gestul este mai degraba simbolic, dat fiind ca Guvernul irakian preia de fapt numai conducerea unei mici flote, a fortelor aeriene si a diviziei a 8-a armate, ceremonia de ieri este considerata un pas decisiv in drumul spre independenta al statului din Orientul Mijlociu. Deocamdata nu se stie in cat timp va putea fi realizat transferul complet al controlului sigurantei nationale in mainile Guvernului irakian, insa ceremonia de ieri este inceputul unui proces esential de asumare de catre irakieni a responsabilitatilor militare. In timp, acesta va conduce la retragerea completa a trupelor americane din Irak. Deocamdata, trupele irakiene vor mai primi asistenta de la americani mai ales in ceea ce priveste aviatia militara si ajutorul medical.

Irakul este chinuit de atentate

Intr-o reuniune cu ministrul de Externe britanic Margaret Beckett, presedintele irakian Jalal Talabani a declarat ca violentele din tara vor fi reduse in mod semnificativ pana la finele anului 2007, moment in care trupele irakiene vor fi pregatite sa faca fata pe cont propriu la astfel de incidente.
In timp ce la nivel oficial se fac astfel de declaratii, ziua ceremoniei de preluare a controlului armatei a fost marcata de numeroase atentate cu bomba, indreptate mai ales impotriva fortelor de politie irakiene si a autoritatilor guvernamentale. Joi, sase atacuri cu bomba au avut loc in Bagdad, care au dus la moartea a 17 civili si a peste 50 de membri ai politiei irakiene.
In plus, miercuri seara, nepotul liderului Parlamentului irakian Mahmoud al-Mashhadani a fost rapit in Bagdad de oameni inarmati.

27 de noi executii

De partea cealalta, Guvernul irakian continua sa isi exercite autoritatea prin executii oficiale. Joi au fost executati prin spanzurare 27 de irakieni.
Doi dintre acestia fusesera condamnati pentru acte de terorism, in vreme ce ceilalti 25, printre care se numara si o femeie, fusesera acuzati de omucidere si rapiri.
Atat atacurile numeroase indreptate impotriva autoritatilor, cat si condamnarile si sentintele dure cu care acestea raspund amenintarilor indreptate impotriva lor, ridica serioase semne de intrebare despre cat de pregatit este statul irakian sa-si controleze propria societate.

Divergente in Parlament

Pe de alta parte, nici interventiile straine nu au rezolvat problemele fundamentale care au fost atribuite societatii irakiene.
Acest insucces este demonstrat din plin de dezbaterile violente care au avut loc joi in parlamentul irakian, care au dus efectiv la suspendarea sesiunii parlamentare din cauza divergentelor dintre reprezentantii siiti si suniti.
Parlamentarii irakieni dezbat zilele acestea detaliile introducerii unui sistem federal de organizare a statului, dar sunitii se tem ca un astfel de sistem administrativ ar conduce la destramarea integritatii teritoriale a tarii. Sunitii, care locuiesc in principal in zone mai sarace din centrul si vestul tarii, se tem ca un sistem federal ar determina siitii, care populeaza sudul mai bogat, si kurzii, din nordul mai instarit, sa solicite autonomia acestor provincii. Interventia straina in Irak a fost motivata si de dorinta de a solutiona conflictele dintre aceste grupari, intr-o tara in care in vremea lui Saddam Hussein minoritatea sunita detinea controlul.
Conflictul din Parlamentul irakian a mai ilustrat, pe langa instabilitatea societatii si a Legislativului, si lipsa de libertate a presei: imediat dupa incingerea dezbaterii, prezenta televiziunii de stat irakiana a fost interzisa in sala de dezbateri.
Data fiind starea principalelor institutii si conflictele adanci din societate, ramane de vazut cum vor reusi irakienii sa preia controlul asupra propriei tari si sa o reconstruiasca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.