Patronatele joaca un rol esential in parteneriatul Romaniei cu UE, coagularea acestora fiind cel mai bun mijloc de asigurare a unui mediu de afaceri competitiv, sustine Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu. Un prim pas facut in acest sens a fos

Patronatele joaca un rol esential in parteneriatul Romaniei cu UE, coagularea acestora fiind cel mai bun mijloc de asigurare a unui mediu de afaceri competitiv, sustine Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu. Un prim pas facut in acest sens a fost cel al Aliantei Confederatiei Patronale din Romania, care reuneste cele mai reprezentative patronate, in numar de sapte. "Doamna ministru are mare dreptate cand spune ca o voce comuna a patronatelor este mult mai eficienta in dialogul cu mediul economic din Uniunea Europeana. Dar trebuie mentionat ca acest lucru este in mare parte realizat. ACPR este un organism recunoscut la nivel european, si asta se vede", ne-a spus Stefan Varfalvi, prim-vicepresedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania, membra ACPR. Dovada a reprezentativitatii patronale in spatiul comunitar sta si desemnarea de catre Consiliul Economic al Uniunii a 5 locuri in cadrul acestuia, acestea fiind destinate patronatelor autohtone.
Revenind la afirmatiile ministrului Boagiu, acesta a subliniat importanta patronatelor pentru dezvoltarea Romaniei dupa aderare, in deschiderea celui de-al XVII-lea Congres al patronatului european CEEP, organizat la Palatul Parlamentului. Tema congresului din acest an, care se incheie astazi, este "Intarind increderea cetatenilor in noua Europa Largita prin modernizarea serviciilor de interes general". "In parteneriatul Romaniei cu UE, patronatele joaca un rol esential. Patronatele sunt partenerii ideali pentru programele de dezvoltare", a declarat ministrul Boagiu.
Ministrul Integrarii a afirmat ca patronatele romane trebuie sa indeplineasca o serie de conditii pentru o maxima eficienta in cadrul UE. Acestea se refera la o coagulare a patronatelor astfel incat, la Bruxelles, Romania sa vorbeasca cu o singura voce. De asemenea, racordarea la miscarea patronala europeana pentru a spori influenta in procesul decizional si organizarea eficienta a miscarilor patronale la nivel local si regional sunt alte criterii pe care patronatele romane trebuie sa le indeplineasca. Ministrul Integrarii a mentionat raportul recent al Bancii Mondiale, "Doing Business", in care este recunoscuta imbunatatirea substantiala a mediului de afaceri din Romania.

Nikolaus van Der Pas: Romania a facut progrese in ultimele luni

Directorul general al Directiei Generale "Munca, Afaceri Sociale si Egalitate de sanse" din cadrul Comisiei Europene, Nikolaus van Der Pas, a declarat ca patronatele europene au un rol major, atat in ceea ce priveste combaterea somajului cat si in indeplinirea obiectivelor Strategiei de la Lisabona. "Ma bucur sa observ ca Romania a facut progrese in ultimele luni in ceea ce priveste alinierea la legislatia comunitara si la politicile din sectorul social si al ocuparii fortei de munca. Cu toate aceastea, este nevoie sa se intensifice eforturile pana la data aderarii (in special in domeniul legislatiei muncii, sanatatii si sigurantei la locul munca, sanselor egale intre femei si barbati, incluziunii sociale si dialogului social). De asemenea, este important ca legislatia in acest domeniu sa fie efectiv aplicata. Aceasta inseamna, in special, intarirea capacitatii administrative a ministerelor si a agentiilor de resort. Romania trebuie sa se asigure ca va indeplini toate conditiile pentru a beneficia din plin de oportunitatile oferite de Fondul Social European", declara directorul General van der Pas.

Congresul CEEP

La Congresul CEEP participa oficiali romani si europeni, precum si numerosi oameni de afaceri si reprezentanti ai partenerilor sociali. CEEP este abrevierea de la Centrul Patronal European al Intreprinderilor cu Capital Public si al Companiilor Operatoare de Servicii de Interes General cu Caracter Economic. Patronatul are sediul la Bruxelles. Imbunatatirea serviciilor de interes public (transport, energie, alimentare cu apa, managementul deseurilor, telecomunicatii, servicii postale) etste principala tema adoptata in cadrul Congresului. Potrivit unui comunicat de presa, Congresul CEEP, care se desfasoara in perioada 7 - 8 septembrie la Palatul Parlamentului din Bucuresti, beneficiaza de sprijinul Ministerului Integrarii Europene si al Federatiei Nationale a Patronatelor Serviciilor Publice din Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.