De la 1 octombrie, odata cu adoptarea normelor europene privind igiena sanitar-veterinara din industria de panificatie si morarit, exista riscul ca peste 90% dintre producatorii de paine de pe piata autohtona sa fie inchisi, a declarat Viorel Marin,

De la 1 octombrie, odata cu adoptarea normelor europene privind igiena sanitar-veterinara din industria de panificatie si morarit, exista riscul ca peste 90% dintre producatorii de paine de pe piata autohtona sa fie inchisi, a declarat Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Industriilor de Morarit si Panificatie, in cadrul lansarii campaniei sociale "Vreau paine curata", demarata de organizatiile neguvernamentale APC Romania, Pro ALIM San si Casa Europei.
In Romania, piata produselor alimentare din domeniul morarit si panificatie este acaparata in procent de 60% de producatorii si comerciantii din asa-numita "economie subterana", a declarat Gratziela Bahacin, presedintele campaniei "Vreau paine curata".
In Romania, volumul evaziunii fiscale in industria de morarit si panificatie depaseste jumatate de miliard de euro anual. Acesti bani alimenteaza coruptia si competitia neloiala, a precizat Bahacin.

Statul, prejudiciat cu 5.000 de miliarde de lei

Piata painii la negru a adus prejudicii statului roman de circa 5.000 de miliarde de lei, doar din neplata sumelor aferente Taxei pe Valoarea Adaugata, a afirmat Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (Rompan). La 30 iunie 2006, in cadrul unui control efectuat de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, 15% dintre producatorii de paine corespundeau din punct de vedere al normelor de igiena sanitar-veterinara si al calitatii produselor, 15% nu indeplineau cerintele necesare productiei de paine, activitatea acestora fiind sistata, iar restul de 70% dintre producatori au primit un aviz ca pana la 1 octombrie sa-si rezolve toate problemele legate de procesul de productie, a precizat Aurel Popescu.

Solutia timbrului pe paine, abandonata definitiv

La sfarsitul lunii iunie, ideea de timbrare a painii starnea in randul reprezentantilor patronatului de morarit o ampla discutie. Argumentul autoritatilor ca timbrarea ar contribui la diminuarea evaziunii fiscale din sectorul panificatiei a fost combatut de cei din patronat prin faptul ca mai eficienta este reducerea fiscalitatii. "Timbrarea painii ar fi fost utila doar in cazul in care cineva se ocupa si de activitatea de control al agentilor comerciali care produc paine, insa cei de la Garda Financiara ne-au spus ca ei nu au oameni suficienti si nu pot monitoriza cei peste 8.000 de producatori din sectorul panificatiei", a mentionat presedintele Rompan.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.