Ministrul Integrarii, Anca Boagiu, si secretarul de stat, Leonard Orban , vor avea astazi la Bruxelles o intalnire oficiala cu reprezentantii Directiei Generale de Extindere a Comisiei Europene, ultima inainte de publicarea Raportului de tara de pe 2

Ministrul Integrarii, Anca Boagiu, si secretarul de stat, Leonard Orban , vor avea astazi la Bruxelles o intalnire oficiala cu reprezentantii Directiei Generale de Extindere a Comisiei Europene, ultima inainte de publicarea Raportului de tara de pe 26 septembrie.
Dupa cum informeaza Mediafax, Boagiu a declarat ca scopul principal al discutiilor bilaterale este analiza raportului privitor la progresele inregistrate pentru aderare trimis de partea romana Comisiei. Ea a precizat ca aceasta discutie, rapoartele peer review si raportul trimis de autoritatile romane vor sta la baza raportului pe care Comisia il va face public in septembrie. La randul sau, Leonard Orban a explicat ca, in cazul in care se vor inregistra evolutii semnificative dupa aceasta intalnire, informatiile mai pot fi trimise la Bruxelles pana la mijlocul lunii septembrie, pentru a fi incluse in raportul final.
Raportul trimis de Romania Comisiei arata ca principala restanta a tarii noastre este adoptarea de catre Parlament a legii de infiintare a ANI, in vreme ce in ceea ce priveste justitia, agricultura, sistemul informatic de impozitare si asigurarile auto, Romania sta bine.
Un comunicat al MIE citat de Mediafax detaliaza reformele realizate deja: "Au continuat angajarile la agentiile de plati, precum si pregatirea profesionala a personalului acestor institutii, responsabile cu gestionarea fondurilor europene alocate agriculturii romanesti. De asemenea, in ceea ce priveste sistemul integrat de administrare si control, au fost achizitionate echipamentele IT, iar primul modul din sistemul software, referitor la Registrul Fermelor, va fi livrat la inceputul lunii septembrie. In ceea ce priveste sistemul de ecarisaj, a inceput modernizarea unitatilor deja existente".

Parlamentul are o agenda incarcata toamna asta

Progrese au fost inregistrate nu numai in domeniile marcate cu stegulet rosu in raportul din mai, ci si in domeniile insemnate cu stegulet galben, cum este cel al asigurarilor auto sau al functionarii unitatilor comerciale. Intr-un ultim efort legislativ de pregatire a aderarii, Parlamentul are de adoptat, in a doua jumatate a 2006, 26 de proiecte legislative prioritare pentru integrarea europeana a Romaniei, dintre acestea cele mai importante fiind cele de infiintarea a ANI, Statutului Curtii de Conturi si prevenirea si sanctionarea spalarii banilor.
In plus, mai trebuie adoptate proiectele privind modificarea si completarea Legii patronatelor, de modificare a Legii privind societatile comerciale si de stabilire a cadrului general de informare si consultare a salariatilor.
Cele sase proiecte sunt restante legislative pentru care Romania a primit stegulete galbene. Conform unei declaratii de presa remise Mediafax de catre MIE, Parlamentul roman va avea o agenda foarte incarcata in a doua jumatate a acestui an, pentru ca va avea de adoptat o lista foarte mare de proiecte legislative in pregatirea aderarii, in plus fata de cele legate de domeniile marcate cu stegulet de Comisie.

Proiect de lege despre parlamentarii europeni romani

Agenda Guvernului este la fel de incarcata, una dintre prioritatile imediate fiind discutarea proiectului de lege privitor la organizarea alegerilor pentru Parlamentul European.
Acesta ar putea fi analizat saptamana viitoare de Guvern, astfel incat Romania sa poata organiza alegeri cat mai repede dupa integrare. Dupa cum a declarat ministrul Boagiu, parlamentarii romani vor fi alesi pe sistemul de vot pe liste, cu aplicarea unui prag electoral de 5%. Boagiu a mai spus ca nu s-a stabilit inca la nivel european situatia viitorului comisar din partea tarii noastre. In fine, in ceea ce priveste modificarea unitatilor administrativ-teritoriale ale Romaniei, ministrul a explicat ca o decizie nu va putea fi luata mai devreme de 2013, din cauza Tratatului de aderare si bugetului UE 2007-2013, care sunt in vigoare in prezent si functioneaza pe baza impartirii administrative curente.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.