Cresterea tarzie a dobanzilor la depozitele atrase de la populatie sau companii, sub efectul masurilor monetare ale BNR (cresterea rezervelor minime obligatorii ale bancilor de la 16 la 20%) au avut ca efect o scadere a economisirii.
Masura lu
Cresterea tarzie a dobanzilor la depozitele atrase de la populatie sau companii, sub efectul masurilor monetare ale BNR (cresterea rezervelor minime obligatorii ale bancilor de la 16 la 20%) au avut ca efect o scadere a economisirii.
Masura luata de BNR a facut ca la finele lui iulie dobanzile interbancare sa creasca la 14 - 16%. In aceste conditii bancile s-au reorientat catre populatie, cautand sa atraga tot mai multe lichiditati, pentru a-si putea sustine creditarea. S-a ajuns astfel la situatia in care in loc de dobanzi negative, luand in calcul atat comisioane bancare cat si impozitul de 16% perceput de stat pe dobanda, sa vedem dobanzi pozitive, daca avem in vedere faptul ca BNR estimeaza o inflatie anuala de 6,1%. Astfel, dobanzile oferite de banci pe termene mai lungi de un an au crescut la peste 8% sau, in unele cazuri, chiar la 9%/an.
La sfarsitul lui iulie populatia si companiile economisisera in banci echivalentul in lei a 18,9 miliarde de euro, potrivit datelor BNR, in scadere cu 0,5% fata de luna precedenta, dar in crestere cu 21,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Cu toate acestea, pentru romani este mai profitabil sa isi plaseze economiile in lei decat in alte monede. Sa nu uitam ca in ultimii doi ani, in urma aprecierii leului, cei care au plasat economiile in lei au avut numai de pierdut.
In schimb creditul neguvernamental in lei si valuta a crescut la sfarsitul aceleiasi luni cu 57,1% fata de perioada similara din 2005. Situatia s-a datorat dublarii creditului in lei, pana la 42.044 milioane lei. In raportul BNR se arata ca imprumuturile in valuta pentru populatie s-au majorat cu 50% fata de iulie 2005, iar pentru firme, cu 13,4%.
In lipsa unor noi emisiuni ale Ministerului de Finante, titlurile de stat detinute de sectorul nebancar au scazut in iulie fata de iunie cu 2,5%, pana la 3,2 miliarde lei (902 milioane euro), iar raportat la aceeasi perioada din anul trecut, ele s-au diminuat cu 31,6%.
Daca romanii nu sunt foarte tentati de dobanzile oferite de banci, in schimb strainii profita din plin de diferentialul dintre dobanzile autohtone si cele de la ei, cat si de stabilitatea cursului euro/leu. Astfel, sumele plasate de nerezidenti la bancile locale, in lei, au crescut in iunie dupa caderea din mai, atunci cand de la 3,46 euro a crescut la 3,63 lei, pe fondul unor iesiri din toate zonele emergente, cu risc ridicat. Sumele plasate de acestia au urcat la aproape 4,42 miliarde de lei (echivalentul a 1,18 miliarde de euro).
Chiar daca de la 1 septembrie contul curent a fost liberalizat total, este posibil ca intrarile nerezidentilor sa nu fie foarte mari, dobanzile din euro-zona si cele americane devenind tot mai atractive, in timp ce este de asteptat ca BNR sa nu mai modifice dobanda de politica monetara pana la sfarsitul anului sau, daca va fi cazul, sa o majoreze o singura data, de la 8,75 la 9%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.