In ciuda opozitiei statelor africane, FMI va fi reformat in conformitate cu planul in doua etape propus de presedintele Rodrigo de Rato. Astfel, in prima faza a reformarii institutiei, patru state in curs de dezvoltare, si anume China, Coreea de Sud,
In ciuda opozitiei statelor africane, FMI va fi reformat in conformitate cu planul in doua etape propus de presedintele Rodrigo de Rato. Astfel, in prima faza a reformarii institutiei, patru state in curs de dezvoltare, si anume China, Coreea de Sud, Turcia si Mexic, vor primi mai multe drepturi de vot in cadrul forului decizional al FMI. In raspuns la aceasta transformare, China a declarat ca, prin numarul crescut de voturi, va putea reprezenta mai bine intregul grup al statelor in curs de dezvoltare. Runda de reforme are rolul de a repara o parte din disparitatile cauzate de anacronismul structurilor decizionale ale institutiei.
Fiind infiintata la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, organizatia da cea mai mare pondere decizionala statelor cu cele mai puternice economii la mijloc de secol XX, chiar daca balanta mediului economic international nu mai este reflectata. Astfel, pana la reforma curenta, Belgia avea mai multe voturi decat state precum Brazilia, India, Mexic sau Coreea de Sud. Reforme suplimentare sunt necesare pentru ca institutia sa fie intr-adevar reprezentativa pentru economia mondiala contemporana. Schimbarile recent adoptate au fost votate de cei 24 de directori FMI, dar mai este inca necesara o aprobare finala care va fi obtinuta la reuniunea anuala a fondului care va avea loc pe 19-20 septembrie in Singapore.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.