Pe cit apar tot mai multe dezvaluiri in procesul deconspirarii, pe atit mai stranie ni se arata lumea paralela a Securitatii. Construita in umbra, la ore de seara, prin case conspirative, ca in filmele proaste cu ilegalisti.

Cel putin
Pe cit apar tot mai multe dezvaluiri in procesul deconspirarii, pe atit mai stranie ni se arata lumea paralela a Securitatii. Construita in umbra, la ore de seara, prin case conspirative, ca in filmele proaste cu ilegalisti.

Cel putin la fel de important ca si aflarea numelor de informatori este sa putem descifra cum anume au fost acestia folositi dupa Revolutie. Ce au facut ofiterii de Securitate cu fostele retele? Le-au reactivat? Le-au manevrat in interes propriu? In tot cazul, enorma presiune a oprobriului public a fost un factor de pastrare prin spaime a solidaritatii conspirate a retelelor. Metodologic, lucrurile ar putea sta in felul urmator. Sa zicem ca unul dintre informatorii aflati in reteaua unui ofiter ajunge intr-o functie inalta in guvern ori in vreun partid anume. Sigur ca un telefon al celui care l-a racolat era un santaj implicit, chiar daca ofiterul respectiv nu il rostea limpede. Orice impotrivire ar avea ca urmare o scapare in presa libera (existenta acesteia este, de altfel, un avantaj al ofiterului), care putea periclita cariera informatorului. Asadar, un simplu telefon cu obstescul buna ziua urmat de cererea (desigur respectuoasa) a unei vizite, a unei audiente, a unei intrevederi. Pe urma, e de presupus ca apare Cererea. Ne putem imagina ca si aceasta poate fi, metodologic vorbind, una politicoasa, amabila, indatoritoare, alimentata insa de (acelasi) amenintator santaj implicit. Acesta a fost combustibilul si motorul in doi timpi (conspirare-deconspirare, trecut-prezent) care a intretinut in Romania uriasul trafic de influenta in interesul propriu al ofiterilor de Securitate de la Revolutie incoace. Nu exista santaj fara instalarea cit mai temeinica a fricii in sufletul celui santajat. Tine de reteta profesiei securistului. Presupun, pe de alta parte, ca informatorul nu stie daca ofiterul detine angajamentul sau si notele informative. Toate aceste incertitudini cresc labilitatea celui care se afla in plasa securista. Un cosmar intreg care se accentueaza cu cit cariera politica sau guvernamentala este mai stralucita. Cu cit esti mai sus, cu atit devii mai vulnerabil. Exista teoretic si posibilitatea ca santajatul sa refuze Intilnirea si posibila Cerere. Cum anume? Foarte simplu, dezvaluind public ca este subiectul unor presiuni, ca a fost ceea ce a fost si ca, din cauza acestui lucru, este in pericol de a practica traficul de influenta si ilegalitatea la cererea Subteranei. Faptul ca nimeni nu a facut acest gest dintre informatorii ajunsi in fruntea tarii este un fapt cu adevarat ingrijorator si ne arata ca, metodologic vorbind, santajul si traficul de influenta au putut functiona nestingherite.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.