Candidatii pentru posturile de manageri din spitale publice vor avea de trecut mai multe ''hopuri''. Concursul de selectie, care dupa cum a declarat ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, se va desfasura cel mai probabil la sfarsitul lunii no

Candidatii pentru posturile de manageri din spitale publice vor avea de trecut mai multe ''hopuri''. Concursul de selectie, care dupa cum a declarat ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, se va desfasura cel mai probabil la sfarsitul lunii noiembrie, cuprinde studierea dosarului de candidat si concursul propriu-zis. Potrivit proiectului de ordin care reglementeaza desfasurarea acestui concurs, ''studierea dosarului de candidat va reprezenta etapa eliminatorie'', iar in cadrul concursului propriu-zis, concurentii vor sustine trei probe de evaluare. Este vorba despre testul grila de verificare a cunostintelor, care este eliminatoriu, sustinerea proiectului de management si interviul de selectie.
Pentru promovarea concursului, nota minima la fiecare proba de evaluare este 5.00, iar nota finala este minim 7.00.
Temele pentru proiectul de management sunt stabilite de Scoala Nationala de Sanatate Publica si Management Sanitar, la solicitarea Ministerului Sanatatii Publice.
La concursul de selectie se pot inscrie candidatii care indeplinesc, cumulativ, sase criterii: sunt absolventi de invatamant universitar de lunga durata cu diploma de licenta, sunt absolventi ai cursului de perfectionare in management sanitar, stabilit prin ordin al ministrului Sanatatii, au cel putin 5 ani vechime in specialitatea studiilor absolvite, nu sunt condamnati penal sau in curs de urmarire penala; sunt apti din punct de vedere medical fizic si neuropsihic, au achitat taxa de concurs. In ceea ce priveste dosarul de inscriere, acesta trebuie sa contina o serie de documente, printre care copia certificatului de absolvire a cursului de perfectionare in management spitalicesc, adeverinta care atesta vechimea in specialitate sau copie dupa carnetul de munca, recomandarea de la ultimul loc de munca, declaratia pe propria raspundere privind colaborarea cu Securitatea inainte de 1989 si proiectul de management. Concursul de selectie este continuat numai de candidatii al caror dosar de inscriere a fost declarat ''Admis''.

Testul grila este eliminatoriu

Testul grila, care are caracter eliminatoriu, se va desfasura pe durata unei ore. Acesta contine 20 de intrebari din domeniul legislatiei specifice activitatii spitalului public. In cazul intrebarilor trebuie ''sa fie exclusa orice ambiguitate sau capcana, gradul de complexitate a itemilor trebuie sa fie de nivel mediu''. Rezultatele vor fi afisate in cel mult 24 de ore. Candidatii care vor obtine cel putin nota 6.00 sunt declarati ''Reusit'' si participa la urmatoarele probe de evaluare. Cei care au obtinut note mai mici de nota 6.00 sunt scosi din concurs.
Pe de alta parte, tema aleasa de candidat pentru proiectul de management trebuie sa vizeze spitalul public pentru care candideaza. Acest proiect trebuie prezentat in 8-10 pagini tehnoredactate. Fiecare candidat va avea la dispozitie maximum 15 minute pentru a sustine, in plenul comisiei de concurs, proiectul. De asemenea, timp de 5 minute va raspunde intrebarilor adresate de catre membrii comisiei de concurs.
In ceea ce priveste interviul de selectie, acesta are scopul ''de a permite membrilor comisiei de concurs sa constate, analizand si rezultatele obtinute la probele de evaluare sustinute anterior, daca candidatul respectiv isi va putea indeplini obligatiile in noua functie si daca este cel mai potrivit pentru acest post''. Fiecare membru al comisiei de concurs, dupa finalizarea interviului, va intocmi pentru fiecare candidat in parte ''Fisa interviului de selectie''.

Candidatii vor primi note si pentru ''autocontrol''

Aceasta cuprinde opt ''indicatori evaluati'': experienta intr-un post similar, cunostinte de specialitate, ambitii profesionale, motivare, potrivire de post, autocontrol, aspect fizic si impresie generala. La fiecare ''indicator'', candidatul va primi o nota cuprinsa intre 1.00 si 10.00.
Spre exemplu la ''ambitii profesionale'', candidatii care in opinia evaluatorilor ''fixeaza obiective foarte ambitioase'' vor primi note intre 10.00 si 9,50, spre deosebire de cei care sunt considerati ca ''se bazeaza pe altii prea des si au obiective minime'' care vor obtine note intre 4,99 si 1,00.
In ceea ce priveste ''autocontrolul'', exista mai multi indici: ''Are o excelenta abilitate de a se controla (10.00-9.50), ''Siguranta de sine, incredere in capacitatea sa de a rezolva problemele'' (9.49-9.00), ''Autocontrol mediu'' (8.99-7.00), ''Pare suprasolicitat, nervos'' (6.99-5.00), ''Greoi, pare preocupat, ingrijorat'' (4.99-1.00). Evaluatorii vor fi nevoiti sa dea note si pentru ''aspectul fizic'' al candidatilor. Astfel, concurentii considerati a avea un aspect fizic ''curat si deosebit de placut'' vor obtine note intre 10.00 si 9.50, cei cu aspect fizic ''foarte placut'' vor lua note intre 9.49 si 9.00. Pentru ''aspectul fizic placut'' se vor acorda note intre 8.99 si 7.00, pentru ''infatisare neglijenta'' - note intre 6.99 si 5.00 si pentru ''aspectul fizic foarte neingrijit'' - note intre 4.99 si 1.00. Nota finala a interviului de selectie va fi calculata ca medie aritmetica a notelor acordate la fiecare din cei opt indicatori ''evaluati''. Surse autorizate din cadrul Ministerului Sanatatii Publice ne-au declarat ca ''deja, unii dintre cei care se gandesc sa candideze pentru posturile de manager au atras atentia autoritatilor asupra faptului ca aici notele vor fi subiective''.
In cadrul interviului de selectie, candidatul va trebui sa raspunda la intrebari de genul ''Ati condus un colectiv de munca/echipa vreodata?'' sau ''In cazul in care sunteti angajat, cum ati proceda in administrarea cheltuielilor legate de personal?''. Media finala a fiecarui candidat se calculeaza ''ca medie aritmetica a notelor obtinute la testul grila, proiectul de management si interviul de selectie. In baza mediilor finale ale candidatilor se intocmesc, pentru fiecare post scos al concurs, in ordine descrescatoare, listele finale ale concursului de selectie''.
Viitorii manageri vor incheia contract de management cu Ministerul Sanatatii Publice pe o perioada de 3 ani. Contractul de management poate fi prelungit sau poate inceta inainte de termen, in urma evaluarii anuale efectuate pe baza criteriilor de performanta stabilite prin ordin al ministrului Sanatatii Publice.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.