Costurile pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti a companiei Transelectrica, s-au ridicat la trei milioane de euro (10,59 milioane de lei), in timp ce castigul net obtinut din oferta publica de vanzare, a fost de 31,88 milioane euro (112,55 mil

Costurile pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti a companiei Transelectrica, s-au ridicat la trei milioane de euro (10,59 milioane de lei), in timp ce castigul net obtinut din oferta publica de vanzare, a fost de 31,88 milioane euro (112,55 milioane lei), conform declaratiei lui Razvan Purdila, directorul pentru cooperare internationala si piata de capital al companiei Transelectrica, citat de NewsIn. Suma reprezinta 8,6% din valoarea actiunilor vandute in cadrul ofertei publice si 1,43% din capitalul social al companiei.
Comisionul intermediarului financiar (comisionul de succes) a fost de 2,25% din valoarea vanduta a ofertei publice, fiind singura componenta variabila a contractului de intermediere, a explicat Purdila. La acest comision s-a adaugat suma de 150.000 euro pe care compania a platit-o intermediarului pentru intocmirea documentatiei necesare listarii, care a fost platita esalonat.
Conform oficialilor Transelectrica, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si BVB au primit taxe si comisioane "in conformitate cu reglementarile acestor institutii".
In reglementarile CNVM, este precizat ca, pentru astfel de operatiuni, comisionul este de 0,15% din valoarea ofertei. La BVB au fost platite doua comisioane de 0,1%, pe care institutia le percepe pentru inscrierea la cota si pentru tranzactionare, au precizat reprezentantii companiei.
La sfarsitul lunii iunie, BVB a renuntat la tarifele de procesare si admitere la tranzactionare pentru companiile care incheie procesul de listare pana la sfarsitul anului 2006 si deruleaza oferta publica prin intermediul BVB.

Bursa de la Londra nu este o prioritate pentru companie

Anul trecut, analistii presupuneau ca Transelectrica s-ar putea lista chiar la Bursa de la Londra, unde, potrivit, oficialilor pietei de capital romanesti, costurile de listare sunt mai mici ca la BVB. Conform reprezentantilor companiei, pentru a fi un succes, listarea la Londra ar fi presupus vanzarea unui pachet de actiuni mai mare decat cel de 10% din capital oferit la Bucuresti. "Decizia de listare a companiei a apartinut Ministerului Economiei si Comertului, care este actionar majoritar. Exista posibilitatea listarii companiei si la o Bursa straina, chiar la Bursa din Londra, dar conditiile impuse de institutia engleza sunt peste puterile noastre acum. Pentru piata din Londra cel mai mic free-float este de trei ori mai mare decat ceea ce poate sa ofere compania in acest moment", a declarat Purdila. "In urmatorii ani, compania se va concentra tot asupra pietei de capital din Romania, dar nu exclude nici listarea la o Bursa externa, decizia apartinand, insa, actionarilor", a mentionat Purdila.

Transelectrica, pe locul 7 in top

Capitalizarea bursiera a companiei a fost estimata la 350 milioane euro, iar ponderea estimata in capitalizarea totala a Bursei este de circa 2,1-2,5%, ceea ce ar situa-o pe locul 7 in top, dupa Petrom, BRD, Alro, Banca Transilvania, Rompetrol Rafinare Constanta si Oltchim. In plus, Transelectrica este situata in fata celor cinci societati de investitii financiare. Capitalul social al companiei este de aproximativ 732,97 milioane de lei, divizat in aproximativ 73,29 milioane de actiuni. Statul detine 76,5% din capitalul social al companiei, restul de 13,5% fiind detinut de Fondul Proprietatea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.