Banca Mondiala a organizat un proiect prin care firmele care au fost implicate in proiecte finantate de institutia financiara in cauza trebuie sa raporteze coruptia sau frauda.
Pana in prezent, un numar important de companii au recunoscut ca
Banca Mondiala a organizat un proiect prin care firmele care au fost implicate in proiecte finantate de institutia financiara in cauza trebuie sa raporteze coruptia sau frauda.
Pana in prezent, un numar important de companii au recunoscut ca au dat mita, care a constat fie in plata de sume cash, fie in asigurarea unor calatorii de lux sau chiar a taxelor de scolarizare a copiilor oficialilor guvernamentali.
Aceasta initiativa face parte din eforturile BM de a exclude coruptia din proiectele de dezvoltare, a declarat Pascal Dubois, director al Programului de Raportari Voluntare, citat de Reuters si preluat de Mediafax.
"Companiile ne informeaza ca in anumite jurisdictii ofera mita pentru a obtine un contract, pentru modificarea acestuia sau pentru a primi platile cuvenite", a precizat Dubois. Reprezentantul BM a adaugat ca mita si coruptia pot fi intalnite in fiecare etapa a unui anumit proiect.
Daca participa la acest program si recunosc ca in ultimii cinci ani s-au implicat in acte de coruptie sau frauda, companiile pot continua sa faca afaceri cu Banca Mondiala si beneficiaza de confidentialitate, fara a fi incluse pe o lista neagra. In cazul in care o companie care nu face parte din program este descoperita, Banca Mondiala o va exclude de la proiectele sale, iar numele acesteia va fi publicat pe site-ul institutiei financiare. Dubois sustine ca programul imbunatateste abilitatea bancii de a combate coruptia.
"Informatia inseamna putere si, daca nu stii exact ce se intampla nu poti lua masuri, actionezi orbeste", a afirmat reprezentantul BM.
Informatiile obtinute de Banca Mondiala sunt comunicate autoritatilor guvernamentale din tara respectiva, inclusiv numele celor care au primit mita.
"Solicitam statelor sa ia masuri hotarate pentru ca actele de coruptie, despre avem dovezi certe, sa inceteze. Evident, daca tara respectiva nu va lua masuri, banca are la dispozitie anumite masuri", a mentionat Dubois, adaugand ca una dintre optiuni este suspendarea proiectelor.
Intr-un clasament al celor mai corupte tari din lume, Romania a fost notata cu trei puncte dintr-un total de zece, a declarat Jermyn Brooks, membru al Consiliului director al proiectului "Principii de combatere a coruptiei in Romania", prin care 19 companii romanesti si multinationale lupta impotriva coruptiei.
"Orice tara care are un scor sub cinci are o problema serioasa cu coruptia si acest lucru ar putea sa aiba impact asupra aderarii la Uniunea Europeana, care are standarde stricte legate de aceasta problema", a precizat Brooks.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.