Din 2007, romanii nu vor mai trebui sa plateasca asigurari de sanatate cind vor calatori in Europa: vor beneficia de un Card European emis pe baza platii CAS.

Romanii vor putea beneficia, dupa aderare, de cardul European de Asigurari
Din 2007, romanii nu vor mai trebui sa plateasca asigurari de sanatate cind vor calatori in Europa: vor beneficia de un Card European emis pe baza platii CAS.

Romanii vor putea beneficia, dupa aderare, de cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate, pentru calatoriile temporare in state UE, arata site-ul EurActiv. Cu ajutorul acestui card, care dovedeste faptul ca posesorul este asigurat in tara de origine, acesta poate primi ingrijiri medicale in statul european in care calatoreste, fara a mai plati vreo asigurare suplimentara. Orice cetatean UE asigurat printr-un sistem de securitate sociala statutar intr-una dintre tarile UE are dreptul sa detina un astfel de card. Cardul este eliberat si recunoscut din 2006 de toate tarile UE, dar si de Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia.

Intirzieri, ca de obicei

Cetatenii romani ar trebui sa poata primi acest card de la Casa de Asigurari de Sanatate teritoriala odata cu aderarea la Uniune, conform legislatiei comunitare. Totodata, ar trebui ca, incepind cu data aderarii - 1 ianuarie 2007 - prestatorii de servicii de sanatate sa accepte acest card cind este prezentat de persoane asigurate in alt stat european. Cu toate acestea, intrebat cind va fi disponibil cardul in Romania, Lars Kyburg, seful de echipa al proiectului PHARE care are ca scop pregatirea implementarii cardului, a explicat ca nu poate da un raspuns precis. "Nu ne asteptam ca CNAS sa fie pregatita pina la 1 ianuarie 2007, deoarece au fost deja foarte multe aminari, care nu mai pot fi compensate", a declarat Kyburg.

Taxa de emitere

Chiar daca acest card nu va fi disponibil de la data aderarii, se va elibera un certificat provizoriu tip, a declarat Adrian Pana, expert in cadrul proiectului.

Acest certificat va avea perioada de valabilitate a cardului, care a fost stabilita de legislatia romana la sase luni. In momentul in care cardul va fi disponibil, el va fi eliberat de casele teritoriale de asigurari de sanatate, dupa ce departamentul pentru evidenta asiguratilor va verifica faptul ca solicitantul este asigurat si este "la zi" cu plata CAS. Va exista o taxa pentru emiterea cardului, deoarece legea prevede ca acesta va fi eliberat pe cheltuiala asiguratului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.