Comisia Europeana intentioneaza sa ofere postului de televiziune Euronews cinci milioane de euro, pentru ca stirile sa fie transmise si in araba.

Scopul declarat al actiunii este imbunatatirea legaturilor cu lumea araba, insa deocam
Comisia Europeana intentioneaza sa ofere postului de televiziune Euronews cinci milioane de euro, pentru ca stirile sa fie transmise si in araba.

Scopul declarat al actiunii este imbunatatirea legaturilor cu lumea araba, insa deocamdata principala problema ramine faptul ca nu se stie inca ce state sint gata sa sustina financiar aceasta schimbare. "In actualul climat, aceasta idee este foarte buna", crede Margot Wallstrom, comisarul european pentru Comunicatie. "Sintem capabili sa crestem contributia noastra financiara catre Euronews si chiar daca acest lucru ne va costa destul de multi bani, merita intru totul", a mai spus Wallstrom. Declaratiile au survenit intilnirii dintre Wallstrom si Comisia pentru Cultura a Parlamentului European, ceea ce arata ca Bruxelles-ul este hotarit sa puna in practica ideea in cel mai scurt timp posibil.

In prezent, Comisia Europeana ofera aproximativ cinci milioane de euro pe an canalului de stiri Euronews. Programele de pe principalul canal de stiri european, similar cu CNN in Statele Unite sau cu Al-Jazeera in lumea araba, sint transmise deocamdata in limbile engleza, franceza, germana, spaniola, italiana, portugheza si rusa. Ultima limba adoptata de Euronews a fost rusa, la baza acestei decizii stind tot o cauza politica.

Stiri europene cu fonduri libaneze

"Ca alternativa avem si posibilitatea de a atrage resurse finaciare din lumea araba", afirma Wallstrom, care aminteste de cooperarea mai veche dintre Euronews si canalul libanez de televiziune LBC. Cooperarea a fost sistata recent de razboiul din Liban.

Canalul Euronews are acoperire globala, numai in Europa "intrind" in peste 140 de milioane de case, iar in Africa si Orientul Mijlociu in peste 14 milioane. "Aveti foarte multe idei bune, insa nu prea puteti asigura resursele financiare", a declarat ironic Luis Herrero, unul dintre liderii conservatorilor spanioli. Nici Ruth Hieronymi, conservator german, nu este foarte incintat de propunerea doamnei Wallstrom.

Pozitia conservatorilor spanioli si germani este sustinuta si la Londra. "Este o propaganda de doi bani, de cea mai joasa speta", acuza Tim Wise, parlamentar eurosceptic. "Este pur si simplu un proiect politic. Nu-i de mirare ca oamenii schimba pe alte canale", acuza Wise.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.