Doi tineri studenti din Bucuresti au prezentat, la Tabara Informatica "FORUM IT" de la Izvorul Muresului, judetul Harghita, telefonul universal, care poate tine loc de telecomanda, receptor TV si dispozitiv de localizare fara costuri suplimentare, tr
Doi tineri studenti din Bucuresti au prezentat, la Tabara Informatica "FORUM IT" de la Izvorul Muresului, judetul Harghita, telefonul universal, care poate tine loc de telecomanda, receptor TV si dispozitiv de localizare fara costuri suplimentare, transmite Mediafax. Andrei Iftimie, student la Electronica si Telecomunicatii si Razvan Orlando Matei, student la Matematica-Informatica in Bucuresti, au reusit, intr-un an si jumatate, sa inventeze un sistem "mobile tracking" si "streamming" cu ajutorul caruia orice utilizator de telefon mobil prevazut cu Windows sau posesor de PC isi poate localiza, in orice moment, prietenul sau chiar copilul care a ajuns in zone periculoase, scapandu-i astfel pe parinti de griji si de costurile unei convorbiri telefonice.
Sistemul este util si in cazul in care un infractor patrunde in locuinta, o camera cat se poate de simpla montata la computerul personal fotografiindu-l si directionand, automat, pozele la casuta de e-mail de pe telefon.
In plus, aplicatia aduce, in premiera mondiala, utilizatorului, posibilitatea de a folosi telefonul mobil ca pe o telecomanda cu cea mai mare raza de actiune din lume, pentru ca din tren, de pilda, televizorul poate fi comandat sa transmita emisiunea in timp real pe telefon, sa schimbe canalul si chiar sa o inregistreze in cazul in care semnalul se pierde. Mai mult, sistemul permite localizarea si vizualizarea unei persoane oriunde in lume, daca utilizatorul beneficiaza de programul Google Maps. "Practic puteti sa vedeti un membru al familiei, un prieten sau un angajat, live, pe harta, oriunde in lume", spune Andrei Iftimie.
Inventatorii asigura ca sistemul este mai ieftin decat serviciile oferite de oricare retea de telefonie mobila si ca pune la dispozitie o gama mult extinsa fata de serviciile GPS sau G3, la costuri infime pentru utilizatori, inclusiv e-mail-uri cu attachement si arhivare in baza de date. Specialistii spun ca o asemenea inovatie are un potential extraordinar si ca "daca cei doi tineri merg mai departe, in curand se va putea vorbi despre o noua companie puternica pe acest segment".
Organizatorul FORUM IT, Catalin Grosu, a declarat ca, "din pacate, o astfel de inventie ia, ca de obicei, calea strainatatii, iar romanii raman cu plata serviciilor pe care le vor achizitiona cei de afara, pe inventii pur romanesti". Cei doi tineri au fost contactati, deja, de companii din strainatate, interesate de preluarea conceptului si a programelor in sine. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.