Expresia apartine purtatoarei de cuvant a editurii germane Steidl, unde a aparut o buna parte din scrierile lui Gunter Grass si care a publicat acum attat de controversatul sau volum de memorii, Desfoind ceapa.
Primul tiraj s-a si epuizat fulgera
Expresia apartine purtatoarei de cuvant a editurii germane Steidl, unde a aparut o buna parte din scrierile lui Gunter Grass si care a publicat acum attat de controversatul sau volum de memorii, Desfoind ceapa.
Primul tiraj s-a si epuizat fulgerator si s-a trecut la suplimentarea sa masiva, pentru a se putea face fata cererii extraordinare. Ca o lucrare memorialistica, fie ea a unui laureat al Nobelului, constituie senzatia sezonului literar, putand rivaliza, prin valva frizand isteria pe care a starnit-o, cu Harry Potter ori Codul lui Da Vinci, iata o situatie neluata in calcul nici chiar de o piata editoriala atat de bine pusa la punct cum este cea din Germania. Numai in primele trei zile de la aparitie, constatau doi tineri autori, Eva Menasse si Michael Kumpfmuler, spatiul acordat in presa germana cartii lui Grass l-a depasit pe cel consacrat conflictului din Liban in toate cele 33 de zile cat a durat acesta! Iar dezbaterea - asupra careia Adevarul literar si artistic a staruit pe larg cu o saptamana in urma - este departe de a lua sfarsit. Ce-i drept, autorul Tobei de tinichea nu se afla la prima "isprava" de acest gen. Cu patru ani in urma, antepenultimul sau roman Im Krebsgang (tradus in romana sub titlul In mers de rac) provoca - la scara mai mica - o controversa similara. Romanul (sau nuvela cum i-a spus autorul) evoca un episod tragic petrecut spre sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial: scufundarea de catre un submarin sovietic a navei germane Wilhelm Gustloff cu 9.000 de persoane la bord, in imensa lor majoritate civili. A fost cea mai mare catastrofa navala a tuturor timpurilor, numarul victimelor intrecand de aproape patru ori pe cel al mortilor de pe Titanic (ca o nota la subsolul istoriei, comandantul submarinului, Aleksandr Marinesko, era basarabean dupa tata si mare amator de votca, cand a dat ordinul de lansare a torpilelor fiind, se pare, intr-o stare etilica avansata). Episodul a fost multa vreme tinut sub tacere de germani, care, sub sentimentul vinovatiei pentru declansarea razboiului si suferintele fara numar provocate de acesta, au evitat sa-si aroge postura atat de nepotrivita de victime. Gunter Grass a avut curajul sa rupa primul acest zid al tacerii si, recunoscand vina de nesters a nemtilor de a fi pornit cel mai mare masacru din istorie, a amintit ca si ei au avut, la randul lor, de suferit, au platit un pret foarte scump pentru macelul pe care l-au dezlantuit.
Razboiul isi are, fireste, legile sale aspre, dar aceasta nu inseamna ca peste asemenea intamplari tragice trebuie sa se astearna pentru totdeauna valul muteniei. Se pot evoca si alte exemple. In cartea sa Batalia Berlinului (tradusa si in romana), istoricul britanic Antony Bevor vorbeste, intre altele, de sutele de mii de femei germane violate de soldatii sovietici. Ororile razboiului de o parte si de alta nu pot fi tinute sub obroc.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.