Controversa, sa-i zicem juridico-sentimentala, in jurul cazului Mona Musca are, precum orice problema juridica, si un caracter mai general. O cunoastem pe agreata politiciana liberala, dar pot exista si cazuri similare. Se cere, deci, atentie! Profes
Controversa, sa-i zicem juridico-sentimentala, in jurul cazului Mona Musca are, precum orice problema juridica, si un caracter mai general. O cunoastem pe agreata politiciana liberala, dar pot exista si cazuri similare. Se cere, deci, atentie! Profesorul Nicolae Manolescu o declara pe aceasta vinovata, cu observatia ca "ea nu este nici pe departe cea mai vinovata", adaugand: "lipsesc din discutie adevaratii turnatori si ofiterii de securitate". "I se retrage doamnei Musca sprijinul politic - continua renumitul critic literar - in timp ce Parlamentul e plin de securisti dovediti. In plus, mi se pare foarte straniu ca in partide foarte importante, ca PSD, PRM, PD, nu a existat niciun turnator..."
Unii isi pun intrebarea daca sau mai bine zis de ce nu nuanteaza legea suficient pentru a sanctiona pe fiecare, proportional cu importanta culpei. Nuantarea este prezenta doar in argumentarea partilor. Doamna Musca isi justifica efemera colaborare cu Securitatea ca "act patriotic si umanitar". La "patriotism" nu faceau insa apel abuziv chiar racolorii securisti? Poate fi "patriotica si umanitara" colaborarea cu o organizatie criminala? Pot exista circumstante atenuante? Din punct de vedere juridic, in niciun caz, cel mult din punct de vedere moral. Dar unii au turnat sub teroare, altii pentru avantaje materiale. Diferenta este mare. Doamna Musca a conceput si sustinut in Parlament legi pentru binele poporului roman si apararea lui de efectele malefice ale Securitatii. Precum si Legea lustratiei. E penibil, dar, in speta, inevitabil ca aplicarea acestei legi sa inceapa cu insasi sustinatoarea ei; dar vorba romanilor: "Dura lex, sed lex". Dreptul nu permite nuantari mergand pana la individual. Pe de alta parte - cum spune Gabriel Liiceanu - "in halul in care ne aflam acum (din punct de vedere moral, desigur - S.O.), nu avem timp de nuante". Si totusi - inclin sa spun - dreptate fara nuante nu exista. Sa nu ne grabim sa aruncam cu piatra mai ales intr-o femeie cu care tara s-a mandrit. Ultimul cuvant il va avea insa poporul roman. In sondajele de opinie si, poate, odata, din nou, ca alegator.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.