Fostul presedinte Ion Iliescu s-a gandit 16 ani intens, iar acum doua zile a ajuns la concluzia ca Securitatea, in ansamblul ei, a fost politie politica, prin urmare cei care au colaborat, chiar daca nu au facut rau, trebuie aratati cu degetul. Dupa
Fostul presedinte Ion Iliescu s-a gandit 16 ani intens, iar acum doua zile a ajuns la concluzia ca Securitatea, in ansamblul ei, a fost politie politica, prin urmare cei care au colaborat, chiar daca nu au facut rau, trebuie aratati cu degetul. Dupa 16 ani in care a calcat in picioare - tehnic vorbind - ideea de deconspirare, Iliescu a daramat putin din mitul care se crease in jurul sau si al trecutului sau, de fost tovaras prim-secretar, spunand ca oricine a fost informator, a semnat angajament si a dat note informative, pozitive, negative sau neutre, acela a facut politie politica. Potrivit declaratiei istorice a celui caruia nici macar anul trecut nu-i iesise din vocabular cuvantul "tovaras", acela care a acceptat un troc cu Securitatea, oricat de inofensiv ar fi fost, a ajutat Securitatea, deci a facut politie politica. Realizatorul emisiunii de la Antena 3 l-a intrebat siderat pe Iliescu daca este constient de ceea ce spune: "Deci considerati din start ca orice om cu angajament si care a dat note informative a facut politie politica". "Sigur. Practic tot ce a facut Securitatea a fost un fel de politie politica, intr-un fel sau altul", a fost raspunsul senin al fostului presedinte. Vorbind despre fostii colaboratori ai Securitatii, Iliescu a mai dat o declaratie memorabila, pentru cartile de istorie. Din postura sa, de fost cunoscator fin al regimului, senatorul pesedist a aratat ca turnatorii nu au nicio scuza: "Securitatea nu te obliga sa o slujesti" (...) Si pe buna dreptate s-a spus de catre foarte multa lume - nu te forta nimeni, domnule. Daca nu voiai sa colaborezi, nu colaborai. Deci cand ai acceptat asa ceva, si-ai asumat aceasta misiune", s-a confesat Iliescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.