Fostul director al Serviciului de Informatii Externe (SIE), in perioada 1997-2000, Catalin Harnagea, sustine, intr-un interviu pe tema "dosariadei" acordat marti postului de radio BBC ca "nu cunoaste" un dosar personal pe numele Traian Basescu, insa
Fostul director al Serviciului de Informatii Externe (SIE), in perioada 1997-2000, Catalin Harnagea, sustine, intr-un interviu pe tema "dosariadei" acordat marti postului de radio BBC ca "nu cunoaste" un dosar personal pe numele Traian Basescu, insa a vazut rapoarte in care figura numele actualului presedinte. "Rapoarte asupra functionarii Agentiei de la Anvers, da, am vazut. (...) Figura numele lui, nu figura un raport dat de el", a spus Harnagea. El a mentionat ca, in perioada in care a detinut sefia SIE presedintele Constantinescu a cerut Serviciilor sa faca publica orice referinta in privinta vreunui membru al CSAT, daca a facut politie politica sau a fost informator sau colaborator. Raspunsul SRI si SIE "a fost ca nici un membru al CSAT nu facuse politie politica", a mentionat Harnagea.
"Lista lui Severin" nu a aparut inca
Fostului sef al SIE i s-a amintit apoi de "lista lui Severin", din 1997, care ar fi cuprins numele unor politicieni, lideri de partide, formatori de opinie, sefi de ziare nationale care ar fi lucrat pentru servicii straine. Intrebat daca poate spune acum, dupa noua ani, despre ce nume era vorba in acea lista si daca s-ar putea ca unele sa se regaseasca in dosarele care ar urma sa fie verificate acum de CNSAS, Harnagea a raspuns: "Singurul lucru pe care vi-l pot spune este ca pana in acest moment nu s-a vehiculat nici unul din numele din acea lista. Nu stiu ce-o sa se intample mai departe". Harnagea a mentionat ca in urma verificarilor efectuate de SRI si SIE la acea vreme, "atat eu, cat si Costin Georgescu (fost sef al SRI - n.red.) am declarat ca nu am gasit nici o informatie care sa confirme ceea ce domnul Severin scria sau sa confirme numele persoanelor pe care dansul le pusese ca si potentiali colaboratori ai altor servicii".
Directiile I si VI - 90% din politia politica
Referindu-se la tema definitiei politiei politice, aflata in dezbatere in aceste zile, Harnagea a apreciat ca, "daca se pune problema schimbarii legii (CNSAS - n.red.), ar trebui avut in vedere nu numai cadrul retelelor informative, compuse din colaboratori sau informatori, ci si anumiti ofiteri care au activat in anumite directii ale fostei Securitati si care prin regulamentele sub care actionau intrau in viata personala si din cauza asta foarte multi ofiteri ii putem incadra in aceasta sintagma de politie politica". In opinia fostului sef al SIE, este vorba, in primul rand, despre Directia VI, de cercetari penale, "compusa doar din procurori cu grade militare" si Directia I "care a fost varful de lance al politiei politice". "Aici ar trebui cautati si ofiteri si, ulterior, oameni care, probabil, au activitate extinsa acum in tot felul de tribunale, procuraturi generale s.a.m.d. Deci, aceste doua unitati aveau o activitate corelata si reprezentau cam 90% din ceea ce se denumeste a fi politia politica si, practic, vectorul acestei politii politice care a dus la multe drame si dezastre in viata multor familii din Romania", sustine Harnagea. "Mi se pare un mod foarte normal si civilizat de a scoate absolut tot ce mai trebuie scos", mai spune fostul director al SIE, referindu-se la "dosariada".
Birou pentru controlul banilor
Intrebat - in contextul dezbaterii proiectelor sigurantei nationale - daca este bine ca serviciile secrete sa nu mai aiba societati comerciale prin care sa deruleze activitati prin care sa se poata autofinanta si sa dispara, astfel, concurenta neloiala cu restul firmelor, Harnagea a formulat cateva propuneri: "O solutie ar fi sa se aplice o metoda deja (...) aplicata cu succes in alte parti. Si anume ceea ce fac americanii.
Ei numesc pe un timp foarte indelungat niste persoane care verifica toate agentiile de informatii americane.
Se poate face si in Romania ca, spre exemplu, Curtea de Conturi sa aiba un birou special de control si de verificari ale acestei parti, sa spun, mai putin cunoscuta a bugetelor serviciilor de informatii din Romania si sa numeasca (...) pe sapte ani sau pe zece ani, doua - trei persoane care sa verifice doar articolul din buget care se refera la operatiunile secrete ale serviciilor de informatii". (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.