Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a platit anul trecut 347 de miliarde de lei catre 15 firme de avocatura, din care majoritatea obscure.

Cele 15 firme reprezinta  Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a platit anul trecut 347 de miliarde de lei catre 15 firme de avocatura, din care majoritatea obscure.

Cele 15 firme reprezinta Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) in cele 40 de procese pe care aceasta le are, impreuna cu directiile regionale din subordinea sa. Majoritatea firmelor angajate sint obscure si nu sint de gasit la o simpla cautare pe Internet. Citeva au devenit cunoscute prin priza pe care o au la contracte incheiate cu alte firme de stat.

Onorariile avocatilor, secretizate

Reprezentantii Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, precum si conducerea CNADNR dezvaluie cu greu valoarea contractelor in vigoare cu casele de avocatura. Avocatii nu permit divulgarea sumelor si a conditiilor contractuale, spune CNADNR. In pofida faptului ca are angajata in medie cite o casa de avocatura sau un avocat pentru aproximativ trei procese, rezultatele inregistrate de acesta sint minore. Anul trecut, CNADNR a incasat penalitati in valoare de opt miliarde de lei de la constructorii cu care a avut procese si a platit acestora, potrivit unor surse neoficiale din rindul acestora, penalitati cifrate la 300 de miliarde de lei, adica de aproape 40 de ori mai mari. "Contractele inche-iate cu firmele de avocatura prevad clauze severe de confidentialitate, incalcarea acestora aducind prejudicii CNADNR", justifica discretia conducerea companiei.

Liviu Dimboiu, director general al CNADNR, poate preciza doar ca avocatii sint scumpi, dar nu se poate pronunta asupra eficientei caselor de avocatura angajate. Directorul CNADNR spune ca o buna parte din contracte le-a mostenit de pe timpul lui Miron Mitrea si ca, de cind a venit la conducerea companiei, toate casele de avocatura au fost selectate pe baza unor tarife minime cerute de acestea dupa publicarea anunturilor de intentie de catre CNADNR in Monitorul Oficial.

Contracte prinse la CNADNR pe baza bunelor relatii

Spre deosebire de Lazaroiu Petre sau Nedelcu Ion, avocati greu de gasit chiar si pe Internet, CNADNR are semnate contracte si cu o casa de avocatura ceva mai cunoscuta, cea a Simonei Neagu. Firma a reprezentat compania in relatia acesteia cu constructorul Bechtel si a incasat onorarii cifrate la aproximativ 4,5 milioane de euro. Aceasta in pofida faptului ca datorita asistentei acordate de avocatul statului roman, contractul de construire a autostrazii a trebuit rene-gociat cu constructorul american luni intregi, iar oficialii romani au declarat ca acesta este dezavantajos pentru stat si e contrar legislatiei europene. Avocatul Simona Neagu a beneficiat de un asa-numit "onorariu de succes" de 0,2% din valoarea contractului de construire. La acesta s-a adaugat si un onorariu pentru etapa de initiere a contractului, in valoare de 150.000 de euro, si un onorariu de urmarire si consultanta pina la intrarea in vigoare a contractului, de 25.000 de euro pe luna. Onorariul total cuvenit avocatei Simona Neagu s-a ridicat la 5,2 milioane de euro. Avocata recunoaste ca a avut relatii bune cu fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea. Alegerea sa pe postul de consultant al Ministerului Transporturilor s-a datorat unei "relatii foarte bune cu Miron Mitrea", explica anul trecut avocatul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.