Tavalugul "Hidra", declansat in urma cu o luna impotriva bandelor organizate de hoti care au devastat platforma siderurgica a Combinatului Mittal Steel, continua. Politistii au stabilit ca in lantul infractional apar si patru societati comerciale car

Tavalugul "Hidra", declansat in urma cu o luna impotriva bandelor organizate de hoti care au devastat platforma siderurgica a Combinatului Mittal Steel, continua. Politistii au stabilit ca in lantul infractional apar si patru societati comerciale care se ocupa de colectarea si valorificarea fierului vechi, patronii acestora fiind acuzati de evaziune fiscala si spalare de bani. Pana in prezent, prejudiciul estimat de anchetatori, pentru perioada 2005-2006, se ridica la 125 miliarde lei vechi.
Scandalul declansat la Hunedoara dupa arestarea a nu mai putin de 40 de persoane are, se pare, si conotatii economice. Patronii din oras se plang ca au ajuns in pragul falimentului, deoarece vanzarile au scazut dramatic, odata cu trimiterea dupa gratii a infractorilor. Ei erau clientii de nadejde ai buticurilor.
Peste 300 de politisti, provenind de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba Iulia, IPJ Hunedoara, DPIR Hunedoara, Alba, Sibiu, Arad, Cluj si Timisoara, au demarat, la 13 iulie a.c., operatiunea "Hidra", pentru destructurarea a doua grupari infractionale care actionau in municipiul Hunedoara, conduse de Gheorghe Ionita si Andrei Raita.
Potrivit anchetatorilor, cele 2 bande erau organizate sub forma unor firme de paza si protectie, fara a fi autorizate in acest sens.
Membrii acestora activau ca bodyguarzi in mai multe localuri, cluburi de noapte si discoteci din Hunedoara, precum si la societati comerciale care, in prezent, isi desfasoara activitatea in perimetrul fostului combinat siderurgic.
In timpul anchetei, politistii au ajuns la concluzia ca la sustragerea fierului vechi si a materialelor neferoase au fost implicati agentii care asigurau paza, care au aderat la una dintre grupari, facilitand comiterea de furturi si chiar participand la savarsirea acestor infractiuni.
Cercetarile au fost extinse si la patru firme care colecteaza materiale reciclabile (una dintre ele fiind SC "WBC Security" SRL Galati), administratorii acestora fiind suspectati de evaziune fiscala si spalare de bani.
Anchetatorii au stabilit ca ei au aderat la grupari sau au sprijinit activitatile ilicite ale acestora. Florin Dumitras, Gabriel Adrian Deac, Marius Barticel si Remus Ovidiu Vacaru sunt acuzati ca au participat indirect la comiterea ilegalitatilor.
Politistii au investigat activitatile economice ilicite ale firmelor pe care acestia le administrau, cu obiect de activitate colectarea de materiale reciclabile (fier vechi) si exploatarea haldelor de steril, banuindu-i de evaziune fiscala si spalare de bani.

Operatiuni fictive pentru reciclarea banilor

La 13 iulie a.c., au fost perchezitionate simultan 49 de locatii din judetele Hunedoara si Alba, actionandu-se, in acelasi timp, la sediile si punctele de lucru ale celor patru firme, fiind efectuate alte 6 perchezitii, in urma carora au fost identificate 33 persoane. Pentru 27 dintre acestea, Tribunalul Hunedoara a emis mandate de arestare preventiva pe o perioada de 29 zile. Pentru recuperarea prejudiciului au fost confiscate bunuri si valori constand in 6 autoturisme de lux, 2 miliarde de lei si 8.000 euro, 3 kg bijuterii din aur, 8 unitati centrale PC, aparatura electronica, precum si 30 de telefoane mobile.
La numai o luna, la 16 august a.c., actiunile in forta au continuat cu 18 perchezitii la sediile si punctele de lucru a doua societati comerciale. Alti 14 invinuiti au fost retinuti, pe numele carora Tribunalul Hunedoara a emis mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile.
Surse din randul anchetatorilor ne-au mai declarat ca, din probele administrate pana in prezent, rezulta ca Barticel si Vacaru, asociati si administratori la o societate comerciala din Hunedoara, au valorificat bunurile provenite din furturi prin intermediul firmei lor.
Ca totul sa para in regula, cei 2 au inregistrat in contabilitate adeverinte de primire si plata, din care reiese ca au achizitionat deseurile metalice de la diverse persoane fizice.
De asemenea, prin aceleasi operatiuni fictive, s-au sustras de la plata impozitului pe profit catre bugetul statului, cheltuielile cu aprovizionarea nefiind reale.
Anchetatorii au mai stabilit ca o parte din sumele de bani delapidate au fost reciclate de cei doi invinuiti, prin efectuarea de creditari ale societatii pe care o administrau, ulterior restituindu-si aceste imprumuturi din partea asociatului. Prin aceste operatiuni, cei doi au reusit sa disimuleze provenienta reala a acestor sume de bani.
Prejudiciul estimativ creat prin aceste infractiuni, calculat la nivelul anilor 2005-2006, spun politistii, este de aproximativ 96 miliarde ROL - prin delapidare, 15 miliarde ROL- prin evaziune fiscala, 14 miliarde ROL - prin spalare de bani.
Deci, in total, 125 miliarde lei vechi. Pentru recuperarea prejudiciului, au fost indisponibilizate, in aceasta luna, 5 autoturisme de lux, 5 autovehicule, 3 semiremorci basculante, 120 milioane ROL si 1.200 euro, aproximativ 250 grame de bijuterii din aur, 3 unitati centrale PC si 3 hard-disk-uri.

Ghita Francezul si Endre, sefii bandelor

Dupa 18 ore de audieri, judecatorii de la Tribunalul Hunedoara au emis, in 14 iulie a.c., mandate de arestare preventiva pentru 27 de persoane.
Oamenii legii au declarat atunci ca una dintre grupari era condusa de Gheorghe Ionita, zis Ghita Francezul, iar cealalta, de Andrei Raita, zis Endre, si au facut mai multe scheme pentru a demonstra ierarhia in fiecare dintre cele doua grupari infractionale.
Un alt nume care apare in dosarul "Hidra" este Ovidiu Iuliu Marginean, zis Buric, care a preluat comanda unor grupuri de hoti si a continuat furturile din incinta Mittal Steel. Politistii au stabilit ca, in noaptea de 14 spre 15 august a.c., Marginean ar fi incercat sa-i mituiasca pe agentii care asigura paza Mittal Steel, pentru ca acestia sa permita accesul infractorilor in incinta combinatului. Anchetatorii sustin ca Ovidiu Iuliu Marginean s-a remarcat in grupul infractional si in perioada 2005-2006, cand ar fi participat la furturi de fier vechi.
Alte 13 persoane au fost trimise dupa gratii saptamana trecuta, printre acestia numarandu-se agenti de paza, hoti de fier si feroaliaje si patroni de centre de colectare a fierului.
Pana acum, in dosarul "Hidra" au fost arestate 40 de persoane, iar politistii de la Crima Organizata au dezvaluit ca mai sunt si altele vizate.
Mandatele de arestare au fost emise pentru comiterea de infractiuni grave, printre care constituire de grup infractional, tentativa de omor, talharii, furturi, vatamari corporale, santaje - prin impunerea de taxe de protectie, detinere si trafic de droguri, delapidare, spalare de bani, evaziune fiscala.
Astazi are loc judecarea contestatiilor ultimilor 14 arestati pentru fraudarea combinatului din Hunedoara, deoarece la termenul de luni avocatii au invocat faptul ca nu au avut timpul necesar pentru pregatirea apararii, dosarul avand 98 de volume. Curtea de Apel Alba Iulia a admis, luni, cererile aparatorilor celor 14 inculpati in dosarul "Hidra", arestati preventiv la 17 august a.c. de catre Tribunalul Hunedoara, pentru amanarea judecarii procesului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.